More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Παλιές τέχνες και τεχνικές- Οδηγός για να τις ανακαλύψουμε ξανά, των Ιλέιν...

    Παλιές τέχνες και τεχνικές- Οδηγός για να τις ανακαλύψουμε ξανά, των Ιλέιν Μπατίστ & Νάταλι Κρόουλι

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-13) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά/εφήβους+

    Τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους περιμένοντας τον χρόνο να τους σκοτώσει.
    Σιμόν ντε Μπωβουάρ

    Ένα βιβλίο με μοναδικά μυστικά, γνώση που χάνεται κι ας είναι τόσο κοντά μας στο παρελθόν. Τέχνες και τεχνικές πολύτιμες, διασκεδαστικές για παιδιά και μεγάλους.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ανήκω στη γενιά που γεννήθηκε στα μέσα προς τέλη του 70′ και έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια το 80′ και το 90′. Σήμερα, πριν καν κλείσουμε τα πενήντα, λέμε στα παιδιά μας και στους νεότερους ότι ακούγαμε τραγούδια σε κασέτες, ότι τις γυρίζαμε με στυλό, ότι βγήκε το γούοκμαν με μπαταρίες και πανηγυρίζαμε, ότι παίρναμε τηλέφωνο σχηματίζοντας αριθμούς σε ένα καντράν, ότι μαθαίναμε την ώρα παίρνοντας το 141 κι ακούγαμε την Πιπίτσα Παϊσιου να μας λέει “στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…“, ότι σταματάγαμε στην άκρη και ανοίγαμε ένα βιβλίο με χάρτες και διαβάζαμε συντεταγμένες σαν τρομοκρατική οργάνωση που ετοιμάζει χτύπημα. Και ασφαλώς ότι δεν είχαμε ίντερνετ, δεν είχαμε κινητά, πόσω μάλλον έξυπνα, δεν βρίσκαμε καμία πληροφορία τόσο εύκολα, αλλά έπρεπε να πάμε σε καμιά βιβλιοθήκη και να ψάχνουμε με τις ώρες ή να ανοίξουμε τη Δομή και την Μπριτάνικα Λαρούς για να βρούμε ίσως κάτι. Γελάνε. Είναι τόσο μακριά τους όλα αυτά που μας κοιτάζουν λες και είμαστε εξωγήινοι. Κι όμως! Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι και πριν 25-30 μόλις χρόνια.

    Η πρώην εκπαιδευτικός, ράπτρια και τεχνίτρια Ιλέιν Μπατίστ, η εκπαιδευτικός Νάταλι Κρόουλι που πιστεύει στη βιωματική μάθηση και τη σύνδεση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες που παρέχει και ο Σκοτσέζος εικονογράφος και χαράκτης Κρις Ντούριζ μας ταξιδεύουν πίσω και ίσως λίγο πιο πίσω από την εποχή που σας περιέγραψα, στην εποχή των γονιών μας και των παππούδων μας, σε μια γνώση πολύτιμη και θα πω επίκαιρη ξανά.

    Αρκεί να αναρωτηθείς: Ξέρεις να δένεις κόμπους; Έναν απλό κόμπο ασφαλείας για μια παιδική κούνια ας πούμε. Ξέρεις να ανάψεις μια υπαίθρια φωτιά ή νομίζεις ότι με έναν αναπτήρα καθάρισες; Μπορείς να φτιάξεις μια ταΐστρα για πουλιά; Να τυλίξεις ένα δώρο με λίγο χαρτί και σπάγκο; Να χρησιμοποιείς μια πυξίδα για να προσανατολιστείς; Να ράψεις ένα κουμπί; Να φυτέψεις μια ντοματιά ή να επιδιορθώσεις ένα σκασμένο λάστιχο; Να καλλιεργήσεις και να αποξηράνεις βότανα; Να μαντάρεις μια κάλτσα ή να ράψεις στο χέρι κάτι; Να φτιάξεις βαφές από φυσικά υλικά; Να φτιάξεις ένα αεροπλανάκι ή μια σαΐτα; Και αν το κάνεις τώρα αυτό εικόνα, τα παιδιά μας ξέρουν;

    Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα που κρύβονται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα σου χαρίσουν αρκετές δημιουργικές στιγμές με το παιδί σου, επαφή με τη φύση, ώρες διασκέδασης, από λίγη δροσερή λεμονάδα και μια καλοκαιρινή φωτιά στο κάμπινγκ δίπλα στη θάλασσα, μέχρι παιχνίδια, κατασκευές, συνταγές και δημιουργίες.

    Εστιάζοντας

    Όλα δίνονται με συμπυκνωμένη λεπτομέρεια, με πληρότητα στο κείμενο και την περιγραφή, με πλούσια, βήμα-βήμα, υπεραναλυτική, ευκρινής, λεπτοδουλεμένη, χειροποίητης αίσθησης εικονογράφηση, που βοηθά εξαιρετικά να αναπτυχθεί η σύζευξη με τη γνώση του κειμένου.

    Πολύτιμη γνώση που χάνεται. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας παρέχει άπειρες λύσεις, ας κρατήσουμε αυτήν την παλιά γνώση ως θεμέλιο λίθο της σύγχρονης εξέλιξης κι ας μην αποκοπούμε ποτέ από τις ρίζες μας και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

    Για αναγνώστες από περίπου 6-7 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παλιές τέχνες και τεχνικές- Οδηγός για να τις ανακαλύψουμε ξανά
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Handbook of Forgotten Skills: Old fashioned fun for a new generation
    Συγγραφέας: Elain Baptiste, Natalie Crowley
    Εικονογράφος: Chris Duriez
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2023
    Μετάφραση: Όλγα Καρυώτη
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 21 X 27
    ISBN: 978-618-07-0399-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular