More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα μικρά μεγάλα Θαύματα του Κόσμου: Μια ιστορία για την ελπίδα, της...

    Τα μικρά μεγάλα Θαύματα του Κόσμου: Μια ιστορία για την ελπίδα, της Χόλι Μ. ΜακΓκι (εικ.: Πασκάλ Λεμέτρ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η λέξη θαύμα προέρχεται από το “θαυμάσιον”, το οποίο σημαίνει κάτι που προκαλεί θαυμασμό και κατάπληξη και το οποίο διέπεται από χαρακτηριστικά που δεν έχουν γενική εφαρμογή.

    Χιόνιζε. Οι δυο φίλοι νόμιζαν πως είναι θαύμα αυτές οι κάτασπρες νιφάδες. Τις άφηναν να πέφτουν πάνω τους και να λιώνουν στη στιγμή πάνω στο ζεστό τους σώμα. Ζούσαν ένα μικρό θαύμα του κόσμου εκείνη τη στιγμή. “Δεν είναι όμορφα;” είπε το Λαγουδάκι. “Πολύ όμορφα” απάντησε το Κουνελάκι. “Εύχομαι να κρατήσει για πάντα”

    Το Κουνελάκι άρχισε να φτιάχνει μια χιονόμπαλα. Για τη φιλία τους, μεγάλη. “Αυτή είναι για σένα” είπε στο Ουνελάκι στο Λαγουδάκι. “Έτσι θα θυμάσαι για πάντα αυτή τη μέρα”. Κι ύστερα ήρθε η Άνοιξη και τα χρωματιστά μπουμπούκια των λουλουδιών. Κι έπειτα το καλοκαίρι και τα αλμυρίκια πλάι στη θάλασσα. Κι αργότερα, ένα χαλί από χρυσοκίτρινα φύλλα του φθινοπώρου. Και κάθε φορά γιόρταζαν και χαίρονταν τα μικρά μεγάλα θαύματα του κόσμου.

    Ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι η επίγνωση που προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωσή μας στην παρούσα στιγμή και στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Ζούμε το τώρα, απαλλαγμένοι από το συνεχές άγχος του μετά, παραμερίζοντας κρίσεις και αξιολογήσεις. Ζούμε το τώρα, το χαιρόμαστε, έτσι όπως αυτό μας δίνεται, δωρεάν τις πιο πολλές φορές από την ίδια τη φύση και το θαύμα της ζωής, το μεγαλύτερο όλων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, που σημαίνει ότι πρακτικά προσπαθούμε να αναστείλουμε τις κρίσεις και την προσήλωση σε στόχους και σκέψεις για το μέλλον μας και αποδεχόμαστε το παρόν όπως είναι, όπως ήρθε και όχι όπως θέλουμε να το κάνουμε. Αυτό μας στερεί τη χαρά. “Life goes on and we pass through, Days of sunlight days of tears, It’s the way life comes to you, Foolish wasting precious years” (Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη).

    Είναι ένα φιλοσοφικό βιβλίο κατά βάση αυτό που έγραψε η Χόλι ΜακΓκι. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να δείξει και να δώσει στα παιδιά (και γιατί όχι στους μεγαλύτερους) τη δεξιότητα του “ζήσε τώρα”, του carpe diem, του άδραξε τη μέρα του Walt Whitman και του… Μίστερ Κήτινγκ. Μια δεξιότητα που σε πηγαίνει στο τώρα ή μάλλον σε κρατάει στο τώρα, σε μαθαίνει να ζεις, να απολαμβάνεις, να ευχαριστιέσαι με όσα έχεις, να μη γίνεσαι ένα άπληστο δίποδο που όλο θέλει.

    Μέσα από αυτήν την απλή ιστορία, τα δύο μικρά ζώα απολαμβάνουν τα μικρά δώρα της ζωής, αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά ξεχνάμε να απολαύσουμε. Και αυτό είναι μια σπουδαία δεξιότητα ζωής για όλα τα παιδιά (οι ψυχικά μεγάλοι το έχουν χάσει το τρένο, αφήστε τους).

    Παράλληλα, βλέπουμε πώς χτίζεται και πώς διατηρείται μια φιλία. Με αλληλεπίδραση, με νοιάξιμο, με γενναιοδωρία, με δημιουργία αναμνήσεων και εκείνο το “για πάντα” που παίρνει ειδική σημασία στη ζωή μας.

    Ιδιαιτέρως απλή η εικονογράφηση του Πασκάλ Λεμέτρ. Νομίζω ότι μια πιο εικαστική εικονογράφηση θα το απογείωνε ακόμα περισσότερο.

    Για αναγνώστες από 3, 3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Άγκυρα.

    Με μια ματιά

    • Είναι ένα φιλοσοφικό βιβλίο κατά βάση αυτό που έγραψε η Χόλι ΜακΓκι. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να δείξει και να δώσει στα παιδιά (και γιατί όχι στους μεγαλύτερους) τη δεξιότητα του “ζήσε τώρα”, του carpe diem, του άδραξε τη μέρα του Walt Whitman και του… Μίστερ Κήτινγκ. Μια δεξιότητα που σε πηγαίνει στο τώρα ή μάλλον σε κρατάει στο τώρα, σε μαθαίνει να ζεις, να απολαμβάνεις, να ευχαριστιέσαι με όσα έχεις, να μη γίνεσαι ένα άπληστο δίποδο που όλο θέλει. Μέσα από αυτήν την απλή ιστορία, τα δύο μικρά ζώα απολαμβάνουν τα μικρά δώρα της ζωής, αυτά που θεωρούμε δεδομένα αλλά ξεχνάμε να απολαύσουμε. Και αυτό είναι μια σπουδαία δεξιότητα ζωής για όλα τα παιδιά.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Shirley Bassey – Life Goes On (1970 Recording)

    Nothing Else Matters (Metallica) : MOZART HEROES (Official Video)

    Εγώ κι εσύ μαζί – Toy Story (Ιωαννίδης – Πανούσης)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα μικρά μεγάλα Θαύματα του Κόσμου: Μια ιστορία για την ελπίδα
    Τίτλος πρωτοτύπου: What the world could make
    Συγγραφέας: Holly M. McGhee
    Εικονογράφος: Pascal Lemaitre
    Εκδόσεις: Άγκυρα, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Αναστασία Δ. Μακρή
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21,5 Χ 28
    ISBN: 978-960-547-541-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular