More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠοιος ή ποια θα κερδίσει μετά την Laurie Halse Anderson το Astrid...

    Ποιος ή ποια θα κερδίσει μετά την Laurie Halse Anderson το Astrid Lindgren Memorial Award;

    anderson astrid23Ένας σκοτεινά ακτινοβόλος ρεαλισμός! Έτσι είχε τιτλοφορηθεί η νίκη της Laurie Halse Anderson το 2023, μιας από τις κορυφαίες συγγραφείς της Αμερικής για νέους ενήλικες.

    Το πρωτοποριακό μυθιστόρημά της, Speak, ντεμπούτο μάλιστα στα μυθιστορήματα Ya, εκδόθηκε το 1999 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει μεταφερθεί και στην οθόνη. Στα πλούσια εκφραστικά μυθιστορήματά της για νέους δίνει φωνή στην εφηβική εμπειρία με μερικές φορές βάναυση ειλικρίνεια. Η λαχτάρα για αγάπη και το να ανήκεις είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για τον Άντερσον, τονίζει η αναφορά στη νικήτρια του Astrid Lindgren του 2023.

    Η αναφορά της κριτικής επιτροπής του ALMA αναφέρει για τη νικήτρια: «Στα αυστηρά γραμμένα μυθιστορήματά της για νέους ενήλικες, η Laurie Halse Anderson δίνει φωνή στην αναζήτηση για νόημα, ταυτότητα και αλήθεια, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν. Ο σκοτεινός και λαμπερός ρεαλισμός της αποκαλύπτει τον ζωτικό ρόλο του χρόνου και της μνήμης στη ζωή των νέων. Ο πόνος και το άγχος, η λαχτάρα και η αγάπη, η τάξη και το σεξ διερευνώνται με στυλιστική ακρίβεια και απαθές πνεύμα. Με τρυφερή ένταση, η Laurie Halse Anderson προκαλεί διαθέσεις και συναισθήματα και δεν πτοείται ποτέ ακόμα και για τα πιο δύσκολα ζητήματα».

    Η Laurie Halse Anderson γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1961 στο Πότσνταμ της Νέας Υόρκης. Εκεί μεγάλωσε με τη μικρότερη αδερφή της, Λίζα. Ως μαθήτρια έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για το γράψιμο. Η Άντερσον απολάμβανε να διαβάζει βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα γινόταν συγγραφέας.

    Η Anderson έκανε το ντεμπούτο στον χώρο της ευρύτερης παιδικής λογοτεχνίας το 1996 με το εικονογραφημένο βιβλίο Ndito Runs (Holt), εικονογραφημένο από την Anita Van Der Merwe, για ένα κορίτσι από την Κένυα που τρέχει ξυπόλητη σε όλη την ύπαιθρο. Το 1999, δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα YA, Speak (FSG)

    Και τώρα, 245 υποψήφιοι από 68 χώρες διεκδικούν το ιδιαίτερο αυτό βραβείο, το Astrid Lindgren Memorial Award, Litteraturpriset till Astrid Lindgren minne στα σουηδικά, που καθιερώθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση τη χρονιά θανάτου της σπουδαίας Σουηδής συγγραφέα για παιδιά Astrid Lindgren (1907–2002) και γρήγορα εξελίχθηκε στο ένα από τα δύο βαρύτιμα τρόπαια της παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως.

    Το βραβείο είναι πέντε εκατομμύρια SEK (Σουηδικές Κορόνες), περίπου 430 χιλιάδες ευρώ, γεγονός που το καθιστά ένα από τα ακριβότερα λογοτεχνικά έπαθλα. Οι νικητές επιλέγονται από κριτική επιτροπή με ευρεία εξειδίκευση στη διεθνή λογοτεχνία για παιδιά και νέους ενήλικες, την προώθηση της ανάγνωσης και τα δικαιώματα των παιδιών.

     

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular