More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΠαγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών και οι δεκαεννιά μέρες του Νοεμβρίου

    Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών και οι δεκαεννιά μέρες του Νοεμβρίου

    Δεκαεννιά μέρες του Νοέμβρη σε οδηγούν από την πρώτη ως την δέκατη ένατή του σε εκείνη την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης». Αφενός η κακοποίηση δεν είναι παιδική, όπως δεν είναι ο καρκίνος, όπως λάθος μεταφράζουμε πολλά στην Ελλάδα. Αφετέρου η 19η Νοεμβρίου που παλαιότερα αποτελούσε αυτήν την μέρα ορόσημο ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών έχει αντικατασταθεί από 19 ολόκληρες ημέρες ακτιβισμού. Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 1ης έως 19ης Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης» ή πιο σωστά «19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Κακοποίησης και Βίας εναντίον Παιδιών» («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children») ώστε μέσα από ένα συγκροτημένο πλήθος και πλαίσιο δράσεων να τονιστεί αρκούντως πιο εμφατικά ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών που καθίστανται θύματα βίας κυρίως από ενήλικες.

    Το δεκαεννιαήμερο αυτό προφανώς και δεν είναι τυχαίο. Στις 20 Νοεμβρίου ακολουθεί η σημαντικότατη Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι δεκαεννέα ημέρες που προηγούνται αυτής οδηγούν πραγματικά σε ένα 20ήμερο σημαντικών δράσεων, πρωτοβουλιών και εκστρατειών ευαισθητοποίησης.

    Η περίφημη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και επικυρώθηκε από όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός από δύο: τις ΗΠΑ και τη Σομαλία. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992. Τα 54 άρθρα της Σύμβασης καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών και χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

    Περιττό να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες και τη διεθνή κινητοποίηση, εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους σε ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, τροφή, νερό και προστασία.

    ΣΤΟΧΟΣ όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία παιδιών με πλάνο και γνήση σε περίπτωση κάθε κινδύνου. Αυτό που κάνουμε με τους σεισμούς και τις ασκήσεις σεισμικής ετοιμότητας,πρέπει να το κάνουμε με κάθε κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει στη ζωή μας, κινδύνους πολύ συχνότερους από τους σεισμούς. ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

    Διδάσκουμε τα παιδιά μας ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι δεν πρέπει να μένει τίποτα μυστικό αν συμβεί κάτι σε σχέση με το σώμα τους.

    Οτιδήποτε κάνει το παιδί να αισθανθεί άβολα, περίεργα ή θλιμμένα, πρέπει να μάθει να το φανερώνει αμέσως στους ανθρώπους που εμπιστεύεται.

    Απαραίτητη η εκμάθηση του κανόνα του εσωρούχου αλλά και των προσωπικών μας ζωνών που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τις ακουμπήσει (εσώρουχο, στήθος, στόμα).

    ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

    Κακοποίηση παιδιών (όλες οι μορφές)

    Το μυστικό της Νίκης

    (ελληνικό animation 18 λεπτών με την ιστορία της Νίκης που γνωρίζει τον κανόνα του εσωρούχου και ενός “αγνώστου”)

    Κομάλ (ελληνικοί υπότιτλοι)

    Κομάλ (ξενόγλωσσο)

    Ο κανόνας του εσωρούχου (προσαρμοσμένος για κωφά παιδιά)

    Ο κανόνας του εσωρούχου (Συμβούλιο της Ευρώπης)

    Το σώμα μου ανήκει σε μένα (αγγλικά)

    Προλαμβάνοντας την σεξουαλική κακοποίηση (αγγλικά, πολύ ωραία οπτικοποίηση)

    ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

    UNICEF: Stop Child Abuse Now

    DOLLS- Πειραματική ταινία μικρού μήκους – Τα παιδιά μιμούνται το περιβάλλον τους: ένας ενήλικας που κακοποιεί είναι συνήθως κάποιο παιδί που κακοποιήθηκε

    ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ

    ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ είναι ένα: ο,τι κακό συμβεί στο παιδί ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ. Να μάθει από τώρα ότι πρέπει να το πει άμεσα, να μην κρατήσει τίποτε μέσα του να το πνίγει.

    Υπάρχουν κάποιοι άνθρωπου που εμπιστεύεσαι; Σίγουρα θα υπάρχουν! Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου δίχτυ ασφαλείας; Τι είναι;
    Το ΔΙΧΤΥ (ή ΔΙΚΤΥΟ) ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ δημιουργούν οι 5-6 άνθρωποι που το ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ εμπιστεύεται, αυτοί στους οποίους αισθάνεται ότι μπορεί να μιλήσει αν κινδυνεύει, αυτοί που πιστεύει ότι θα κινητοποιηθούν και θα το βοηθήσουν αν διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ΟΡΙΣΟΥΝ μόνα τους το δίχτυ ασφαλείας τους και όχι να τους το ορίσουμε εμείς. Το ΔΙΧΤΥ κάθε παιδιού αποτελείται από 1 ως 5-6 άτομα.

    Κατεβάστε την ειδική σελίδα όπου τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν το δικό τους Δίχτυ Ασφαλείας (πατήστε εδώ για πραγματικό μέγεθος). Συζητήστε μαζί τους για τις επιλογές τους.

    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΟΥ;

    Το Χαμόγελο του Παιδιού-Εθνική Γραμμή για Παιδιά θα φροντίσει να βοηθηθεί κάθε παιδί που έχει ανάγκη βοήθειας. Το τηλέφωνο 1056 είναι σε 24ωρη βάση διαθέσιμο για όλους, δωρεάν από παντού, ακόμα και χωρίς κάρτα, ακόμα και χωρίς χρήματα. Το παιδί, ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι άνθρωποι που όρισε ως εμπιστοσύνης, αρνηθούν ή αδυνατούν να βοηθήσουν, έχει ακέραιο το ύστατο καταφύγιό του: είναι το Χαμόγελο του Παιδιού που θα κινητοποιηθεί να το βοηθήσει.

    Το Χαμόγελο του Παιδιού μπορεί να βοηθήσει κάθε παιδί σε οποιοδήποτε πρόβλημά του με το εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.) που διαθέτει.

    Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Πόσα περιστατικά δεν έχουμε ακούσει όπου κάποιος άγνωστος πλησιάσε ένα παιδί λέγοντάς του “Έλα, Γιάννη, ο πατέρας σου είναι στο αυτοκίνητο και σε περιμένει να πάμε να σου ψωνίσει παιχνίδια”. Το παιδί τον εμπιστεύεται αυτομάτως και ο άγνωστος απαγάγει το παιδί με την συγκατάθεσή του μέσα μάλιστα σε πολύ κόσμο δίχως να κινήσει υποψίες. Πριν λίγες μέρες (Οκτώβριος 2017) κυκλοφόρησε η ταινία Kidnap (Απαγωγή) όπου η πρωταγωνίστρια Χάλι Μπέρι χάνει τον εξάχρονο γιο της στο λούνα παρκ ακριβώς επειδή κάποιος το παίρνει ξεγελώντάς το με αυτόν τον τρόπο και το πετά στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου. Η Χάλι Μπέρι δεν είχε δημιουργήσει με τον γιο της τον ΚΩΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Τι είναι αυτός;

    ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν πάτε εσείς να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο, την γιαγιά ή οπουδήποτε αλλού… Αν συμβεί οτιδήποτε και χάσετε το παιδί σας από το βλέμμα ή την προσοχή σας… Αν πλησιάσει ο οποιοσδήποτε το παιδί σας και προσπαθήσει να το ξεγελάσει λέγοντάς του φράσεις σαν την παραπάνω ή ακόμα πιο πειστικές “Έλα, Γιάννη, η μαμά έμπλεξε στην κίνηση και μου είπε να σε πάρω εγώ σήμερα από το σχολείο”, τότε αρκεί να έχετε δημιουργήσει μαζί με το παιδί σας έναν ΚΩΔΙΚΟ που θα τον γνωρίζει μόνο εκείνο και εσείς, μία λέξη, έναν αριθμό, κάτι που δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα είναι ο κρίκος επικοινωνίας μεταξύ της μητέρας/του πατέρα και του παιδιού σας. 

    Σε έναν ξένο/άγνωστο λοιπόν που θα προσπαθήσει να το ξεγελάσει, το παιδί θα του πει πολύ απλά “Πες μου τον κωδικό”. Ο άγνωστος ή θα αποκαλυφθεί ή θα φύγει εφόσον είναι εκτεθειμένος σε κόσμο ή σε περιβάλλον που μπορεί να γίνει αντιληπτός.

    Διεθνείς οργανισμοί και φορείς αναφέρουν την χρησιμότητα της Μυστικής αυτής Λέξης και σε μία ακόμα περίπτωση: όταν το παιδί σας βρίσκεται κάπου και κινδυνεύει ή απειλείται, αν ακούσετε να λέει αυτήν την λέξη, σημαίνει ότι σας λέει να το πάρετε αμέσως από εκεί.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αλλάξτε τον κωδικό ασφαλείας όποτε νομίζετε ότι χρειάζεται.

     

    ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΟΥ

    Διδάσκουμε στα παιδιά μας ότι έχει ένα πολύ σημαντικό όπλο απέναντι σε κάποιον που λογικό είναι πιο δυνατός και πιο προετοιμασμένος. Το όπλο των παιδιών είναι η φωνή τους. Αν το παιδί νιώσει επίθεση, πρέπει να φροντίσει να φωνάξει όσο πιο δυνατά μπορεί (να ουρλιάξει σχεδόν) μία και μόνο λέξη που θα έχει συμφωνηθεί από πριν. Λέξεις όπως “βοήθεια”, “φωτιά”, “κλέφτης” θα κινήσουν αμέσως το ενδιαφέρον των ανθρώπων γύρω του και θα σώσουν το παιδί από την επίθεση.

    ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΧΑΘΕΙ…

    ΤΟ ΠΛΑΝΟ: Διδάξτε το παιδί σας να έχει αντίδραση αν τυχόν ποτέ χαθεί. Καταρχάς, φτιάξτε ένα πλάνο επανένωσης. “ΑΝ ΠΟΤΕ ΧΑΘΟΥΜΕ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ/ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ… (εκεί)”.

    ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ: Η καλύτερη οδηγία σε κλειστό χώρο είναι το παιδί να μην κινηθεί και να μην φύγει ούτε βήμα από το σημείο που έχασε την επαφή του με τον ενήλικο που τον συνόδευε. Ο ενήλικος (μαμά, μπαμπάς κτλ) κατά 99% θα φροντίσει να ανταμώσει με το παιδί ξανά μόλις αντιληφθεί ότι έχασε την επαφή μαζί του.

    ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ/ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ: Αν η επαφή χάθηκε π.χ. στο κέντρο της πόλης και δεν υπάρχει σημείο επανένωσης, τότε διδάξτε το παιδί σας να γνωρίζει τι να πράξει. Οι επιλογές που ενδείκνυνται είναι οι εξής:

    ΕΠΙΛΟΓΗ 1: Να μείνει ακριβώς στο σημείο που χάθηκε (ΣΥΣΤΑΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ)

    ΕΠΙΛΟΓΗ 2. Να βρει έναν αστυνομικό και να τον ενημερώσει ότι έχει χαθεί (πολλά παιδιά φοβούνται ή ντρέπονται τους αστυνομικούς, μην τυχόν τους μαλώσουν για το λάθος τους να χαθούν)- (ΣΥΣΤΑΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ)

    ΕΠΙΛΟΓΗ 3: Να βρει μία μαμά που του εμπνέει εμπιστοσύνη και έχει μαζί της παιδιά και να της αναφέρει το πρόβλημά του. Η “μητέρα” είναι η πιο ασφαλής επιλογή σε έναν κόσμο γεμάτο αγνώστους (ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ)

    ΕΠΙΛΟΓΗ 4: Να βρει τηλεφωνικό θάλαμο και να καλέσει (δεν χρειάζονται ούτε χρήματα ούτε κάρτα) δωρεάν τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ή απευθείας την εθνική γραμμή 1056 και να αναφέρει το πρόβλημά του. Το 112 είναι η μόνη υπηρεσία με γεωγραφικό εντοπισμό.

    Επισκεφθείτε τη γωνιά των παιδιών (στα αγγλικά) εδώ. Παίξτε το παζλ του 112 στα ελληνικά εδώ.

    Λάβετε το πληροφοριακό έντυπο του 112 δωρεάν εδώ.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ

    Γνωρίζοντας πλεον μέσα από συζητήσεις τις μορφές κακοποίησης, ορίζοντας όλα όσα ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας συμβούν ή να μας προκαλέσουν και αναγνωρίζοντας ότι ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τις μορφές κακοποίησης και δημιούργησαν τα STOP και τα ΟΧΙ τους σε μικρούς και μεγάλους.

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

    ΑΡΘΡΟ 2 ΔιακρίσειςΔιακρίσεις 2

    ΑΡΘΡΟ 3, ΑΡΘΡΟ 9 Προστατευτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του παιδιού

    ΑΡΘΡΟ 5 Δικαίωμα στην οικογένεια

    ΑΡΘΡΟ 8 Ταυτότητα

    ΑΡΘΡΟ 13 Δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης

    ΑΡΘΡΟ 14 Δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση

    ΑΡΘΡΟ 19 Προστασία από κακομεταχείριση

    ΑΡΘΡΟ 28 Δικαιώμα στην εκπαίδευση

    ΑΡΘΡΟ 32 Προστασία από Εργασία παιδιών

    Προστασία από Εργασία Παιδιών-Μη διακοπτόμενη εκπαίδευση

    Προστασία από την παραμέληση

    ΑΡΘΡΟ 34 Προστασία από σεξουαλική εκμετάλλευση

    ΑΡΘΡΟ 35 Προστασία από το διεθνές trafficking

    ΑΡΘΡΟ 38 Προστασία σε ένοπλη σύρραξη

    Προστασία στον πόλεμο

    ΟΛΑ τα δικαιώματα των παιδιών σε ένα βίντεο

    (όλα τα μικρά βίντεο της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών σε ένα βίντεο)

    Ενάντια στις διακρίσεις και τον αποκλεισμό παιδιών με αναπηρίες

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του ELNIPLEX ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ

    *

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΦΙΣΑ ΜΕ ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
    (γράψτε τα ΟΧΙ σας μέσα στις παλάμες και δημιουργήστε μία όμορφη αφίσα)

    *

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (1989)

    *

    ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ UNICEF ΕΔΩ

    *

    ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΔΩ

    *

    Η ΣΥΜΒΑΣΗ για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια ολόκληρη στη σελίδα της UNICEF ΕΔΩ

    ***

    ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

    Tamara (Μικρού μήκους) ή Το δικαίωμα να ονειρεύεσαι

    Ένα κορίτσι καταφέρνει να διεκδικήσει το όνειρό της κόντρα σε όλες τις δυσκολίες

    Η Μαλάκ και η βάρκα

    Οκτώ εκατομμύρια παιδιά έχει διώξει από την πατρίδα τους ο πόλεμος

    Scarlett

    Ο αγώνας ενός μικρού κοριτσιού που χάνει το ένα του πόδι από τον καρκίνο

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular