More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Ο κύκλος των Κυκλάδων, της Βάσιας Εξάρχου (εικ.: Δ. Δουράμπεης, Ά. Δαδούκη,...

    Ο κύκλος των Κυκλάδων, της Βάσιας Εξάρχου (εικ.: Δ. Δουράμπεης, Ά. Δαδούκη, Β. Εξάρχου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Βιβλίο γνώσεων

     Κυκλάδες < κυκλάς < κύκλος
    Εξαιτίας της κυκλικής τους διάταξης γύρω από την ιερή νήσο Δήλο; Πιθανόν. Σχετιζόμενη με τον λαό των Κυκλώπων ή με το όνομα Κέκροψ; Λιγότερο πιθανόν. Μυθολογικά, φέρεται να πήραν το όνομα τους από τις νύμφες Κυκλάδες, τις οποίες ο θεός μεταμόρφωσε σε νησίδες γιατί τον εξόργισαν.

    Το 1613 π..Χ, μέσα σε λίγες μέρες, σε ένα ολοστρόγγυλο νησί του Αιγαίου γεμάτο κρίνους, αντιλόπες και πιθήκους, γίνεται μια τρομερή ηφαιστειακή έκρηξη που βύθισε ένα κομμάτι ξηράς του νησιού σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη καλδέρα (εδαφική κοιλότητα από υποχώρηση τμήματος ενός ηφαιστειακού κώνου) του κόσμου, την Καλδέρα της Σαντορίνης.

    Πολλά χρόνια μετά, ζούσε εκεί ένας ερημίτης κάβουρας, ο Φερδινάνδος. Από μικρός μάζευε πέτρες από τους βράχους του νησιού του, διάβαζε βιβλία και αφιέρωνε όλη του την ενέργεια στα παιχνίδια των λέξεων. Είχε καταλάβει ότι οι λέξεις έφτιαχναν τις δικές τους εκρήξεις. Κοντά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο συναντά την Κονσολίνα από την Κίμωλο, μια φώκια μονάχους μονάχους που αγαπά τα ταξίδια και αναζητά πάντα τα κρυμμένα μυστικά των βυθών και τα αγαπημένα της παραμύθια ήταν εκείνα που μιλούσαν για την Αιγηίδα, τη μεγάλη ξηρά που κάλυπτε όλο το Αιγαίο πέλαγος περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν.

    Η Κονσολίνα παρασέρνει τον Φερδινάνδο σε μια απολαυστική περιπέτεια στα νησιά των Κυκλάδων, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη και ακολουθώντας ένα απίθανο δρομολόγιο: Ανάφη, Ίος, Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια, Νάξος, Μύκονος, Δήλος, Τήνος, Σύρος, Γυάρος, Άνδρος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Γλαρονήσια, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Πάρος.

    Είκοσι τρεις μοναδικοί σταθμοί από τη Σαντορίνη μέχρι τη νησίδα Σάλιαγκος μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου όπου ανακαλύφθηκε ένας από τους αρχαιότερους οικισμού των Κυκλάδων. Μέσα από αυτό το ταξίδι, παρέα με τον Φερδινάνδο, την Κονσολίνα, αλλά και πλάσματα όπως ο Κλεόνικος, το κροκοδειλάκι της Μυκόνου, ο Ιερεμίας, το αγριοπερίστερο της Τήνου, ο Ερνέστος, ο γάιδαρος, και η Δανάη η γάτα, ο αναγνώστης θα γνωρίσει όχι απλώς τον γεωγραφικό χώρο Κυκλάδες αλλά θα καταδυθεί στον βαθύερο κόσμο αυτού του σπουδαίου πολιτισμού που άνθισε και μας παρέδωσε υπέροχες εικόνες, δημιουργήματα και φυσική ομορφιά.

    Πολύ έξυπνο πρότζεκτ από την Βάσια Εξάρχου. Από το σχήμα που παραπέμπει σε έναν διαφορετικό τουριστικό οδηγό, από το ημερολόγιο που θυμίζει την καταγραφή ενός προσωπικού ταξιδιωτικού λευκώματος, από το πλήθος, την πληρότητα και τον χαρακτήρα των πληροφοριών που πραγματικά σου συστήνουν κάθε νησί των Κυκλάδων, από αυτά τα τραπουλόχαρτα που εμφανίζονται από το πουθενά και μπορείτε να τα βρείτε και εσείς μέσα στο βιβλίο, να τα κόψετε και να τα παίξετε, από τους πειρατικούς χάρτες και την υπέροχη εικονογράφηση που ζωντανεύει την αύρα των κυκλαδίτικων νησιών, από την αίσθηση μυστηρίου που κυκλώνει το ταξίδι του Φερδινάδου και της Κονσολίνας.

    Δεν είναι απλώς ένας τουριστικός οδηγός, αλλά ένα ιδιαίτερης αισθητικής και αποτύπωσης βιβλίο γνώσεων που μέσα από πετυχημένα ευρήματα ανασυνθέτει θαυμάσια τον κόσμο των Κυκλάδων, έθιμα, μυθολογία, ιστορία, αρχαιολογικοί τόποι και μνημεία, φυσικά τοπία, χλωρίδα και πανίδα, πρόσωπα και ονομασιες.

    Η εικονογράφηση των Βάσιας Εξάρχου, Δημήτρη Δουράμπεη και Άννυς Δαδούκη είναι υψηλής αισθητικής και δουλεμένη στη λεπτομέρεια, μην αφήνοντας καμία σελίδα στην τύχη της.

    Σπουδαίο βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 7-8 ετών και κάθε αναγνώστη.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Πολύ έξυπνο πρότζεκτ από την Βάσια Εξάρχου. Δεν είναι απλώς ένας τουριστικός οδηγός, αλλά ένα ιδιαίτερης αισθητικής και αποτύπωσης βιβλίο γνώσεων που μέσα από πετυχημένα ευρήματα ανασυνθέτει θαυμάσια τον κόσμο των Κυκλάδων, έθιμα, μυθολογία, ιστορία, αρχαιολογικοί τόποι και μνημεία, φυσικά τοπία, χλωρίδα και πανίδα, πρόσωπα και ονομασιες. Η εικονογράφηση των Βάσιας Εξάρχου, Δημήτρη Δουράμπεη και Άννυς Δαδούκη είναι υψηλής αισθητικής και δουλεμένη στη λεπτομέρεια, μην αφήνοντας καμία σελίδα στην τύχη της.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ακούστε όλες τις Μικρές Κυκλάδες του Μίκη Θεοδωράκη

    Το άλμπουμ Κυκλάδες του Βασίλη Δημητρίου ή το ομώνυμο ορχηστρικό

    Μιχάλης Νικολούδης – Μελίνα

    Βασίλης Σκουλάς – Ο Ήλιος Θεός

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο κύκλος των Κυκλάδων
    Συγγραφέας: Βάσια Εξάρχου
    Εικονογράφος: Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη, Βάσια Εξάρχου
    Εκδόσεις: Κέδρος, Σεπτέμβριος 2021
    Υπεύθυνη διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Παπασταθοπούλου
    Γραφιστική επιμέλεια: Άννυ Δαδούκη, Βάσια Εξάρχου
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 17 Χ 29
    ISBN: 978-960-04-5189-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular