More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΣαν λούνα παρκ, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Σαν λούνα παρκ, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Θα ήθελα, κάποια μέρα, να έχω εκείνο το είδος σπιτιού όπου ένα αλογάκι από λούνα παρκ δεν θα φαινόταν πολύ παράταιρο στο λίβινγκ ρουμ.
    Jay McInerney

    Θα μπορούσε, αλήθεια, να είναι η ζωή σαν Λούνα Παρκ;
    Ή έστω να την κάνουμε να μοιάζει;

    Έχει καταλυτική επίδραση στη ζωή μας η σχέση μας με τους άλλους; Πόσο μπορούν να μας πληγώσουν, να μας κλέψουν τη χαρά ή αντίστοιχα να μας την χαρίσουν;
    Τι ρόλο διαδραματίζει το παιχνίδι; Μπορεί να κάνει την καρδιά μας να γελάει;

    Την απάντηση μας δίνει η Ιωάννα Μπαμπέτα μέσα από την ιστορία της Λίνας και του Βίκτορα. Δύο παιδιά με τους δικούς τους προβληματισμούς μέσα από τις ξέχωρες, ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

    Η Λίνα έχει μόνο καινούριους φίλους, γιατί μετακομίζει με τους γονείς της κάθε χρόνο. Ο Βίκτορας είναι μόνος του, δεν έχει κανένα φίλο, γιατί στο σχολείο τον κοροϊδεύουν.
    Το σπίτι της Λίνας είναι σαν όλα τα άλλα, αλλά η αυλή του είναι διαφορετική. Είναι ένα Λούνα Παρκ γεμάτο παιχνίδια που το βράδυ γεμίζει φώτα, κόσμο, μουσική. Παρέες παιδιών το επισκέπτονται και το γεμίζουν γέλια.
    Ένα βράδυ, εκεί που η Λίνα τριγυρνάει ανάμεσα στα παιδιά, παρατηρεί τον Βίκτορα που στέκεται στην ουρά για να μπει στη Ρόδα. Είναι μόνος του και λυπημένος. Τρέχει και μπαίνει μαζί του. Στη Ρόδα μπαίνουν και τα μεγάλα παιδιά που τον κοροϊδεύουν στο σχολείο, όμως φαίνονται τόσο μικροσκοπικά από ψηλά…

    «Να σκέφτεσαι πάντα τη Ρόδα όταν σε κοροϊδεύουν, του είπε η Λίνα κι εκείνος της χάρισε ένα χαμόγελο»…Το επόμενο βράδυ μπαίνουν στα συγκρουόμενα, το μεθεπόμενο στο Καρουζέλ και ακολουθούν το Τρενάκι του τρόμου και η Σκοποβολή.

    Κάθε παιχνίδι με τη συμβολή της Λίνας, έρχεται να απαλύνει μέχρι και να εξαλείψει ένα συναίσθημα που προκαλεί δυσφορία και στη θέση του να χαράξει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του Βίκτορα, που στο τέλος θα κερδίσει στη σκοποβολή και θα βρει το θάρρος να εκφράσει τα συναισθήματά του.

    Απαλά, ανεπαίσθητα θα έλεγα η συγγραφέας δομεί το συναισθηματικό κόσμο των ηρώων δίνοντας το πλαίσιο του οικογενειακού και σχολικού τους περιβάλλοντος και χωρίς να κατονομάζει φανερά τις δυσκολίες που βιώνουν καταφέρνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο να εμφανίσει το πώς νιώθουν, τις αγωνίες, τους φόβους, τα θέλω και τις ανάγκες τους. Το παιχνίδι παίρνει κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδρομή μετατόπισης συναισθημάτων, μετουσίωσης και μεταφοράς από έναν κόσμο ίσως αμφίβολο και λίγο σκοτεινό σε έναν κόσμο χαράς και διασκέδασης. Οι συμβολισμοί που αντιπαραθέτονται στα παιχνίδια του Λούνα Παρκ είναι πολύ επιτυχημένοι καθώς μέσα από το βίωμα και το συμβολισμό επαναπροσδιοριζόμαστε και μετουσιώνουμε το αρνητικό συναίσθημα· κάτι που πλέον όλο και διευρύνεται μέσα από την παιγνιοθεραπεία και τη θεραπεία των τεχνών.

    Μια συγκινητική ιστορία που χωρίς διδακτισμούς περνάει μηνύματα και αξίες για τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την συμβολή του παιχνιδιού στη ζωή μας.

    Πολύχρωμη, με ζωντανά χρώματα και ζεστές κυρίως αποχρώσεις η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, εστιάζει στα πρόσωπα των δύο παιδιών που συχνά καλύπτουν τα δισέλιδα σαλόνια του βιβλίου, φωτίζει ανάλογα τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ δίνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα και εναρμονίζεται με το κείμενο.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Στο νηπιαγωγείο…

    Μιλήσαμε για τα αγαπημένα μας παιχνίδια, για το πώς νιώθουμε όταν είμαστε στο λούνα παρκ, αλλά και για όσα μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα, μας πληγώνουν, μας στεναχωρούν…

    «Όταν μπαίνω στα Φουσκωτά και χοροπηδάω νιώθω χαρούμενη και μου φεύγει από το μυαλό ο παππούς μου που τρώει όλο γλυκά και μας δίνει να φάμε και εμείς και τότε μπορεί να έρθει η τερηδόνα και να μας μαυρίσει τα δόντια, όπως και του παππού που του έπεσαν όλα!»
    «Είμαι στο Λούνα Παρκ, στο αγαπημένο μου παιχνίδι τη Ρόδα που με κάνει χαρούμενη επειδή φτάνω ψηλά στον ουρανό και βλέπω τα σύννεφα και τρώω μαλλί της γριάς. Στη Ρόδα ξεχνάω ότι δεν κάνω τίποτα καλό και το σκύλο μου που φοβάμαι τα δόντια του».
    «Είμαι στο Τρενάκι με τη φίλη μου και νιώθω καλά που κάνουμε κύκλους και ανεβοκατεβαίνουμε και γελάμε και δεν σκεφτόμαστε τα τέρατα».
    «Είμαι πολύ χαρούμενη στη Ρόδα με του φίλους μου και δεν με πειράζει που μου φωνάζουν οι γονείς μου και ο Λεωνίδας».
    «Είμαι στο αγαπημένο μου Τραμπολίνο, μόνος και χοροπηδάω και παίρνω ένα λουλούδι για να το δώσω στη μαμά και τότε δεν στεναχωριέμαι που ο αδελφός μου ο Σωτήρης μου παίρνει τα παιχνίδια και μου τα σπάει».
    «Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι η Ρόδα και όταν είμαι στη Ρόδα με τους φίλους μου νιώθω χαρούμενη και ξεχνάω τους φόβους μου και τις μάγισσες!».
    «Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι η Ρόδα κι όταν είμαι μέσα ξεχνάω τα νεύρα μου και η αγάπη μου είναι μια χαρά και παίζω και με τον αδελφό μου».

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Μια συγκινητική ιστορία που χωρίς διδακτισμούς περνάει μηνύματα και αξίες για τη φιλία, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την συμβολή του παιχνιδιού στη ζωή μας. Απαλά, ανεπαίσθητα θα έλεγα η συγγραφέας δομεί το συναισθηματικό κόσμο των ηρώων δίνοντας το πλαίσιο του οικογενειακού και σχολικού τους περιβάλλοντος και χωρίς να κατονομάζει φανερά τις δυσκολίες που βιώνουν καταφέρνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο να εμφανίσει το πώς νιώθουν, τις αγωνίες, τους φόβους, τα θέλω και τις ανάγκες τους.
    • Πολύχρωμη, με ζωντανά χρώματα και ζεστές κυρίως αποχρώσεις η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ευανθία Ρεμπούτσικα ~ CAROUSEL

    Nicola Piovani – Λίνα Νικολακοπούλου – Θοδωρής Βουτσικάκης – Όμορφη Ζωή

    Otto e mezzo – soundtrack – finale

    Solmeister – Λούνα Παρκ

    Disneyland: King Arthur’s Carousel music (1/2)

    Organ Grinder’s Serenade

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σαν λούνα παρκ
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
    Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2021
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1877-0

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular