More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠες τα λόγια σου, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Πες τα λόγια σου, Μαξ! της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Σε όλη μου τη ζωή κοίταζα τις λέξεις σαν να τις έβλεπα για πρώτη φορά.
    Έρνεστ Χέμινγουεϊ

    Η συστολή, η διστακτικότητα να μιλήσεις, να εκτεθείς με λέξεις στους άλλους είναι σύνηθες στα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η Μαρία Ρουσάκη στο κείμενο και η Λέλα Στρούτση στην εικόνα μας δίνουν τη δεύτερη ιστορία του χαριτωμένου Μάξ.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο οποίος, Μαξ, το μαύρο πρόβατο, δεν ήταν από εκείνους που μιλούσαν συχνά. Δεν του άρεσε η πάρλα και το μπίρι μπίρι. Προτιμούσε την ησυχία από την ακατάσχετη φλυαρία. Στο προαύλιο του σχολείου συνήθως ήταν μόνος του, το βράδυ διάβαζε κάποιο βιβλίο, έτσι δεν είχε και πολλά να πει. Κρατούσε τις λέξεις μέσα του, στις σκέψεις του, για να μην δραπετεύουν μακριά. Η δασκάλα του τον έλεγε ντροπαλό. Οι υπόλοιποι τον πίεζαν όλο και περισσότερο να μιλήσει. Αλλά ο Μαξ δεν ήταν ντροπαλός. Βαριόταν τις συνομιλίες, εκείνες τις άνευ νοήματος, τα πολλά λόγια του έφερναν δυσφορία.

    Η δασκάλα τον επιλέγει για πρωταγωνιστή στην θεατρική τους παράσταση. Πρόβες, ετοιμασίες, χαμός. Η παράσταση αρχίζει. Ανεβαίνει πάνω στη σκηνή, μα τα λόγια του έχουν χαθεί. Τώρα; Πες τα λόγια σου, Μαξ! Θα τα πει;

    Εστιάζοντας

    Ο Μαξ δεν είναι ένας απλός ντροπαλός και συνεσταλμένος. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Σέβεται τις λέξεις, τις εκτιμά, τις μετρά για σημαντικές. Όχι για να τις σκορπά δω κι εκεί, όχι για να τις ξοδεύει στο ατελείωτο σωρό των συναναστροφών “ως που να γίνει [η ζωή σου]  σα μια ξένη φορτική“, όπως είχε ευφυώς σημειώσει για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων ο εμβληματικός Κ.Π. Καβάφης.

    Αυτή τη λεπτή, σημαντική διάσταση θίγει η Μαρία Ρουσάκη στο δεύτερο βιβλίο του Μαξ. Και τη δένει με την αξία των λέξεων, στις οποίες δεν δίνει τη διάσταση του ανεξάντλητου αποθέματος, αλλά της ακριβής, μετρημένης, σημαντικής εξωτερίκευσης.

    Αλλά και στη διάσταση του τρακ και του συσσωρευμένου άγχους που του προκαλεί η έκθεση στον κόσμο λόγω της παράστασης, η συγγραφέας έχει πάλι μια απάντηση που έχει τη σημασία της: ο έρωτας. Ναι, αυτός, στα μέτρα που αυτός υπάρχει στα μικρά παιδιά, αγνά, όμορφα, τρυφερά. Η Λούλα είναι εκεί για να τον γλυκάνει, να του διώξει το άγχος και να φέρει ξανά στον νου του όλα τα λόγια. Γιατί ο έρωτας, το να αισθάνεσαι ότι κάποιος σε σκέφτεται και σε υπολογίζει λειτουργεί απελευθερωτικά.

    Η Λέλα Στρούτση εξακολουθεί με εκφραστικότητα και δίχως υπερφόρτωση λεπτομερειών, δημιουργώντας μια ευχάριστη, παιγνιώδη οπτική αφήγηση.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Μαξ, το μαύρο πρόβατο, αρνείται να κάνει ό,τι του λένε
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, 16 Φεβρουαρίου 2021
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 25
    ISBN: 978-960-645-259-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular