More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΒασιλιάδες της βαβούρας: Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα, του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

    Βασιλιάδες της βαβούρας: Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα, του Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ

    Ο 13χρονος Γιούστους Μπάχμαν μετακόμισε με την οικογένειά του σε άλλη πόλη και ως εκ τούτου άλλαξε και σχολείο. Δεν ήθελε ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις τέτοιες αλλαγές. Στο παλιό σχολείο ήταν πολύ αγαπητός, αλλά φόβος και τρόμος για τους καθηγητές. Ήταν ο φαρσάκιας. Τώρα φτου κι απ’ την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξει το όνομά του, να τον αγαπήσουν οι συμμαθητές του και να τον τρέμουν οι καθηγητές. Αλλά ο Αμπντί και άλλα τρία αγόρια, ο Γκλεμπ, ο Γιάβιντ και ο Εϊμέν, τον εντοπίζουν και κινούνται απειλητικά προς το μέρος του Γιούστους.

    “Άκου με προσοχή, μπούλη! Θα σ’ το πω μια φορά, μόνο. Τ’ όνομά μου είν’ Αμπντί Χαλμάν. Είμ’ ο Βασιλιάς τούτου δω του σχολείου, είμ, ο KING OF THE SCHOOL. Κάνεις ό,τι λέω, δεν έχεις πρόβλημα με του λόγου μου, μηδέν, ζερό. Δεν το κάνεις, τέλειωσες, ντεντ, νεκρός, τέζα. Γκέγκε; Το ‘πιασες;”

    Κι εκεί που θα περίμενε κανείς ότι ο Γιούστους θα ζαρώσει και θα συμφωνήσει φοβισμένος, ξέρασε ένα απίστευτο ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΘΑΣΚΑΣΩΑΠΟΤΑΓΕΛΙΑΔΕΝΑΝΤΕΧΩ ΧΑΧΑΧΑΧΑΤΙΧΙΜΠΑΤΖΗΣΘΕΕΜΟΥΕΙΝΑΙΑΥΤΟΣΧΟΧΟΧΟΧΟΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ.

    Ξύλο; Μερικές κουτουλιές για να βάλει μυαλό; Όχι. “Μάγκες, ακούτε με προσοχή. Τούτος εδω ο Γιούστους Μπίμπερ, πώς τον λεν, δεν ειν’ σαν τους άλλους. Δεν είν’ απ’ αυτά τα τέρμα γκάου θύματα, που τους ρίχνεις μια μπουνιά στα μούτρα και πάει, τέλειωσες! Σε τούτον δε μετρά να τον δέσεις κόμπο ή να τον κάνεις τουλούμι στο ξύλο. Πρέπει να του δώσουμε πολύ γερό μάθημα, όπως ταιριάζει σ’ εμάς τα σκυλόψαρα. Για να δείξει σεβασμό. Ρε σεις, με πιάνετε;”

    Καλώς ήρθατε στην γούρνα με τα σκυλόψαρα

    Ένα ευφυές, ταχύρυθμο αφηγηματικό πινγκ πονγκ εναλλασσόμενων οπτικών (13 για τον Γιούστους και άλλα τόσο για τον Αμπντί) κεντάει ο Γιάκομπ Μ. Λέονταρντ και πραγματικά απολαμβάνεις τον τρόπο που εξελίσσει την ρεαλιστική αυτή ιστορία σχολικού εκφοβισμού, διαβάζοντας εναλλάξ την οπτική των δύο νταήδων/φασαριόζων που ξεδιπλώνουν κυριολεκτικά τον χάρτη του bullying και όλων των σχολικών συσχετισμών μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Μεστή, γεμάτη, ρέουσα ιστορία, με αυθεντικό χιούμορ και χαλαρή, νεανική, ανεπιτήδευτη γλώσσα, δίχως κατήχηση και άμεση υπόδειξη λύσεων, δίχως στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις καταστάσεων, με καλά ψυχολογικά περιγράμματα των ηρώων του.

    Θεωρώ μεγάλο ατού την εικονογράφηση του Σεμπάστιαν Χάιντελ. Σπιρτόζικη, εκφραστική, με την αμεσότητα των μικρών κόμικ καθαρών μορφών, αναδύεται σε κάθε πιθανό σημείο των σελίδων δένοντας απόλυτα με το κείμενο.

    “Μια καλή φάρσα είναι σαν ένα μεγάλο μπολ γεμάτο ως επάνω με πολύχρωμες μπάλες παγωτού. Πρέπει να της δώσεις πολύ χρόνο, να τη γευτείς καλά και να την απολαύσεις μέχρι το τέλος, έτσι ακριβώς όπως κάνεις και με το παγωτό” (Γιούστους Μπίμπερ, ο φαρσάκιας).

    Βιβλίο που θα αρέσει πολύ στους αναγνώστες 12-16 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Βασιλιάδες της βαβούρας: Φιλικοί σαν τα σκυλόψαρα
    Συγγραφέας: Γιάκομπ Μ. Λέοναρντ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Kings of chaos. Zahm wie Schulhofhaie
    Μετάφραση: Δέσποινα Κλεομβρότου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιούνιος 2020
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6707-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular