More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτάσου, κοίτα... και όνειρα γλυκά. Άφησε τη φύση να σε νανουρίσει, της...

    Στάσου, κοίτα… και όνειρα γλυκά. Άφησε τη φύση να σε νανουρίσει, της Ρέιτσελ Γουίλλιαμς (εικ.: Φρέια Χάρτας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-10) – Επιδραστικό βιβλίο γνώσεων

    Η φύση δεν βιάζεται ποτέ, κι όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους.
    Λάο Τσε

    Σούρουπο, απόβραδο, σύθαμπο, δειλινό, λυκόφως, βραδιάζει. Οι Έλληνες έχουν μερικές καταπληκτικές λέξεις για να περιγράψουν εκείνη τη στιγμή της ημέρας όπου ο ήλιος αρχίζει να χαμηλώνει μέχρι που χάνεται μέσα στη θάλασσα ή πίσω από τα βουνά. Για να κυριαρχήσει το σκοτάδι, κάπου 10-12 ώρες. Μέχρι να φανεί εκείνο το πρώτο μικρό φως που αρχίζει να φωτίζει τη σκοτεινιάμ, φέρνοντας το ξημέρωμα. “Σπάει η νύχτα σαν το τζάμι, ήλιος πηδάει απ’ το βουνό…”*

    Εκείνη την ώρα συμβαίνουν μαγικά πράγματα για όσους σηκώσουν το βλέμμα και κοιτάξουν γύρω τους τη φύση. Πού να τη βρεις τη φύση μέσα στο διαμέρισμα της τσιμεντένιας πόλης που βλέπεις μόνο τη μπουγάδα του απέναντι; Σχεδόν παντού, πέρα από τη συμπαθή μπουγάδα, θα μπορέσεις να δεις κάποια, μικρά έστω, πράγματα. Τα χρώματα του ήλιου που δύει στον ουρανό είναι ορατό σχεδόν από οπουδήποτε. Πόσω μάλλον αν βγεις από το σπίτι…

    Ο ήλιος χαμηλώνει πια
    και βγαίνει το φεγγάρι.
    Στάσου και κοίταξε καλά:
    τι ομορφιά, τι χάρη!

    Εκείνη την ώρα που ο ήλιος λιγοστεύει γίνονται μαγικά πράγματα. Απλά, εμφανή, μαγικά πράγματα. Τα πουλιά αρχίζουν να επιστρέφουν προς το δέντρο που είναι η φωλιά τους. Τα ζώα ζυγώνουν προς τις δικές τους φωλιές στα δάση. Τα έντομα αφήνουν τα λουλούδια στη δική τους ηρεμία και επιστρέφουν στο δικό τους κούρνιαγμα. Τα λαγουδάκια επιστρέφουν στο λαγούμι τους. Το φεγγάρι εμφανίζεται στον ουρανό. Κι όταν νυχτώσει για τα καλά, αλεπούδες, νυχτερίδες, λύκοι βγαίνουν για το δικό τους καρτέρι στο σκοτάδι. Πέφτει ένα αστέρι. Τα παιχνίδια στη θέση τους και εσύ στο κρεβάτι. Όνειρα γλυκά.

    Τώρα που το σκέφτομαι σαν σουρουπώνει είναι ώρα να αποσυρθείς κι εσύ. Όσα είδες, είδες, ίσως αν μεγαλώσεις λίγο ακόμα ή κάποια μέρα που θα μείνεις λίγο παραπάνω να δεις κι άλλα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει αυτό το βιβλίο και η συγγραφέας Ρέιτσελ Γουίλλιαμς, η οποία μετά το best seller πρώτο βιβλίο Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης επιστρέφει με τη μαγεία του καταλαγιάσματος της φύσης και ουσιαστικά μας φανερώνει όλα όσα συμβαίνουν στη φύση τη στιγμή που και εμείς αποσυρόμαστε, χαμηλώνουμε τα φώτα και την ενέργειά μας.

    Τα παιδιά γοητεύονται από τα ζώα και δη από τις ταυτίσεις που μπορούν να κάνουν μαζί τους. Θεωρούν τους εαυτούς τους συνοδοιπόρους τους, εξισώνονται μαζί τους. Βλέποντάς τα να αποσύρονται και με τη δική μας ήρεμη φωνή στο ρόλο του αφηγητή, θα τα οδηγήσει στην ηρεμία που χρειάζεται για να κλείσουν τα μάτια.

    Η Γουίλλιαμς επέλεξε ομοιοκατάληκτα τετράστιχα για κάθε σαλόνι προκειμένου να καληνυχτίσουμε κάπως πιο λυρικά ένα ένα τα έμβια όντα της γης μέχρι να νυχτώσει και να δούμε ένα αστέρι να πέφτει.

    Το πρώτο βιβλίο ήταν πραγματικά επικό∙ παρότι μικρότερο, το δεύτερο αυτό βιβλίο δείχνει με τον ίδιο όμορφο, χαλαρωτικό, περιεκτικό τρόπο, μια όψη της φύσης που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους.

    Για αναγνώστες από 5-6 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Σσαν σουρουπώνει είναι ώρα να αποσυρθείς κι εσύ. Όσα είδες, είδες, ίσως αν μεγαλώσεις λίγο ακόμα ή κάποια μέρα που θα μείνεις λίγο παραπάνω να δεις κι άλλα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει αυτό το βιβλίο και η συγγραφέας Ρέιτσελ Γουίλλιαμς, η οποία μετά το best seller πρώτο βιβλίο Στάσου, κοίτα. Φέρε ηρεμία στην καθημερινότητά σου με 50 ιστορίες της φύσης επιστρέφει με τη μαγεία του καταλαγιάσματος της φύσης και ουσιαστικά μας φανερώνει όλα όσα συμβαίνουν στη φύση τη στιγμή που και εμείς αποσυρόμαστε, χαμηλώνουμε τα φώτα και την ενέργειά μας. Τα παιδιά γοητεύονται από τα ζώα και δη από τις ταυτίσεις που μπορούν να κάνουν μαζί τους. Βλέποντάς τα να αποσύρονται και με τη δική μας ήρεμη φωνή στο ρόλο του αφηγητή, θα τα οδηγήσει στην ηρεμία που χρειάζεται για να κλείσουν τα μάτια.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ludovico Einaudi – I Giorni

    Erik Satie – Gymnopédie No.1

    Romeo and Juliet – Craig Armstrong – Balcony Scene

    Νανούρισμα – Λάκης Παππάς, Μάνος Χατζιδάκις: Ματωμένος γάμος [Lorca]

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στάσου, κοίτα… και όνειρα γλυκά. Άφησε τη φύση να σε νανουρίσει
    Τίτλος πρωτοτύπου: Slow Down… and Sleep Tight. Bring calm to bedtime with nature’s lullaby
    Συγγραφέας: Rachel Williams
    Εικονογράφηση: Freya Hartas
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
    Διορθώσεις: Ελένη Δραγώνα
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 X 28
    ISBN: 978-960-16-9610-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular