More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣύμπαν στον φούρνο: Η συνταγή, του Άλεκ Κάρβλιν (εικ.: Μπράιαν Μπιγκς)

    Σύμπαν στον φούρνο: Η συνταγή, του Άλεκ Κάρβλιν (εικ.: Μπράιαν Μπιγκς)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Η θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ, της Μεγάλης Έκρηξης είναι η ευρύτερα αποδεκτή θεωρία μεταθύ αστροφυσικών και κοσμολόγων για τη δημιουργία του κόσμου.

    Εσείς έχετε φτιάξει ποτέ ένα σύμπαν; Ο Άλεκ Κάρβλιν και ο Μπράιαν Μπιγκς ξέρουν τη… ΣΥΝΤΑΓΗ!

    Περί τίνος πρόκειται

    Για να φτιάξεις ένα σύµπαν, θα χρειαστείς έναν τεράστιο σωρό από τίποτα. Σωστά ακούσατε, δε θα χρειαστείτε απολύτως τίποτα! Πρώτα κοίτα παντού, μετά κοίτα πουθενά και πιθανότατα θα βρεις αρκετό τίποτα εκεί πέρα. Αν βρήκες αρκετό, ρίξτο σε μια λαμαρίνα, προθέρμανε τον φούρνο, βάλτον μετά στο σούπερ έξτρα καυτό, απομακρύνσου, κλείσε τα αυτιά σου και… άκου! Θα γίνει ένα μπιγκ μπανγκ!

    Συνεχίζοντας τους πειραματισμούς με τον φούρνο και με τις κατάλληλες ενέργειες, θα μπορέσεις να φωτογραφίσεις μια μεγάλη έκρηξη. Ύστερα θα αρχίσουν τα αέρια, θα δημιουργηθούν νέφη αερίων, θα σχηματιστούν πεντανόστιμα αστέρια που θα εκπέμπουν φως. Ανοίγεις τον φούρνο. Πώς είναι το Σύμπαν σου; Έτοιμο; Για δοκίμασε… και πες μας… πόσα εκατομμύρια χρόνια πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τον πλανήτη Γη από τα χεράκια σου;

    Εστιάζοντας

    Αναμφίβολα είναι ένα ασυνήθιστο, πρωτότυπο εικονογραφηµένο βιβλίο γνώσεων που συμπλέκει μαγειρική και αστρονομία, επιστήμη και γαστρονομία για να φανερώσει τον τρόπο που δημιουργήθηκε το σύμπαν, ο κόσμος μας και ακόμα παραπέρα. Ο τρόπος που ο συγγραφέας βάζει επιστήμη με έναν χιουμοριστικό τρόπο σαν να μαγειρεύει κάτι απλό, ξεκινώντας ήδη από τον τίτλο του βιβλίου του που ονομάζει Η Συνταγή είναι πολύ ευχάριστος, αρκούντως κατανοητός και το ξεφούρνισμα του σύμπαντος είναι μια όμορφη συνολικά εμπειρία.

    Νομίζω ότι ο άτυπος επίλογος του βιβλίου το καθιστά κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο γνώσεων. Το μετατρέπει σε ένα μάθημα ενσυναλισθησης, μοιρασιάς, συνεργασίας και σύμπλευσης όλων μας ως κατοίκων του ίδιου σπιτιού. Είμαστε ατελείς, είμαστε εδώ, παρόντες στο πανηγύρι της ζωής.

    Πολύ σημαντικό, εκτός από ένα προφανές γλωσσάρι που θα βρείτε, είναι ότι στο τέλος του βιβλίου δημιούργησε ένα παράρτημα όπου επεξηγεί επιστημονικά τι σημαίνουν και σε τι ακριβώς αφορούν προκειμένου είτε ένα παιδί είτε ένας ενήλικας αρωγός του να καταφέρει να αποκωδικοποιήσει την αφήγηση του ξεφουρνίσματος του σύμπαντος.

    Η εικονογράφηση έχει τρυπώσει στο πνεύμα του κειμένου, έχει τη σπιρτάδα και το χιούμορ του, έχει το χρώμα και την τρέλα του, έχει μια ας πούμε κόμικ αίσθηση που την κάνει άμεση, διεισδυτική, ελκυστική, ευχάριστη, καθώς οι νέον και ασπρόμαυροι χρωματισμοί της χτυπάνε κέντρο.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σύμπαν στον φούρνο: Η συνταγή
    Σειρά: How to bake a universe
    Συγγραφέας: Alec Carvlin
    Εικονογράφος: Brian Biggs
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Ηλιάνα Αγγελή
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 20,7 Χ 26,2
    ISBN: 978-960-645-386-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular