More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτάσου, κοίτα… και θαύμασε. 40 θαύματα της φύσης ξεδιπλώνονται, του Καρλ Γουίλκινσον

    Στάσου, κοίτα… και θαύμασε. 40 θαύματα της φύσης ξεδιπλώνονται, του Καρλ Γουίλκινσον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων-στάσης ζωής για παιδιά

    Πιστεύω στο Θεό, μόνο που τον λέω Φύση!
    Frank Lloyd Wright

    Τρίτο βιβλίο για αυτή τη φοβερή σειρά βιβλίων μετά τα Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης και Στάσου, κοίτα… και όνειρα γλυκά. Άφησε τη φύση να σε νανουρίσει, αυτή τη φορά από τον Καρλ Γουίλκινσον.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στον κόσμο συμβαίνουν, αργόσυρτα συνήθως, υπέροχα πράγματα.Ένα λιβάδι της ερήμου γεμίζει λουλούδια. Ένας σταλακτίτης συναντά έναν σταλαγμίτη. Ένα μήλο πέφτει από το δέντρο (όχι, αυτό συμβαίνει γρήγορα και μπορεί να ανακαλύψεις και κάποια νέα επιστημονική θεωρία). Το βόρειο σέλας φωτίζει τον ουρανό. Τα κύματα της θάλασσας δημιουργούν γλυπτά διαβρώνοντας τα βράχια. Ένα αστέρι φλέγεται, γεννιέται. Οι αμμόλοφοι ταξιδεύουν στη Σαχάρα. Ο χαρταετός ανεβαίνει ψηλά. Μια χιονοστιβάδα κατρακυλάει στην πλαγιά του βουνού (αυτό το λες και πολύ επικίνδυνο βέβαια). Το ρεύμα παρασύρει μια καρύδα στον ωκεανό, αφού μια παλίρροια προηγουμένως έχει πάρει από την ακτή ό,τι μπορούσε να φτάσει. Ένα βότσαλο αναπηδά στην επιφάνεια της λίμνης (τα θυμάστε τα αγαπημένα γκελάκια;). Το νερό αρχίζει να κρυσταλλώνει στην επιφάνεια μιας λίμνης.

    Εστιάζοντας

    Τόσα και άλλα τόσα θαυμάσια πράγματα συμβαίνουν γύρω μας, τώρα, συνέχεια, για πάντα. Τώρα απομακρυνθείτε, θα γκρινιάξω. Κι εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Σκυφτοί πάνω από κάποια οθόνη, δήθεν χαρούμενοι, μετράμε τη ζωή μας με κατανάλωση αδιάφορου χρόνου, αγνοώντας όλη την ομορφιά της γης, ακόμα και το χαμόγελο του ίδιου μας του παιδιού. Δεν πάμε στο πάρκο. Αχ, θα πάμε την Κυριακή, καρδούλα μου. Δεν προλαβαίνουμε. Κάτι πάντα προέχει. Και φτάνεις δεκαπέντε χρονών και δεν ξέρεις τι και πώς κάνει η μέλισσα, δεν έχεις δει κάμπια να ξετυλίγεται από το κουκούλι, δεν έχεις δει αστέρι να πέφτει, μόνο την μπαταρία του κινητού. Χάνουμε την ουσία. Ξαναελάτε, σταματώ τη γκρίνια. Κι αυτό το βιβλίο μας θυμίζει λίγη από την απέραντη ομορφιά του κόσμου, που συμβαίνει αργά ή και λίγο γρηγορότερα, συνήθως εν αγνοία μας. Και το κάνει απλά, λιτά, με λίγα λόγια αλλά με θαυμάσιες, κατανοητές επεξηγήσεις γιατί δεν αρκεί στους δύο δημιουργούς του βιβλίου να σου αραδιάσουν 40 φαινόμενα/γεγονότα και να κλείσεις το βιβλίο, αλλά σου δίνουν και το επιστημονικό υπόβαθρο που προκαλεί αυτό το γεγονός.

    Έχουμε έτσι ένα απολαυστικό βιβλίο που σου υπενθυμίζει να βγεις έξω, να ανοίξεις τα μάτια του, να κοιτάξεις, να θαυμάσεις, να σκεφτείς και όταν έχεις απορίες, θα σου τα εξηγήσει μέσα σε τρεις τέσσερις προτάσεις.

    Έμεινε ένα: γιατί να βγει έξω το παιδί, να κοιτάξει, να θαυμάσει κτλ; Δηλαδή γιατί να θέλουμε το παιδί να είναι σε επαφή με τη φύση, να δει τα θαύματά της, να διδαχθεί από αυτά, να σκέφτεται, να κάνει υποθέσεις, να δίνει εξηγήσεις. Ε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε περαιτέρω.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το βιβλίο Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης, της Ρέιτσελ Γουίλλιαμς (εικ.: Φρέια Χάρτας) συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2022.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στάσου, κοίτα… και θαύμασε. 40 θαύματα της φύσης ξεδιπλώνονται
    Τίτλος πρωτοτύπου: Slow Down… and Look Up: Watch 50 Natural Wonders Unfold
    Συγγραφέας: Carl Wilkinson
    Εικονογράφος: Grace Helmer
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2022
    Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
    Επιμέλεια: Ελένη Δραγώνα
    DTP: Αλέξιος Μάστορης
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 23,5 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-9744-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular