More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠεριπέτεια στο πλοίο, της Ένιντ Μπλάιτον (μετ.: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη)

    Περιπέτεια στο πλοίο, της Ένιντ Μπλάιτον (μετ.: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη)

    Οκτώ είναι τα βιβλία της σειράς μυστηρίου Adventure/Περιπέτεια της φημισμένης (μεταφράστηκε σε 90 γλώσσες) και πολυγραφότατης (έγραψε πάνω από… 700 βιβλία στα μόλις 71 χρόνια ζωής της!!!) συγγραφέα Ένιντ Μπλάιτον. Η Μπλάιτον φέρεται να έγραψε και τα οκτώ βιβλία μέσα σε δέκα χρόνια (1944-1955 η έκδοσή τους), κάθε βιβλίο όμως της έπαιρνε για να γραφτεί περίπου μόλις μία εβδομάδα.

    Η Περιπέτεια στο Πλοίο (The Ship of Adventure, 1950) είναι το έκτο βιβλίο της σειράς και κανονικά θα ήταν το τελευταίο, αλλά η Μπλάιτον υπέκυψε στις πιέσεις των θαυμαστών και έγραψε άλλα δύο βιβλία. Πρωταγωνιστές είναι, ασφαλώς, οι τέσσερις αγαπημένοι φίλοι, ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάι­να, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία τις καλοκαιρινές διακοπές, με μια ανεπανάληπτη κρουαζιέρα με το Βίκινγκ Σταρ σε Πορτογαλία, Μαδέρα, Μαρόκο, Ισπανία, Ιταλία και και καταλήγοντας στα νησιά του Αιγαίου, μια κρουαζιέρα που μάλλον έκανε η ίδια η συγγραφέας το 1930.

    Στη Νάπολη επιβιβάστηκε στο πλοίο ένα παράξενο 15χρονο αγόρι, με πεταχτά δόντια και γαμψό πιγούνι, ο κατά το ήμισυ Έλληνας Λούσιαν, που γνωρίζεται με τα παιδιά και αρχίζει να τους διηγείται την ιστορία του θησαυρού της Αριάδνης, του βασιλιά Πάνστολου και του μονόφθαλμου πρίγκιπα. Τα παιδιά γοητεύονται από την ιστορία της Αριάδνης και αποφασίζουν να φτάσουν στο νησί Ρήνεια. Όταν η μαιμού που βρήκε ο Φίλιπ στο Μαρόκο, σπάει από απροσεξία το μπουκάλι-καράβι που αγόρασε η Λούσι-Αν για τα γενέθλια του Φίλιπ, αποκαλύπτεται μια μυστική περγαμηνή κρυμμένη στο μικρό σκαλιστό ξύλινο καράβι, που ουσιαστικά είναι ο χάρτης ενός ελληνικού νησιού. Τα παιδιά καταλήγουν στο στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης πρέπει να δείχνει τον τόπο του θησαυρού της Άριάδνης! Μόνο που το κυνήγι του θησαυρού δεν είναι τόσο εύκολο όσο φάνηκε στον χάρτη. Τα παιδιά θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια μέσα σε τούνελ, κατακόμβες και λαβύρινθους. Αλλά προηγουμένως, πρέπει να μεταφράσουν τον χάρτη από τα ακαταλαβίστικα ελληνικά στα αγγλικά…

    Ποιος είναι ο παράξενος κύριος Επικόπουλος; Πώς σκοπεύει να… αρπάξει τον θησαυρό; Επιβιβαζόμαστε…

    Μια κλασική περιπέτεια της Ένιντ Μπλάιτον, από εκείνες που δημιούργησαν ουσιαστικά σχολή για όλους τους επόμενους συγγραφείς που έγραφαν περιπέτειες μυστηρίου για παιδιά. Σίγουρα έκτοτε γράφτηκαν καλύτερες περιπέτειες από αυτές της Μπλάιτον, ωστόσο αν ένα παιδί θέλει να διαβάσει κλασική λογοτεχνία, πρέπει μετά τον Βερν, να γνωρίσει συγγραφείς όπως η Μπλάιτον που γράφει καλά και με μια απίστευτη αίσθηση φυσικότητας, παρόλο που κάποιες φορές τα φέρνει όλα πολύ βολικά για να εξυπηρετήσει την εξέλιξη της ιστορίας της (π.χ. βλάβη κινητήρα πλοίου εκεί και όταν πρέπει). Αν δεν είχε υπάρχει η Μπλάιτον, τα θεμέλια της παιδικής λογοτεχνίας θα ήταν λιγότερο στέρεα και σίγουρα μεταφερμένα αρκερά αργότερα.

    Κλασική λογοτεχνία για παιδιά περίπου 8-12 ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Περιπέτεια στο πλοίο
    Συγγραφέας: Ένιντ Μπλάιτον
    Μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
    Τίτλος πρωτοτύπου: The ship of adventure
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κατερίνα Ασύμου
    Σελίδες: 288
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1511-3

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular