More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα, της Μαργαρίτας Παπακώστα (εικ.: Βασίλης...

    Ο πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα, της Μαργαρίτας Παπακώστα (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Η αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο,
    αλλά να βλέπουμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση”
    Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ

    Η ιστορία ξεκινάει στο ιερό νησί των Πειρατών που γίνεται η μεγάλη συνάντηση των γενναίων των θαλασσών. Κάθε δέκα χρόνια ξακουστοί πειρατές ανταμώνουν,  καταστρώνουν σχέδια για κρυμμένους θησαυρούς και ξεφαντώνουν με τρελό γλέντι. Ο πειρατής Καρχαρίας, ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών έχει ένα χάρτη που οδηγεί στη μαύρη σπηλιά και εκεί είναι κρυμμένος θησαυρός και ένα ολόχρυσο δισκοπότηρο που πάνω του έχει το μεγαλύτερο μαργαριτάρι του κόσμου. Το ταξίδι είναι μακρύ και δύσκολο και ζητά τη βοήθεια του πειρατή Κοκκινοτρίχη…

    Ο Πειρατής Κοκκινοτρίχης στράφηκε με άγριο βλέμμα προς τον Πειρατή Καρχαρία:

    «Πριν λίγο καιρό, όταν ταξιδεύαμε στις ανοιχτές θάλασσες,

    σου αποκάλυψα πως είδα στον ύπνο μου τη Θαλασσονεράιδα, κι εσύ με κορόιδεψες.

    Σου είπα πως μου πρότεινε να γίνω καλός, κι εσύ γέλασες,

    σου είπα ακόμα πως την αγαπώ, μα εσύ με χλεύασες!

    Σου λέω, λοιπόν, πως όλο αυτό το διάστημα σκέφτηκα σοβαρά

    και πήρα μια σημαντική απόφαση.

    Θα ακούσω τα λόγια της νεράιδας. Θα αλλάξω και θα γίνω καλός.

    Γιατί μόνο τότε θα με δεχθεί στο νησί της Αγάπης

    και θα ζήσουμε μαζί, για πάντα!

    Θα γίνω καλός, Πειρατή Καρχαρία!»”

    Ο πειρατής Κοκκινοτρίχης όμως έχει άλλα σχέδια και ονειρεύεται να ζήσει με την καλή του Θαλασσονεράιδα στο νησί της Αγάπης. Στο πλευρό του είναι πάντα ο Μαριδάκης, το δεξί του χέρι φαίνεται να διαφωνεί με τον Κοκκινοτρίχη και ονειρεύεται αμύθητους θησαυρούς. Όμως η απόφαση του Πειρατή Κοκκινοτρίχη είναι οριστική και αμετάκλητη. Είναι πρόθυμος να ακολουθήσει την καρδιά του και να γίνει πειρατής της Αγάπης…

    Άραγε θα τα καταφέρει να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του;

    Η νεράιδα Σιρένε, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, θα χρειαστεί τη βοήθεια του και εκείνος θα τρέξει να ικανοποιήσει κάθε της επιθυμία. Ο Πειρατής θα νοιώσει τη χαρά της προσφοράς και η ζωή του θα αποκτήσει νόημα. Ο Μαριδάκης νοιώθει κι αυτός να γαληνεύει και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει…

    Η Θαλασσονεράιδα όμως κρύβει ένα μυστικό, είναι δεμένη με μάγια που θα λυθούν μόνο αν κάποιος την αγαπήσει αληθινά.

    Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα διαλογικό παραμύθι με πολλά πρωτότυπα τραγούδια και συνοδεύεται από παιχνίδια ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τα παιδιά. Ένας πλήρης οδηγός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και να αποτελέσει το υλικό για μια θεατρική παράσταση αλλά και από γονείς και κηδεμόνες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι. Η  αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο στάθηκε μια αυτοσχεδιαστική παράσταση “Ο Πειρατής και η Θαλασσονεράιδα” που πρωτοπαίχτηκε από τη θεατρική ομάδα του Πολύτεχνου το 2015.

    Στην παράσταση αυτή τα παιδιά συμμετείχαν στο έργο και αυτοσχεδίαζαν χωρίς να γνωρίζουν το κείμενο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη παράσταση εξ ολοκλήρου σχεδιασμένη από τα παιδιά.

    Η συγγραφέας Μαργαρίτα Παπακώστα με εξειδίκευση στο θεατρικό παιχνίδι και τη μουσικοκινητική και το σύστημα Orff καταφέρνει να μας παρασύρει σε ένα φανταστικό ταξίδι μουσικής με εικόνες από τον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας, κωμικές καταστάσεις αλλά και αγωνία για την τύχη του Πειρατή Κοκκινοτρίχη ή αλλιώς Πειρατή της Αγάπης. Καταφέρνει να αναδείξει μια άλλη πτυχή της προσωπικότητας του Πειρατή Κοκκινοτρίχη, που σίγουρα διαφέρει κατά πολύ…  από τους άλλους πειρατές. Αναζητά την ευτυχία και όχι τα πλούτη, ερωτεύεται και δοκιμάζεται σε δύσκολες καταστάσεις. Παραμένει ευγενής στη συμπεριφορά ότι κι αν του συμβεί και νοιάζεται για τους άλλους.
    Η Θαλασσονεράιδα θέτει κάποιες δοκιμασίες για τον πειρατή Κοκκινοτρίχη που επιθυμεί να γίνει πειρατής της αγάπης…

    Μια όμορφη ιστορία αγάπης με πολλά ευτράπελα και αρκετή δόση χιούμορ για έναν διαφορετικό πειρατή που απαρνείται τα πλούτη για να ακολουθήσει το δρόμο της αληθινής αγάπης, της φιλίας, της γενναιοδωρίας, της προσφοράς για το κοινό καλό. Ένα παραμυθένιο ταξίδι στους ωκεανούς με τη συντροφιά της Θαλασσονεράιδας και όλα τα πλάσματα του βυθού. Ο μικρός Μαρίδας δίνει μια διαφορετική διάσταση στη ροή της ιστορίας, βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και αποτελεί κωμική φιγούρα που αποφορτίζει τις δύσκολες στιγμές.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου από το Βασίλη Γρίβα με έντονα χρώματα και φιγούρες των ηρώων της ιστορίας με μορφή κόμικ κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο πειρατής της αγάπης Κοκκινοτρίχης εμφανίζεται σαν ευγενής πρίγκιπας , σε αντίθεση με τον πειρατή Καρχαρία που μοιάζει περισσότερο με πειρατή με το κάλυμμα στο μάτι και ένα ξύλινο πόδι. Ο Μαριδάκης, το δεξί χέρι του πειρατή Κοκκινοτρίχη εμφανίζεται σαν κωμική φιγούρα και μοιάζει περισσότερο με ξωτικό…

    Ένα παραμύθι που προσφέρεται για θεατρικό παιχνίδι και μπορεί να οδηγήσει σε μια θεατρική παράσταση για το τέλος της σχολικής χρονιάς με χιούμορ, φαντασία και πολλά μηνύματα. Η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη γίνονται η ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάθε δυσκολία και μοναδικός σκοπός ο αγώνας για την κατάκτηση της ευτυχίας .

    Το παραμύθι συνοδεύεται από εφτά παιδικά τραγούδια που μπορείτε να κατεβάσετε τις παρτιτούρες από την ιστοσελίδα: www.ellinoekdotiki.gr. Η σύνθεση και η ενορχήστρωση των τραγουδιών των τραγουδιών έχει γίνει από το μουσικό Νικόλα Τσαφταρίδη που διδάσκει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να τα τραγουδήσουν και να τα αποδώσουν σωστά καθώς ανταποκρίνονται στην έκταση της παιδικής φωνής και λειτουργούν ως μια μορφή εκπαίδευσης στο τραγούδι.

    Αναλυτικά οι εκτάσεις των τραγουδιών είναι:

    1. Πειρατής Α 7η μικρή R (ρεφραίν) 6η μεγάλη.
    2. Τα καβουράκια 6η μεγάλη.
    3. Τα κοράλλια 3η μεγάλη.
    4. Μες στο κύμα να χορέψω 6η μεγάλη.
    5. Η Θαλασσονεράιδα Α μέρος 6η μικρή, Β μέρος 8η καθαρή.
    6. Η Μάγισσα Φουρτούνα R (ρεφραίν) 5η καθαρή.
    7. Η αγάπη του Πειρατή 6η μικρή.

    Στο τέλος του βιβλίου θα ανακαλύψετε πληροφορίες για κάθε χαρακτήρα της ιστορίας, τα ρούχα και τα αντικείμενα που συμπληρώνουν την εμφάνιση τους . Ακολουθούν οδηγίες για να φτιάξετε ένα πειρατικό χάρτη και να παίξετε το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού» και πολλά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, μνήμης, συγκέντρωσης, φαντασίας και κινητικά παιχνίδια με μουσική και τραγούδι. Ένα βιβλίο που αξίζει να το αναζητήσετε και να το αξιοποιήσετε στην τάξη με κάθε τρόπο.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Με μια ματιά

    • Μια όμορφη ιστορία αγάπης με πολλά ευτράπελα και αρκετή δόση χιούμορ για έναν διαφορετικό πειρατή που απαρνείται τα πλούτη για να ακολουθήσει το δρόμο της αληθινής αγάπης, της φιλίας, της γενναιοδωρίας, της προσφοράς για το κοινό καλό.
    • Το παραμύθι συνοδεύεται από εφτά παιδικά τραγούδια που μπορείτε να κατεβάσετε τις παρτιτούρες από την ιστοσελίδα: www.ellinoekdotiki.gr.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Η Θαλασσονεράιδα

    Πως μ’ αρέσει το κολύμπι

    Μες στο Βυθό (Under The Sea Greek 1999

    Ο πειρατής

    Ο Πειρατής από το CD Βουτιά στο γαλάζιο

    Pirates of the Caribbean – He’s a Pirate

    Η γαλέρα και η γοργόνα | Γιώργης Χριστοδούλου

    Από Τον Βυθό Στον Ουρανό – Γιώργος Καραδήμος & Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο πειρατής της αγάπης και η θαλασσονεράιδα
    Συγγραφέας: Μαργαρίτα Παπακώστα
    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ιούλιος 2021
    Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
    Σύνθεση-Ενορχήστρωση: Νικόλας Τσαφταρίδης
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ευτυχία Χρηστίδη
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 22,5 Χ 30,5
    ISBN: 978-960-563-430-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular