More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ κύριος Ουφ, της Άννα Γουόκερ

    Ο κύριος Ουφ, της Άννα Γουόκερ

    Ξημέρωσε. Κοίταξε έξω από το παράθυρο. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής. Δεν είναι καλή μέρα για τον Μπίλυ. Τίποτα δεν πήγαινε καλά. Οι κάλτσες, το γάλα που χύθηκε, το προαίσθημα ότι δεν είναι μια καλή μέρα. Βγήκε έξω, περπατούσε κακόκεφος. Σαν κάποιος να τον ακολουθούσε. Δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν γι’ αυτό το περίεργο πράγμα που τον ακολουθούσε όλη μέρα. Ένιωθε λυπημένος και δεν μπορούσε να βρει τις λέξεις να περιγράψει τι συνέβαινε. Αυτό το κάτι που ήταν συνεχώς μαζί του άρχισε να γίνεται όλο και πιο φορτικό. Τον στρίμωχνε, του έπαιρνε το χώρο, πήγαινε παντού μαζί του. Προσπάθησε να το διώξει, να το αγνοήσει, να το πολεμήσει, να το προσβάλλει. Αλλά δεν κατάφερνε τίποτα. Ώσπου ο Μπίλυ είδε στο δάκρυ του κύριου Ουφ το είδωλό του. Και τότε όλα άλλαξαν και για τους δυο…

    Οι μέρες που είμαστε “κάτω”, στη σκιά, στο σκοτάδι, στο μη φως, υπό της θλίψης ή απλά όλα πηγαίνουν ανάποδα από ο,τι προδοκούμε δεν είναι λίγες. Ο ελέφαντας στη σκιά, το Τέλεια μέρα για νεύρα, αλλά και τα Η ανησυχία της Ρούμπι και το Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα έχουν έρθει στην Ελλάδα ήδη και είχαν εκτοξευθεί στην εκτίμησή μας καθώς από επιδέξια μέχρι αριστοτεχνικά πλησίασαν και φώτισαν εκείνο το μαύρο, το γκρι κενό που μας ακολουθεί κάποιες μέρες που είναι πιο άδειες, πιο άχαρες. Ο κύριος Ουφ ήρθε στην Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες, αλλά στην πατρίδα Αυστραλία μετράει ζωή από το 2015. Αν λοιπόν δεν δεις την ημερομηνία στη χώρα πρώτης έκδοσης, θα πιστέψεις ότι αυτός ο κύριος Ουφ εμπνεύστηκε από τα παραπάνω. Όλα όμως είναι μεταξύ 2016 και 2019, δηλαδή μεταγενέστερα του κύριου Ουφ, ως εκ τούτου αυτή η γκρίζα συννεφοσκιά που ακολουθεί τον Μπίλυ είναι ένα πρωτότυπο υλικό. Δε μας αφορά και πολύ η παρθενογένεση πάντως. Μας απασχολεί περισσότερο η ομορφιά, η αισθητική, οι ιδέες που αναδύονται και ο τρόπος που κατατίθενται στους αναγνώστες.

    Ο Κύριος Ουφ της Άννα Γουόκερ που την είχαμε δεόντως εκτιμήσει από το πυκνό, ρεαλιστικό, “τον κόσμο εμείς θα φέρουμε στα μέτρα μας” Φλορέτ, είναι τοποθέτηση προβλήματος και απάντηση. Είναι ρεαλισμός πλάι στον υπερρεαλισμό της γκρίζας συννεφοσκιάς. Ποια είναι η απάντηση; Στις γκρίζες μέρες, βάλε άνω τελεία, αγκάλιασε το γκρι σου, μην αναζητήσεις λύσεις, μην αναζητήσεις χαμόγελα και ευτυχίες. Αποδέξου το γκρι, χόρεψε μαζί του, άφησε τη μέρα να κυλήσει, άφησε το σύννεφο να φύγει. Θα ξανάρθει, να το ξέρεις. Μην προσδοκάς ότι νίκησες. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχουν μόνον στιγμές. Κι αν πρέπει να ξέρεις να διαχειριστείς τη χαρά και το ύψος σου, δυο φορές πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τη σκιά και το “κάτω” σου.

    Η Γουόκερ το δίνει πολύ δυνατά όλο αυτό. Όχι, δε δίνει όσα σου λέω εγώ παραπάνω. Στα αφήνει να τα δεις, αυτά, λιγότερα ή περισσότερα από όσα έγραψα εγώ. Κι αυτό το εκτιμάς πολύ στα βιβλία που κατευθύνονται προς τα παιδιά.

    Τα λίγα λόγια και καλά, συνδράμουν οι εικόνες της Γουόκερ που άλλοτε αφαιρετικά, άλλοτε αποτυπώνοντας την γοητεία ενός προσεγμένου αστικού τοπίου που φωτίζεται έντεχνα μόνο από τα φύλλα των δέντρων και κάποιο θερμό χρώμα τοίχου ή στέγης, δημιουργούν μια καλαίσθητη σκηνή εξέλιξης της “μάχης” του Μπίλυ με τις συναισθηματικές του αναταράξεις.

    Από τα πλέον ιδανικά βιβλία να δώσεις χώρο στα παιδιά να δουν ότι η ζωή δεν είναι ένα αχανές ροζ σύννεφο χαράς, αλλά έχει και άλλα σύννεφα που χρειάζονται το δικό τους αεράκι για να φύγουν όταν πρέπει…

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Με μια ματιά

    •  Έξυπνο, πρωτότυπο, ρεαλιστικό
    • Τοποθέτηση προβλήματος και απάντηση σε αυτό με στάση ζωής: μην πάς κατά μέτωπο στις γκρίζες μέρες σου, άσε το σύννεφο να φύγει, η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη.
    • Βιβλίο που διαλύει το ροζ συννεφάκι “όλα πρέπει να είναι πάντα υπέροχα”
    • Για παιδιά από 5 περίπου ετών

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Loris’s Day

    Oskar Schuster – Fjarlægur

    Intermezzo

    Monstrous Big – Thomas Newman

    Life As A House – Mark Isham – Building A Family

    Valiant Hearts: The Great War – Paris – OST

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο κύριος Ουφ
    Συγγραφέας: Anna Walker
    Εικονογράφηση: Anna Walker
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mr Huff
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Noέμβριος 2020
    Τυπογραφία-lettering: Άννα Σαπουντζή
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 28
    ISBN: 978-618-50-4984-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular