More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΣκανταλιές στο Πι και Φι- Δυο καλικάντζαροι που τα κάνουν όλα στη...

    Σκανταλιές στο Πι και Φι- Δυο καλικάντζαροι που τα κάνουν όλα στη στιγμή! της Ελένης Μπετεινάκη (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

     Κατά το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, τα «νερά είναι αβάφτιστα», γεγονός που εκμεταλλεύονται οι καλικάντζαροι, βγαίνουν από τη γη και πειράζουν τους ανθρώπους γιατί… είναι άτακτοι και τους αρέσουν οι σκανταλιές.

    Έφταναν τα Χριστούγεννα. Ο Πι και ο Φι, δυο δίδυμα μικρά καλικαντζαράκια, πριόνιζαν το μεγάλο δέντρο. Έπρεπε να προλάβουν… να ανέβουν πρώτοι πάνω στη γη και να πάρουν το καλύτερο πόστο. Έτρεξαν στο πι και φι και κρύφτηκαν στο παπούτσι του αγάλματος του Λεοντοκαλικάντζαρου του Α’, του πιο σπουδαίου ήρωα της καλικαντζαροχώρας και το πέρασμα άνοιξε… ωωωωπ βρέθηκαν μέσα στη μεγάλη σφαίρα που τους οδηγούσε στον επάνω κόσμο!

    Προσγειώθηκαν σε ένα πανέμορφο χιονισμένο χωριό μέσα στο δάσος, στολισμένα υπέροχα από τους κατοίκους. Ούτε στα όνειρά τους δεν τα είχαν δει αυτά οι δυο καλικάντζαροι. “Για δώδεκα ολόκληρες μέρες θα κάνουμε ό,τι θέλουμε“, είπε ο Πι και οι σκανταλιές… άρχισαν! Από το μπακάλικο του κυρ Ανέστη όπου σκέφτηκαν να αλλάξουν ταμπέλες και προϊόντα μεταξύ τους, να κάνουν δαγκωνιές παντού στο ζαχαροπλαστείο του κυρ-Ηλία όπου έγινε του ζαχαροπόλεμου και του κουραμπιέ! Θα την πληρώσει και το ραφτάδικο και ο μύλος και ίσως… και οι ίδιοι!

    Μετά τον Τρακατρούκα τον καλικάντζαρο, η Ελένη Μπετεινάκη επιστρέφει με μια ακόμα χαριτωμένη καλικαντζαροπεριπέτεια που σε προκαλεί να την παίξεις με τα παιδιά, να κάνετε σκανταλιές και να ακολουθήσετε τους δύο ήρωες στις αταξίες αλλά και τα παθήματά τους.

    Με βάση και ίσως και ως βαθύτερη έμπνευση τις Κατσιμιχαίϊκες “Έκρυθμες καταστάσεις” από την ηγέτιδα των καλικάντζαρων “Αγέλαστη Πολιτεία“, η συγγραφέας επιστρατεύει χιούμορ και καλικαντζάρικη, χριστουγεννιάτικη διάθεση δημιουργώντας μια ευχάριστη και εύρυθμη ιστορία όπου η αφέλεια συμπλέκεται με την τρυφερότητα, το παραμύθι με το όνειρο και η αθωότητα με την σκανταλιά.

    * “Βγαίνουν τη νύχτα και γυρνούν και κάνουν χίλιες τρέλες,
    στους δρόμους και στα μαγαζιά μπερδεύουν τις ταμπέλες.
    Γλιστράνε μες στα σπιτικά από τις καμινάδες
    και μαγαρίζουν τα γλυκά που φτιάνουν οι κυράδες.
    Μπαίνουν μες στα φουρνιάρικα σαν λείπουν οι ψωμάδες
    και χώνουν τις χερούκλες τους μέσα στους λουκουμάδες.
    Μαγεύουνε τα ζωντανά κι οι γάτες κελαηδούνε,
    οι κότες νιαουρίζουνε κι οι γάιδαροι λαλούνε”.

    Τα αγαπημένα δαιμόνια της ελληνικής (και όχι μόνο) παράδοσης που έγιναν συμπαθή κυρίως λόγω παραμυθιών σαν την Αγέλαστη Πολιτεία, το Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω, Ένας καλικάντζαρος στην παρέα μας κ.α. τα οποία αποκατέστησαν την ισορροπία, καθώς οι παλαιότερες δοξασίες τους είχαν ενοχοποιήσει για όλα τα στραβά του δωδεκαημερού. Τα δύο βιβλία με Καλικάντζαρους της Ελένης Μπετεινάκη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια συνεισφέρει τα μέγιστα. Με την εκφραστικότητα των μορφών, την καλαισθησία αποχρώσεων, αντιθέσεων, γραμμών και διατάξεων και την ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι εικόνες της, η εικονογράφος δεν συνοδεύει απλώς ένα κείμενο αλλά επιτυγχάνει μια δική της οπτική αφήγηση που το αγκαλιάζει.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Με μια ματιά

    • Μετά τον Τρακατρούκα τον καλικάντζαρο, η Ελένη Μπετεινάκη επιστρέφει με μια ακόμα χαριτωμένη καλικαντζαροπεριπέτεια που σε προκαλεί να την παίξεις με τα παιδιά, να κάνετε σκανταλιές και να ακολουθήσετε τους δύο ήρωες στις αταξίες αλλά και τα παθήματά τους. Η συγγραφέας επιστρατεύει χιούμορ και καλικαντζάρικη, χριστουγεννιάτικη διάθεση δημιουργώντας μια ευχάριστη και εύρυθμη ιστορία όπου η αφέλεια συμπλέκεται με την τρυφερότητα, το παραμύθι με το όνειρο και η αθωότητα με την σκανταλιά.
    • Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια δεν συνοδεύει απλώς ένα κείμενο αλλά επιτυγχάνει μια δική της οπτική αφήγηση που το αγκαλιάζει.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας: Έκρυθμες καταστάσεις

    Ορφέας Περίδης ~ Οι Καλικάντζαροι

    Λάχανα και Χάχανα – Καλικάντζαροι

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σκανταλιές στο Πι και Φι- Δυο καλικάντζαροι που τα κάνουν όλα στη στιγμή!
    Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη
    Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Χριστίνα Νάζαρη
    Γραφιστ. επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη, Ελληνοεκδοτική
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 22,5 X 22,5
    ISBN: 978-960-563-452-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular