More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή, της Ειρήνης Αποστολάκη - Κληρονόμου (εικ.: Κριστίν Μενάρ...

    Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή, της Ειρήνης Αποστολάκη – Κληρονόμου (εικ.: Κριστίν Μενάρ )

    Ήρωας της ιστορίας ένα μικρό μυρμήγκι, ο Μελής πάντα πρόσχαρος και εργατικός με αδυναμία στο μέλι. Μόλις βρεθεί μπροστά σε μέλι δεν μπορεί να αντισταθεί και γι’ αυτό τον φωνάζουνε Μελή. Μπορεί να είναι καλοκαίρι, αλλά τα μυρμήγκια φροντίζουν να γεμίσει η αποθήκη με τρόφιμα γιατί ο χειμώνας είναι δύσκολος. Κάθε χειμώνα τα μυρμήγκια κλείνονται στη φωλιά τους για να προστατευτούν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το κρύο και το χιόνι. Γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι τα μυρμήγκια ολόκληρες στρατιές, μαζεύουν σπόρους και τρόφιμα και προχωρούν ακούραστοι και δίχως να γκρινιάζουν.

    Όπως λέει και η παροιμία: “Των φρονίμων τα παιιδά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά τους και πάντα βοηθούν το ένα το άλλο. Μεγάλος τους φόβος, μην τυχόν και τα πατήσει κάποιος άνθρωπος γι ‘αυτό πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα κσι να είναι πολύ προσεκτικά. Αν στο δρόμο τους βρεθεί κάποιο μεγάλο ψίχουλο, τότε τρέχουν να βοηθήσουν τα υπόλοιπα.Συνεργάζονται άψογα και ακολουθούν το μυρμήγκι αρχηγό, που καθώς περπατάει αφήνει ίχνη του στη γ,η ώστε κανείς να μη χαθεί.

    Η μυρμηγκιφωλιά έχει πολλούς ορόφους και ατελείωτα τούνελ και δρομάκια που οδηγονύ στις αποθήκες. Εκεί είναι οι εργάτριες, τα μυρμηγκάκια που έχουν αναλάβει να τακτοποιούν τα τρόφιμα στο σωστό ράφι. Στο μικρό βασίλειο των μυρμηγκιών, δε λείπει η βασίλισσα που γεννάει τα αυγά, απ’ όπου θα βγούν τα μικρά μυρμηγκάκια. Ο Μελής μαςλοιπόν, είναι το πιο δυνατό και εργατικό μυρμήγκι.

    Βλέπετε ανήκει στην μικρή κοινωνία των υμενόπτερων μαζί με τις μέλισσες και τις σφήκες. Μαζί με τα άλλα μυρμήγκια φροντίζουν να προστατεύουν τη φωλιά και κατασκευάσουν ένα φράγμα γιατί ο φράχτης κινδυνεύει να καταστραφεί από μια δυνατή μπόρα. Τίποτα δεν τους σταματά και εργάζονται σκληρά. Κάποια στιγμή ο αέρας δυναμώνει και ο μικρός Μελής παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και βρίσκεται πάνω σ’ ένα φυλλαράκι να κινδυνεύει η ζωή του. Άραγε θα τα καταφέρει ο Μελής να σωθεί; και η μυρμηγκοπαρέα πως θα αντιμετωπίσει ην κρίσμη κατάσταση;

    Ένα διαφορετικό παραμύθι με έμμετρο στίχο και ομοικαταληξία που με ευχάριστο τρόπο εισάγει τα παιδιά στην κοινωνία των μυρμηγκιών. Αναλύει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους αλλά και την συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου από την Κριστίν Μενάρ, με έμφαση στη λεπτομέρεια, απαντά σε ερωτήματα για τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα και τον τρόπο ζωής τους, που έχουν να μας διδάξουν μαθήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας της ομάδας.
    “Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή” είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο για την Ειρήνη Αποστολάκη – Κληρονόμου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Μπορείτε να ανακλύψετε πλήθος δραστηριοτήτων στο
    www. melis.gr

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή
    Συγγραφέας: Ειρήνη Αποστολάκη – Κληρονόμου
    Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Φεβρουάριος 2017
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνέτα Κώτση
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-31-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular