More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠεριπέτεια στο τσίρκο, της Ένιντ Μπλάιτον

    Περιπέτεια στο τσίρκο, της Ένιντ Μπλάιτον

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Όπως είχαμε ξαναγράψει, οκτώ είναι τα βιβλία της σειράς μυστηρίου Adventure/Περιπέτεια της φημισμένης (μεταφράστηκε σε 90 γλώσσες) και πολυγραφότατης (έγραψε πάνω από… 700 βιβλία στα μόλις 71 χρόνια ζωής της!) συγγραφέα Ένιντ Μπλάιτον. Η Μπλάιτον φέρεται να έγραψε και τα οκτώ βιβλία μέσα σε δέκα χρόνια (1944-1955 η έκδοσή τους), κάθε βιβλίο όμως της έπαιρνε για να γραφτεί περίπου μόλις μία εβδομάδα. Αρχικά είχε γράψει έξι, αλλά υπέκυψε στις πιέσεις των θαυμαστών και έγραψε άλλα δύο βιβλία, το πρώτο εκ των οποίων είναι αυτό, η Περιπέτεια στο Τσίρκο.

    Η γραφή της Μπλάιτον έχει ακριβώς αυτό, την αίσθηση μιας αβίαστης φυσικότητας, δίχως δεύτερη σκέψη, δίχως διορθώσεις, δίχως δουλεμένα κομμάτια. Έναν αυθορμητισμό μιας ιδιαιτέρως ταλαντούχας γυναίκας που ανέπτυσσε τις περιπέτειές της επιτόπου, εκτελώντας ουσιαστικά μια κεντρική ιδέα την οποία διάνθιζε λογοτεχνικά. Κάπως έτσι προκύπτουν αυτές (και πολλά ακόμα βιβλία) οι πολύ ενδιαφέρουσες περιπέτειες για παιδιά, με τις αρετές αυτής της ορμητικής γραφής, αλλά και τα μειονεκτήματα αυτής. Αυτό το πρότυπο γραφής πήραν και δούλεψαν πολύ οι μετέπειτα σταρ των περιπετειών (π.χ. Νταλ) εξελίσσοντας το πρότυπο της Μπλάιτον και άλλων.

    Πρωταγωνιστές και σε αυτό το βιβλίο περιπέτειας είναι οι τέσσερις αγαπημένοι και αχώριστοι φίλοι, ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ και η Ντάι­να, οι οποίοι ετοιμάζονται να περάσουν τις διακοπές τους στο γραφικό χωριουδάκι με το όνομα Μικρό Μπρόκλετον. “Πολύ ήσυχο. Εξοχή. Σαν τα μέρη που σας αρέσουν. Θα μπορείτε ν’ ασχολείστε με ό,τι θέλετε, από το πρωί ως το βράδυ”, τους είπε η κυρία Κάνινγχαμ. Όμως, αυτή τη φορά…

    “Κοιτάξτε… ελπίζω να μην το πάρετε κατάκαρδα, αγαπητά μου παιδιά, αλλά θέλει να πάρουμε και κάποιον άλλο μαζί μας, οπωσδήποτε!”
    “Ποιον;” ρώτησαν μ’ ένα στόμα τα παιδιά, τόσο απότομα που η κυρία Κάνινγχαμ τα έχασε.
    “Όχι τη γριά θεία του! είπε η Ντάινα. “Αχ, μητέρα, πες μας πως δεν θα είναι κάποιος που θα πρέπει να του φερόμαστε με το σεις και με το σας”.
    “Όχι βέβαια” είπε η μητέρα της. “Είναι ένα μικρό αγόρι. Ο ανιψιός ενός φίλου του Μπιλ”.

    Το αγόρι αυτό είναι ο Γουσταύος Βαρμιλέβο. Παράξενο όνομα. Είναι το πραγματικό του άραγε; “Μην τον ρωτήσετε για την οικογένειά του γιατί αμέσως θα βάλει τα κλάματα”. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο Γουσταύος μιλάει κάπως σαν μωρό και φέρεται μάλλον παράξενα. Ώσπου σκάσει η αποκάλυψη: “Είμαι πλίγκιπας, είπε με μελοδραματικό ύφος. “Είμαι ο πλίγκιπας Αλοϊσιος Γκραμοντί Ρασεμολί Τορκουινέλ της Ταουριχεσίας”. Ο θείος του είναι ο βασιλιάς της Ταουριχεσίας. “Οι πρίγκιπες στη χώρα του ποτέ δεν κόβουν τα μαλλιά όπως εμείς. Τα διατηρούν σε συγκεκριμένο ύψος, όπως βλέπετε. Αν και τον ενοχλούν, δεν μπορεί να τα κόψει. Τα αγόρια στο σχολείο του δεν ήξεραν ποιος είναι, πως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, κι έτσι δεν τον κορόιδευαν”.

    Κάπου εκεί αρχίζει το πράγμα και μπλέκεται. Ο θείος του, ο βασιλιάς, δεν είναι συμπαθής σε κάποιους στην Ταουριχεσία. Και θέλουν κάποιον νεότερο να τον στέψουν βασιλιά και να τον κάνουν ό,τι θέλουν. Και αυτός είναι ο Γουσταύος.

    “Μεγαλειότατε, δεν ήρθαμε να σας κάνουμε κακό. Ήρθαμε μόνο να σας πάρουμε μαζί μας στην Ταουριχεσία και να σας στέψουμε βασιλιά στη θέση του θείου σας. Εσάς θέλει ο λαός”.
    “Ψέματα” φώναξε τρέμοντας ο Γούσι {Γουσταύος}. “Μου τα έχουν πει όλα. Ο θείος μου είναι ισχυρός κυβερνήτης, πανίσχυρος για σας. Θέλετε ένα αγόρι που να κάνει ό,τι του λέτε. Δεν έρχομαι”.

    Και κάπως έτσι, τα παιδιά θα βρεθούν μπλεγμένα στις βασιλικές ίντριγκες της Ταουριχεσίας, θα εγκλωβιστούν σε έναν ψηλό πύργο και δίχως να το καταλάβει ο Τζακ θα γλιτώσει μαζί με τον αγαπημένο του παπαγάλο ακολουθώντας ένα περιπλανώμενο τσίρκο, όπου θα γνωρίσει κλόουν, θηριοδαμαστές, ακροβάτες. Σε αυτούς προσβλέπει για να σώσει τους φίλους του που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον πύργο! Θα τα καταφέρει;

    Η Ένιντ Μπλάιτον είχε εκείνο το μαγικό ραβδάκι να γεννάει ιστορίες εκ του μηδενός και να στήνει περιπέτειες με πολλή φαντασία. Ώρες ώρες απορείς τι πάει και σκαρφίζεται και πώς ξαφνικά εμφανίζεται ένα περιπλανώμενο τσίρκο σε όλη αυτή την ιστορία. Είναι τόσο ρέουσες οι ιστορίες της! Δίχως να είναι αψεγάδιαστες, σκεφτείτε ασφαλώς ότι το εν λόγω βιβλίο εκδώθηκε το 1952, τότε που το παιδικό βιβλίο βρισκόταν σε βρεφική θα λέγαμε ηλικία, καθώς δεν υπήρχε μεγάλη πρότερη εμπειρία για να ακολουθήσεις ή να πατήσεις πάνω της.

    Πλέον οι ιστορίες θεωρούνται κλασικές. Και η αλήθεια είναι ότι για ένα παιδί 8-11 ετών είναι πολύ διασκεδαστικές, γεμάτες φαντασία και δύσκολα τις αφήνεις από τα χέρια σου. Με μια φράση, επιτελούν την μέγιστη αποστολή της αναγνωστικής απόλαυσης.

    Κλασική λογοτεχνία από τις Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Το μαγικό ραβδάκι της Ένιντ Μπλάιτον γέννησε μία ακόμα, την έβδομη από τις οκτώ της σειράς Περιπέτεια, με πολλή φαντασία και δίχως να είναι αψεγάδιαστη, επιτελεί, από το μακρινό 1952, την μέγιστη αποστολή της αναγνωστικής απόλαυσης. Δεν το αφήνεις κοινώς από τα χέρια σου.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Circus Music · The Hit Crew

    Welcome to the Circus · The Big Top Players

    Britney Spears – Circus (Instrumental)

    The Musketeer – Main Title

    Hans Zimmer – Crimson Tide soundtrack

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Περιπέτεια στο τσίρκο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The circus of adventure
    Συγγραφέας: Ένιντ Μπλάιτον
    Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2020
    Μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελιδοποίηση Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 280
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular