More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤα παιχνίδια είναι δικά μου- Ο Σαμόρο και ο Σάγκι μαθαίνουν τον...

    Τα παιχνίδια είναι δικά μου- Ο Σαμόρο και ο Σάγκι μαθαίνουν τον σεβασμό, της Μαριάννας Κουμαριανού (εικ.: Γιώτα Κοκκόση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Rei (μία εκ των επτά βασικών αρχών των Σαμουράι): Σεβασμός. Ο αυθεντικός Σαμουράι δεν χρειάζεται να γίνεται σκληρός για να δείξει τη δύναμή του στους άλλους ανθρώπους. Παραμένει ευγενικός ακόμα και με τους εχθρούς του. Δείχνει σεβασμό σε κάθε άνθρωπο. Η αληθινή δύναμή του φαίνεται στις δύσκολες στιγμές, όταν προκύπτει διαμάχη.

    Τρίτο βιβλίο της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς του Σαμόρο, από την Μαριάννα Κουμαριανού, τη Γιώτα Κοκκόση και την Ελληνοεκδοτική.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Σάγκι πηγαίνει με τη μητέρα του επίσκεψη στο σπίτι του Σαμόρο. Περνάνε όμορφα, ζωγραφίζουν, κολατσίζουν κι ύστερα πηγαίνουν στο δωμάτιο του Σαμόρο να παίξουν. Εκεί, ο Σάγκι παίζει έντονα με τα παιχνίδια του Σαμόρο, δίχως τη συγκατάθεσή του. Ο Σαμόρο εκνευρίζεται και τους παίρνει τα παιχνίδια. Βάζουν τα κλάματα και οι δυο και η επίσκεψη τελειώνει άδοξα.

    Την επόμενη μέρα στο σχολείο, οι δυο τους είναι μουτρωμένοι. Η Σίλα έρχεται να σπάσει τον πάγο και να δώσει μια νέα ευκαιρία στη φιλία. Και θα δώσει το περιθώριο στον Σαμόρο και τον Σάγκι να ξαναδούν την υπόθεση της μοιρασιάς των παιχνιδιών.

    Εστιάζοντας

    Η Μαριάννα Κουμαριανού, μετά το Θάρρος (Yu), και τη Δικαιοσύνη (Gi), προχωρά με τον Σαμόρο στην τρίτη βασική αρετή από τον Bushido, τον κώδικα συμπεριφοράς των Σαμουράι, τον Σεβασμό (Rei). Η συγγραφέας μέσα από απλές ιστορίες προσεγγίζει αξίες, ενσωματώνοντάς τις στον αξιακό ορίζοντα των μικρών παιδιών.

    Στο βιβλίο “Τα παιχνίδια είναι δικά μου“, έχουμε ακόμα μία απλή στην πλοκή της ιστορία, συνήθη στην καθημερινότητα παιδιών και οικογενειών, τη μοιρασιά των παιχνιδιών που μου ανήκουν, των δικών μου παιχνιδιών. Ο Σαμόρο αντιδρά στην ένταση του Σάγκι και οι δυο τους κοντράρονται, χαλώντας το απόγευμά τους αλλά και συνολικά την επαφή τους. Οι μητέρες τους δεν επεμβαίνουν δραστικά εκείνη τη στιγμή και αφήνουν το παιχνίδι τους να λάβει τέλος. Μετά τη φυγή του Σάγκι, η μητέρα του Σαμόρο τον νουθετεί προς την κατεύθυνση να μοιράζεται τα παιχνίδια του, ειδικά όταν κάποιος έρχεται στο σπίτι του για να παίξει μαζί του. Ο Σαμόρο όμως αρνείται. Η συγγραφέας επιτρέπει στον Σαμόρο να έχει άποψη που δεν συμβαδίζει με της μητέρας του και την πρέπουσα συμπεριφορά που του υποδεικνύει. Πολύ απλά γιατί τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται συχνά για την πρέπουσα συμπεριφορά αλλά για τη δική τους επιθυμία. Σεβασμός στην άποψη και επιθυμία του παιδιού λοιπόν από τον ενήλικα. Η μητέρα του Σαμόρο, μάλιστα, φτάνει σε μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και κατά την άποψή μου σωστή και προοδευτική συμφωνία, να ορίσουν ποια παιχνίδια θέλει να μοιράζεται με τους φίλους του και ποια θέλει να κρατά μόνο για τον εαυτό του.

    Μέσα από ελάχιστα λόγια, βουβές εικονοσελίδες, μεστά διαλογικά μέρη, η συγγραφέας δομεί μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη από σκέψεις, ιδέες, λύσεις, γεμάτη από πραγματικότητα και όχι από ιδεατές καταστάσεις που δεν βρίσκουν εφαρμογή ποτέ. Δίχως να διδάσκει και να κατηχεί, δείχνει έναν δρόμο καλό, μετρημένο, εφικτό, και απενοχοποιεί παιδιά και γονείς από την αμεσότητα των χρυσών συνταγών και των επιτυχημένων τοποθετήσεων και συμπεριφορών.

    Η συνεργασία της με την εικονογράφο Γιώτα Κοκκόση είναι υψηλού επιπέδου, καθώς η δεύτερη με το ενδιαφέρον κόμικ στυλ της, περπατά με ισοτιμία δίπλα στο κείμενο, αναδεικνύοντας όψεις του με τα οπτικά ερεθίσματα που δίνει η εικονογράφησή της.

    Είναι μια σειρά που προτείνουμε ιδιαιτέρως να προσέξουν οι γονείς και οι παιδαγωγοί των παιδιών 2-4 ετών τουλάχιστον (φτάνει με άνεση μέχρι και το νηπιαγωγείο).

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Διακρίσεις

    Το προηγούμενο βιβλίο της σειράς Η εκδρομή: Ο Σαμόρο μαθαίνει να είναι δίκαιος συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2022.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα παιχνίδια είναι δικά μου- Ο Σαμόρο και ο Σάγκι μαθαίνουν τον σεβασμό
    Σειρά: Ο Σαμόρο μαθαίνει…
    Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
    Εικονογράφος: Γιώτα Κοκκόση
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2022
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-481-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular