More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠράκτορες του πλανήτη Η εκδίκηση του Πουφ της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.: Στέφανος...

    Πράκτορες του πλανήτη Η εκδίκηση του Πουφ της Ελένης Ανδρεάδη (εικ.: Στέφανος Κολτσιδόπουλος)

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία του “Γίνε πράκτορας του πλανήτη”, η Ελένη Ανδρεάδη και οι πράκτορες επανέρχονται με ένα ακόμα βιβλίο που διόλου τυχαία δε θα βρεθεί στα χέρια των παιδιών! Γιατί ο Εκπαιδευτής Πρακτόρων του Πλανήτη, ο Ωμέγα, σε παίρνει από την πρώτη κιόλας παράγραφο από το χέρι και σε βάζει μέσα σε μια επική αποστολή. Μια αποστολή που δεν έχεις δικαίωμα να αρνηθείς. Γιατί πολύ απλά, είσαι ο τελευταίος Πράκτορας του Πλανήτη σε όλον τον κόσμο.

    Κι αυτό γιατί όλοι οι άλλοι Πράκτορες του Πλανήτη, όπως η Ανίτα από το Μπαγκλαντές ή ο Ιάσονας από την Ελλάδα, έχουν εξαφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα ενώ βρίσκονταν μαζί σε μια απόρρητη αποστολή σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

    “Βρήκαμε τα τρία υπερόπλα” ήταν το μοναδικό που κατάφερε να ψιθυρίσει η Ανίτα από τον Παρθενώνα της Αθήνας. Και τώρα, εσύ, ο τελευταίος πράκτορας του πλανήτη, πρέπει να αναλάβεις να βρεις τα τρία αυτά υπερόπλα και να σώσεις τους Πράκτορες του Πλανήτη. Σε αυτήν σου την αποστολή θα έχεις ασφαλώς και σημαντικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν. Εμ, τι νόμιζες; Έτσι θα πας; Ξεβράκωτος;

    Η αλήθεια είναι ότι η αποστολή στην οποία εισέρχεται το παιδί-αναγνώστης είναι άκρως συναρπαστική. Η Ελένη Ανδρεάδη στήνει μια εξαιρετική περιπέτεια για παιδιά 7-12 ετών η οποία πέρα από τα πασιφανή στοιχεία αγωνίας, μυστηρίου και διαδραστικότητας που υπάρχουν σε κάθε σελίδα, καθιστά το παιδί συμμέτοχο στη λύση βασικών περιβαλλοντικών αδιεξόδων. Να σημειώσω στα στοιχεία διαδραστικότητας την αρκετά πρωτότυπη για τα ελληνικά βιβλία ύπαρξη QR codes όπου το παιδί με τη χρήση της τεχνολογίας (δωρεάν εφαρμογές στα android και ios κινητά σκανάρουν αυτόν τον Quick response κώδικα) ανακαλύπτει επιπλέον στοιχεία για την ιστορία την οποία διαβάζει.

    Η γνώση στους Πράκτορες του Πλανήτη ρέει πλούσια. Ο αναγνώστης, ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του, κατανοεί την αναγκαιότητά της δραστηροποίησής του, εμπεδώνει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης ενώ καλείται μέσα από πρακτικούς δρόμους να υιοθετήσει μια ουσιαστική στάση ζωής. Σε αυτό το βιβλίο, τα ανακυκλώσιμα προϊόντα (REcycle), η υπεύθυνη κατανάλωση (REduce) και το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μας (REuse, REthink, REmake) έχουν την τιμητική τους. Αυτά τα παγκόσμια RE, η συγγραφέας δεν τα εντάσσει απλώς δημιουργικά στην ιστορία της, αλλά τα αναπλάθει, τα επανανοηματοδοτεί καθώς αυτά “κινούνται” διαρκώς μέσα στην ιστορία της και εν τέλει τα προσφέρει με σύγχρονο τρόπο στη σκέψη των παιδιών.

    Η εικονογράφηση και η γραφιστική επιμέλεια στο σύνολό τους είναι εξαιρετικής αισθητικής και σύγχρονης προσέγγισης. Στο δικό μου βλέμμα, αυτήν την εικόνα θα ήθελα να έχουν τα σχολικά βιβλία για το περιβάλλον, τη φύση, την αγωγή του πολίτη, την ιστορία κ.α.

    Θεωρώ ότι αυτή τη σειρά των βιβλίων με τους Πράκτορες του Πλανήτη πρέπει να τη γνωρίσουν όλα τα παιδιά σε ηλικία δημοτικού σχολείου (τουλάχιστον αυτά).

    Στην τάξη
    Τα τρία αυτά RE που παγκοσμίως τροφοδοτούν τη σκέψη (RE-USE, RE-DUCE, RE-CYCLE), μαζί με το εξαιρετικά χρήσιμο κατ’ εμέ RE-THINK, πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα κάθε σύγχρονου σχολείου.
    REDUCE: μειώνω την κατανάλωσή μου, ζητάω λιγότερα, ζητάω τα απαραίτητα, βρίσκω την ευτυχία και το σημαντικό σε εκείνα που μου χρειάζονται πραγματικά.
    REUSE: ίσως η πιο σημαντική διάσταση των RE. Ξαναχρησιμοποιώ. Τροποποιώ ένα υλικό, του δίνω άλλες μορφές, δανείζω ένα αντικείμενο για να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος (εδώ ανήκουν και οι δανειστικές βιβλιοθήκες), χαρίζω κάτι που δε χρησιμοποιώ πια σε κάποιον άλλον που ίσως το χρειάζεται.
    RECYCLE: η πιο διαδεδομένη διάσταση των RE και όχι τυχαία αφού πολλοί είναι εκείνοι που δε θέλουν να μειώσουμε την κατανάλωση ή να προωθήσουμε την επαναχρησιμοποίηση και τροποποίηση αντικειμένων αλλά να κινητοποιούμαστε σε μια ανακυκλωτική ευαισθησία. Η ανακύκλωση όμως είναι μια εξαιρετική διαδικασία εφόσον συνοδεύεται και από όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις των RE.
    RETHINK: να αλλάξουμε τη λόγική, την προσέγγισή μας, τη δική μας και των παιδιών. Να ξανασκεφτούμε τα πράγματα. Τι μήνυμα δίνουμε στα παιδιά όταν εμείς οι εκπαιδευτικοί τα μπουκώνουμε στο φτηνό, πλαστικό παιχνίδι; Τι μήνυμα δίνουμε στο παιδί όταν του λέμε “δεν πειράζει που το έσπασες, που το πέταξες, που δεν το μάζεψες και καταστράφηκε, θα σου πάρω άλλο αύριο”; Δε χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Τις απαντήσεις τις γνωρίζουν όλοι.

    Δρώμενο, Περιβαλλοντική Δραματοποίηση, Θεατρικό, Γιορτή.
    Και τα δύο βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη έχουν τέτοια δομή που σου φωνάζουν: “κάνε μας κάτι”. Ένα σχολείο, ακόμα και ένα νηπιαγωγείο με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορούν να δημιουργήσουν σύντομα ή μη, έμμετρα ή μη, δρώμενα, σκετς, ακόμα και ολόκληρα θεατρικά βασισμένα στα βιβλία των Πρακτόρων του Πλανήτη. Ένα μικρό απόσπασμα από μια θεατρική προσέγγιση:

    Όλοι οι ατρομήτοι, λοιπόν
    πράκτορες του πλανήτη
    αχ πώς εξαφανίστηκαν;
    Κανείς δεν είναι σπίτι

    Μία βδομάδα η τύχη τους
    απ’ όλους αγνοείται
    πλανήτης δίχως πράκτορες
    φίλοι μου, δεν νοείται!

    Απ’ την Ελλάδα ο Ιάσονας
    η Μαρί-Λουίζ η γαλλίδα
    κι ο Μπεν απ’ την Αμερική
    έχουν όλοι εξαφανιστεί

    Ακούστε όμως τι έγινε
    γιατί ο χρόνος τρέχει
    κι όποιος δεν παίρνει απόφαση
    θέση εδώ δεν έχει.

    Μια μέρα τηλεφώνησε
    η πράκτορας Ανίτα
    ήτανε στην Ακρόπολη
    κι έτρωγε μια γρανίτα

    Το κινητό της έπεσε
    μα πρόλαβε να πει
    “Τρία υπερόπλα βρήκαμε…”
    Μετά τίποτα! Σιγή!

    Σα να μην έφτανε αυτό
    με εντολή προέδρου
    κλείσαν την Περιβαλλοντοπόλ
    απόφαση… επιπέδου!

    Φτιάξτε το δικό σας θεατρικό, σκετς, δρώμενο, παράσταση, καλέστε όσους θέλετε (ή και μόνοι σας) και δώστε ένα πανίσχυρο μήνυμα παράλληλα με την βέβαια διασκέδαση των παιδιών.

    Η δική μας περιβαλλοντική περιπέτεια με QR
    Αφού διαβάσετε και παίξετε την ιστορία των πρακτόρων του πλανήτη, φτιάξτε τις δικές σας αποστολές. Με χάρτες αλλά και με QR CODES. Θα χρειαστείτε ένα κινητό αλλά και να φτιάξετε τα δικά σας QR. Μπείτε στο google, πληκτρολογήστε QR CODE GENERATOR και επιλέξτε το πρόγραμμα που σας αρέσει (δε θα ήθελα να προτείνω κάποιο) δημιουργώντας πολύ εύκολα τα δικά σας QR CODES με μηνύματα. Τα παιδιά θα ανακαλύπτουν κρυμμένα μηνύματα τα οποία θα τα κινητοποιούν να βρίσκουν το επόμενο στοιχείο. Η περιβαλλοντική σας περιπέτεια μπορεί να γίνει σε μία μέρα αλλά γνώμη μου είναι να οργανώσετε μία τρίμηνη ή και μεγαλύτερης διάρκειας περιπέτεια που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις αγωνίες και γνώσεις σας έτσι όπως εξελίσσονται.

    Η ιστορία αυτή με τα QR CODE μπορεί να σας βοηθήσει εξαιρετικά καθώς μπορεί να περιλαμβάνει κείμενο, φωτογραφίες, ιστοσελίδες και άλλα στοιχεία. Νομίζω θα το απολαύσετε.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πράκτορες του πλανήτη- Η εκδίκηση του Πουφ
    Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
    Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 20,5 Χ 14,2
    ISBN: 978-618-03-0487-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular