More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα, της Μπέκυ Αλμπερτάλλι (μετ.: Γ. Παναγιωτάκης, Κ....

    Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα, της Μπέκυ Αλμπερτάλλι (μετ.: Γ. Παναγιωτάκης, Κ. Μιζάν)

    Homosexual (ή Gay) agenda. Αυτή είναι η χαρακτηριστική φράση που διαδόθηκε από μια σειρά βίντεο της ευαγγελικής θρησκευτικής ομάδας Springs of Life Ministries στην Καλιφόρνια το 1992, για να ειρωνευτεί και να πολεμήσει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας για τα δικαιώματα των διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού ανθρώπων. Το πρώτο βίντεο της ομάδας αυτής ονομαζόταν The Gay Agenda.

    Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου της πρωτοεμφανιζόμενης Μπέκυ Αλμπερτάλλι “Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα” είναι “Simon vs. the Homo Sapiens Agenda” (Ο Σάιμον ενάντια στην Ατζέντα του Homo Sapiens” κατά γράμμα). Το λογοπαίγνιο είναι προφανές, καθώς ο 16χρονος πρωταγωνιστής Σάιμον Σπίαρ, μαθητής του Λυκείου Κρίκγουντ, είναι γκέι (εντός του βιβλίου θα φανεί ακόμα μία σχετική αναφορά σε μια συζήτηση του Σάιμον). Μόνο που δεν θέλει να το ξέρει ο καθένας. Όταν, λοιπόν, αφήνει το ιμέιλ του ανοιχτό, ο Μάρτιν Άντισον διαβάζει πράγματα που τον οδηγούν στο ότι ο Σάιμον είναι γκέι. Και τότε τον εκβιάζει. Πρέπει να τον βοηθήσει να τα φτιάξει με την Άμπυ, το κορίτσι των ονείρων του, ειδάλλως όλοι θα μάθουν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και θα μπλέξει και τον Μπλου, το μυστηριώδες αγόρι με το οποίο συνομιλεί μέσω ιμέιλ και γνώρισε αφού έγραψε κάποιο άρθρο για την ομοφυλοφιλία στην Tumblr σελίδα του σχολείου. Όμως το πράγμα, δεν σταματά ούτε στον Σάιμον, ούτε στον Μπλου και την φιλοδοξία του Μάρτιν να βγει με την Άμπυ. Περνά στους στενούς φίλους του Σάιμον, την Άμπυ, τον Νικ και τη Λία. Κυριεύεται από άγχος. Πρέπει να αποκαλύψει ο ίδιος την αλήθεια; Ναι, πρέπει, γιατί αν τον προλάβουν οι εξελίξεις, η αποκάλυψη της δικής του σεξουαλικής ταυτότητας θα είναι το λιγότερο μπροστά σε όσα θα έρθουν για τους φίλους του.

    Νομίζω ότι, πέρα από τη θέση που έχει βρει το βιβλίο στην LGBT κοινότητα και την εκτίμηση που χαίρει από αναγνώστες που έχουν τέτοιον σεξουαλικό προσανατολισμό, πιο σπουδαίο ακόμα θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο θα αρέσει ιδιαιτέρως σε κάθε μη ομοφυλόφιλο άνθρωπο που απλά κάνει το αυτονόητο: σέβεται τις ερωτικές προτιμήσεις των συνανθρώπων του και δεν κρίνει κανέναν από αυτές.

    Είναι γραμμένο, θαρρείς, από κάποιον δεκαεξάρη κρυφογκέι μαθητή, καθώς έχει τη γλώσσα, την ένταση, τις αγωνίες, τη φρεσκάδα, τις αμφιβολίες και την προσπάθεια για ισορροπία που προφανώς έχει ένας έφηβος σαν τον Σάιμον. Η Αλμπερτάλλι γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογία των εφήβων, γκέι και μη, μοιάζει να έχει θητεύσει με κάποιον τρόπο στο μυαλό τους και γράφει απολύτως φυσικά, μακριά από μια δήθεν προσποιητή εφηβική γλώσσα που σκαλώνει παντού. Πέρα από την καλοδομημένη πλοκή, τις ανατροπές, την ισορροπημένη ανάπτυξη των χαρακτήρων και των μεταξύ τους συσχετισμών, αυτή η φυσικότητα και η γνώση της συγγραφέα είναι ο βασικός λόγος που το βιβλίο της διαβάζεται ευχάριστα, εύκολα και με μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

    Συγκρούσεις, ίντριγκες, αντικρουόμενοι κόσμοι, διαφορετικές προσωπικότητες καθώς αναπτύσσονται στον κρίσιμο χαμό της εφηβείας. Δεν έχουν όλοι τον προσανατολισμό που έμαθες ως φυσικό, συνηθισμένο, αναμενόμενο. Δεν θεωρούν την straight κατεύθυνση ως εργοστασιακή ρύθμιση του είδους. Ο Σάιμον αναδεικνύει εξαιρετικά αυτές τις ανησυχίες, αλλάζοντας κυριολεκτικά την ατζέντα του πλήθους. Ατζέντα! Τι υπέροχη λέξη για να περιγράψεις τον προσανατολισμό των ενδιαφερόντων σου (όχι απλά σεξουαλικών). Το δεν ταιριάζουμε, δεν μου αρέσει η παρέα του, δεν περνάει καλά μαζί του είναι απλά “έχουμε διαφορετική ατζέντα”. Αυτήν τη λέξη σημαδεύει η Αλμπερτάλλι και ο Σάιμον, αναπτύσσοντας την αγωνία ενός παιδιού στα δεκαέξι να μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντος από την απολογία και το κρυφτό στην αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, την ανταπόκριση και την κατανόηση.

    Η Αλμπερτάλλι κέρδισε το βραβείο William C. Morris από την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, καθώς και το German Youth Literature Prize (Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους). Επίσης, το 2018 βγήκε στις αίθουσες η ταινία Love, Simon, η οποία βασίστηκε στο βιβλίο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία (σκηνοθεσία Greg Berlanti, 66 εκατ. δολάρια έσοδα, 20th Century Fox) και έλαβε και αρκετά βραβεία. Πέρα από το εμπορικό του πράγματος η ταινία είναι αρκετά προσεγμένη και αποδίδει όμορφα τον Σάιμον και την ψυχοσύνθεσή του, αλλά και όλο τον κόσμο που τον περιβάλλει.

    Για αναγνώστες από 14 ετών.

    Ένα αυθεντικό και σύγχρονο μυθιστόρημα ενηλικίωσης.

    Καμία λογοκρισία. Ποτέ και για κανέναν.

    Μετάφραση Γιώργου Παναγιωτάκη και Καρολίνα Μιζάν (το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και είναι εύρυθμο).

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα
    Διορθώσεις: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
    Συγγραφέας: Μπέκυ Αλμπερτάλλι
    Μετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης, Καρολίνα Μιζάν
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2020
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Alison Klapthor
    Εικονογρ. εξωφύλλου: Chris Bilheimer
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Διορθώσεις: Κώστας Σίμος
    Σελιδοποίηση: Κατερίνα Σταματοπούλου
    Σελίδες: 320
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8481-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular