More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠοιανού είναι αυτή η σούπα; του Μάκη Τσίτα (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Ποιανού είναι αυτή η σούπα; του Μάκη Τσίτα (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα πιάτο.
    «Τι έχει μέσα; Αναρωτιέται η Χρυσούλα και πλησιάζει για να δει.
    – Α! Είναι σούπα λέει.

    Μόλις η Χρυσούλα βλέπει πάνω στο τραπέζι ένα πιάτο με σούπα, αναρωτιέται «Ποιανού είναι αυτή η σούπα;» Σίγουρα αυτή η ιστορία θα κάνει τους μικρούς μας φίλους να ταυτιστούν με τη μικρή Χρυσούλα αλλά και τους μεγάλους να θυμηθούν ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια και ολόκληρες μάχες για ένα πιάτο σούπα. Πολλοί γονείς θα βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο για να πείσουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν το φαγητό που αρνούνται πεισματικά να φάνε και βρίσκουν ένα σωρό δικαιολογίες. Άλλοτε προφασίζονται ότι είναι πολύ μεγάλο το πιάτο, άλλοτε ότι είναι κρύο ή καυτό, αλμυρό, ότι θα το φάνε αργότερα και ο,τι μπορεί να σκεφτεί ένα μικρό παιδί.

    Σε αυτή την ιστορία η Χρυσούλα δεν ψάχνει δικαιολογίες, απλά να βρει για ποιον προορίζεται αυτή η σούπα που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. “Κάποιος θα την ξέχασε”, είναι η πρώτη της σκέψη και ξεκινά έναν μαραθώνιο για να βρει σε ποιον μπορεί να ανήκει η σούπα. Η σούπα τρώγεται ζεστή και αν μείνει πολλή ώρα στο τραπέζι θα κρυώσει και δεν θα τρώγεται, σκέφτεται η Χρυσούλα, παίρνει το πιάτο με προσοχή, τριγυρίζει μέσα στο σπίτι και ρωτάει τη γιαγιά, τον μπαμπά, τη μαμά της, τον κύριο που βάζει ταπετσαρία στο δωμάτιο, την ξαδέλφη της. μήπως πρέπει να βγει στη γειτονιά να ρωτήσει: «Μα τότε ποιανού είναι αυτή η σούπα;». Μήπως είναι του Πινόκιο, της κούκλας της ή του Αρκούδου; Λέτε η σούπα να μην ανήκει σε κανέναν και να καταλήξει στα σκουπίδια;

    Μια απολαυστική ιστορία για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης δημοτικού, που κρύβει μικρά μυστικά με την υπέροχη εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Αποτελεί ερέθισμα για εκπαιδευτικούς και γονείς να μιλήσουν για τις ιδιοτροπίες των παιδιών σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής και πώς θα τα πείσουμε να δοκιμάσουν ένα φαγητό. Είναι μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας: «Φάε μια κουταλιά για τη μαμά, μια για τον μπαμπά, μια για τη γατούλα κτλ.»

    Ιδέες με αφορμή το βιβλίο
    Ένα βιβλίο για αξιοποίηση είτε από γονείς είτε από εκπαιδευτικούς για να φτιάξετε μικρές ιστορίες και να κάνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν χωρίς γκρίνια ένα πιάτο σούπα.
    – Μπορείτε να αφήσετε να διηγηθούν την ιστορία τα παιδιά ξεκινώντας την ιστορία με τη φράση: “Πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα πιάτο. Τι έχει μέσα;” Και συνεχίζει την ιστορία το παιδί. μπορεί να έχει φακές ή κουνουπίδι ή μπρόκολο κτλ.
    – Με παντομίμα μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και να κάνετε ότι τρώτε το αγαπημένο σας φαγητό ή το φαγητό που δεν σας αρέσει καθόλου.
    – Στο σχολείο μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα διπλής εισόδου για να ανακαλύψετε ποια είναι η αγαπημένη σούπα των παιδιών.
    – Μιλήστε για τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουμε μια σούπα και βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα να σας βοηθήσουν.
    – Μπορείτε να ενισχύσετε με βιταμίνες τη σούπα και να κρύψετε λαχανικά όπως καρότο, σέλινο, ντομάτα, μανιτάρια και να εξηγήσετε πόσο απαραίτητα είναι για την υγεία μας.
    – Αν χρησιμοποιήσετε το ζυμαρικό με τα γράμματα  όπως φαίνεται στην εικονογράφηση, βάζετε το παιδί στη διαδικασία να ανακαλύψει τα γράμματα.

    Ο Μάκης Τσίτας χρησιμοποιεί το τέχνασμα των ερωτήσεων για να φτιάξει μια απολαυστική ιστορία που θα σας κάνει να γελάσετε και να αναρωτηθείτε «Μα ποιανού είναι επιτέλους αυτή η σούπα;». Η πίεση και το κυνηγητό για να φάει το παιδί μια μπουκιά δεν αποδίδει και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη άρνηση. Είναι ώρα για χειρισμούς. Είναι ώρα για χιούμορ. Χωρίς χιούμορ τίποτε δεν περπάτησε στη ζωή.

    Το βιβλίο ανήκει στην πρωτότυπη σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Ψυχογιός με σύμβολα φρούτα ανάλογα με ηλικία και το βαθμό δυσκολίας. Έχουν σκοπό να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει σταδιακά τον γραπτό λόγο, μέσω της ανάγνωσης μαζί με το γονιό του και στη συνέχεια να συλλαβίζει και να διαβάζει μικρές λέξεις και προτάσεις και να αγαπήσει το διάβασμα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ποιανού είναι αυτή η σούπα;
    Σειρά: Φραουλίτσα
    Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Ιούνιος 2005, (3η ανατύπωση Μάρτιος 2015)
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-274-881-7
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular