More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα αγόρια & Τα κορίτσια, της Λόρεν Έις (εικ.: Τζένη Λάβλι)

    Τα αγόρια & Τα κορίτσια, της Λόρεν Έις (εικ.: Τζένη Λάβλι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί, και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία, ανεξάρτητα από το χρώμα τους.
    Maya Angelou

    Δύο τρυφερά βιβλία για την φιλία και την διαφορετικότητα από της Λόρεν Έις.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τέσσερα αγόρια. Ήταν φίλοι από τότε που μπορούσαν να θυμηθούν τους εαυτούς τους∙ και λίγο πιο πριν. Ήταν σαν αδέρφια. Ο Τομ έκανε τέχνη με τα πάντα γύρω του. Ο Ρέι έπαιζε μουσική. Ο Νάτι έλεγε ιστορίες και διάβαζε βιβλία. Ο Μπόμπι αγαπούσε να μαθαίνει πώς λειτουργούν πράγματα στη ζωή. Η παραλία ήταν το αγαπημένο τους μέρος, η παιδική χαρά τους. Σιγά σιγά μεγάλωσαν. Κάποτε γύρισαν στην παραλία τους και είδαν πως η άμμος είχε μετακινηθεί, όλα ήταν διαφορετικά. Ήταν πάντα ομάδα, αλλά καθώς μεγάλωναν άρχισαν να ανταγωνίζονται και μεταξύ τους. Ο Ρέι βρήκε ένα κορίτσι, άρχισε να βάζει αυτή τη σχέση πάνω από τους φίλους του, ο Μπόμπι και ο Νάτι ήθελαν να είναι πρώτοι στην τάξη πάντα. Ο Ταμ έκανε παρέα και με άλλα παιδιά. Κάπου έχασαν την επαφή τους. Και αυτό τους είχε στοιχίσει. Προσπάθησαν να ξαναέρθουν κοντά, όπως τότε που ήταν μικροί. Ξανάγιναν υπομονετικοί και ευγενικοί μεταξύ τους. Μεγάλωσαν. Δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες. Με τον τρόπο του ο καθένας…

    Κάποτε ήταν ένα δένδρο που, που πέρα από μήλα, μεγάλωνε και μικρά κορίτσια. Κορίτσια διαφορετικά μα τόσο καλές φίλες. Η Λότι η εξερευνήτρια, η Λίλα με τις ιδέες, η Σάσα η πρακτική, η Άλις, η ταλαντούχα ηΘοποιός. Τα πάντα μοιράζονταν κάτω από τα κλαδιά του δέντρου. Μυστικά, όνειρα, αγωνίες, σχέδια, αστεία, παρεξηγήσεις. Όλες γιόρταζαν τις επιτυχίες της καθεμιάς, όλες χαίρονταν με τα κατορθώματά των φίλων τους. Η μηλιά μεγάλωνε, ο καιρός περνούσε, μεγάλωναν και τα κορίτσια. Δεν επισκέπτονταν πια το δέντρο τους, έγιναν πολυάσχολα. Απέκτησαν εμπειρίες, ερωτεύτηκαν, ένιωθαν περήφανες για τη φιλία τους. Άρχισαν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. Έγινε γυναίκες. Μα πάντα φίλες.

    Εστιάζοντας

    Δύο σύγχρονα βιβλία φιλίας, αναζήτησης της ταυτότητας και του εαυτού, αποτύπωσης της διαφορετικότητας, κάθε ιδιαιτερότητας, προτίμησης, καθώς και του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού που αναδύεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται άντρες, γυναίκες. Με έδρα μια παραλία και μια μηλιά, ως σημείο αναφοράς των παιδικών τους χρόνων, που σταδιακά εγκαταλείπεται, καθώς η ζωή προχωρά και προσχωρεί σε νέα μονοπάτια. Εφηβεία, ο νέος άνθρωπος αναδύεται, οι νέες προτιμήσεις.

    Η Lauren Ace αποτυπώνει με ένα πολύ μεστό κείμενο τη διαχρονική εξέλιξη κάθε παρέας, καθώς αναπτύσσουν τη φιλία τους, τους εαυτούς τους, διαχωρίζονται, διασκορπίζονται, αναζητούν τη ζωή, την κατακτούν. Οι δεσμοί φιλίας κλονίζονται αλλά παραμένουν δυνατοί, καθώς η αποδοχή της διαφορετικότητας και του άλλου, λειτουργούν λυτρωτικά για όλους.

    Συμπερίληψη, σεξουαλικός αυτοπροσδιορισμός, έμφυλα στερεότυπα, αποτύπωση ομοφυλοφιλικών σχέσεων, φιλοδοξιών, ανάδειξη ταλέντων που οδηγούν συχνά και σε επαγγελματική ενασχόληση, καθώς μαθαίνεις να κυνηγάς τα όνειρά σου. Ρεαλισμός. Τσακωμοί, παρεξηγήσεις, ανταγωνισμοί. Όλα μέσα. Αλλά και αγάπη, παραδοχή, ειλικρίνεια.

    Η εικονογράφηση διακρίνεται για την παιδικότητα, την απλότητα και την αποτύπωση όλης της ιστορίας σε έναν καμβά όπου το λευκό κυριαρχεί ως φόντο, πάνω στο οποίο καρφιτσώνονται χρώματα γήινα, της φύσης, σπανιότερα θερμά. Εκφραστικές οι μορφές, καρτουνίστικο το στυλ τους. Πολλαπλές σημάνσεις μέσω των εικόνων, συμπληρώνουν το κείμενο, αλληλεπιδρούν μαζί του. Δεν είναι από τα στυλ εικονογράφησης που έχουμε αδυναμία, αλλά είναι πλήρης πλάι στις ιστορίες.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Key books.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα αγόρια, Τα κορίτσια
    Τίτλος πρωτοτύπου: The boys, The girls
    Συγγραφέας: Lauren Ace
    Εικονογράφος: Jenny Løvlie
    Εκδόσεις: Key Books, Νοέμβριος 2022
    Μετάφραση: Άννα Παπαϊωάννου 
    Σελίδες: 33
    Μέγεθος: 26 Χ 26
    ISBN: 978-618-5265-82-3
    978-618-5265-81-6

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular