More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΤα ποδοσφαιρόνια: Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές, του Ρομπέρτο Σαντιάγο (εικ.:...

    Τα ποδοσφαιρόνια: Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές, του Ρομπέρτο Σαντιάγο (εικ.: Ε. Λορένθο)

    “Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό δευτερεύον πράγμα στη ζωή” είχε δηλώσει ο “Κάιζερ” Φραντς Μπεκενμπάουερ και είχε αρκετό δίκιο. Στην Ισπανία αυτό το ξέρουν καλά. Δύο από τις 5-6 μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) και άλλες 4-5 πολύ σπουδαίες ομάδες (Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Βαλένθια, Μπιλμπάο) εδρεύουν στην μεγάλη χώρα της Ιβηρικής.

    Βλέπουν πολλή μπάλα αυτοί εκεί. Και την αγαπούν. Γιατί το προϊόν τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι λογικό να έχουν μεγάλη ζήτηση και βιβλία γύρω από τη στρογγυλή θεά που καθηλώνει. Όπως τα Ποδοσφαιρόνια, οι Los Futbolisimos, που μετρούν 13 βιβλία στην Ισπανία τα οποία σαρώνουν και ασφαλώς μεταφέρθηκαν και στην οθόνη όπου σαρώνουν επίσης.

    Ο Καμίνιας, ο Μιρμίρης, η Μαίριλυν, ο Τομέο, ο Τόνι, η Έλενα και ο Πακέτο, συμμαθητές στο σχολείο, είναι οι επτά παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Σότο Άλτο (συν δύο αναπληρωματικούς), με προπονητές την Αλίσια και τον Φελίπε. Φοράνε εμφανίσεις σαν της Ίντερ (μπλε μαύρο). Το Σότο Άλτο βρίσκεται σε ένα (φανταστικό) χωριό στην επαρχία της Μαδρίτης που το λένε Μικρή Σεβίλλη.

    Αυτή η επταμελής ομάδας παίζει στο διασχολικό πρωτάθλημα, όπου συμμετέχουν δεκάξι ομάδες. Τα παιδιά της Σότο Άλτο ορκίζονται να μη χωρίσουν ποτέ και να παίζουν πάντα και παντού μαζί.

    “Πρέπει να υποσχεθούμε όλοι πως μ ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και να παίζουμε ποδόσφαιρο” είπε η Έλενα. “Πρέπει να υποσχεθούμε πως δε θα χωρίσουμε ποτέ. Κερδίσουμε ή χάσουμε, θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί. Σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Ή σε άλλο. Σε γήπεδο. Ή στον δρόμο. Ή όπου να ‘ναι. Αλλά μαζί”, τους είπε η Έλενα.

    Ονομάζονται μάλιστα κρυφά «Τα Ποδοσφαιρόνια». Το πρωτάθλημα τελειώνει. Αν πέσουν στη Β’ κατηγορία, ο Σύλλογος γονέων του σχολείου έχει αποφασίσει να βγάλει από τις δραστηριότητες το ποδόσφαιρο και θα βάλει μαθήματα χορού. Τα παιδιά αποφασίζουν να τα δώσουν όλα. Να κερδίσουν έστω και έναν από τους τρεις εναπομείναντες αγώνες. Αλλά, ενώ φαίνεται πως θα τα καταφέρουν, ξαφνικά, ο διαιτητής του αγώνα πέφτει λιπόθυμος. Για την ακρίβεια… κοιμάται! Όταν εμφανίζεται ένας άλλος, αναπληρωματικός διαιτητής, η Σότο Άλτο χάνει. Κοιμισμένος διαιτητής όμως και χαμένος αγώνας προκύπτει και στο επόμενο παιχνίδι. Τα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αποφασίζουν να ερευνήσουν το ζήτημα. Θα τα καταφέρουν εντός και εκτός γηπέδου;

    Όσο επιφυλακτικός κι αν είσαι όταν βλέπεις τέτοια εμπορικά πρότζεκτ, το ξεχνάς αμέσως όταν αρχίζεις και διαβάζεις και βλέπεις πόσο καλογραμμένο, πόσο ισορροπημένο και απολαυστικό είναι το βιβλίο αυτό. Συσχετισμοί, κόντρες, συγκρούσεις, το μεγαλείο, η τρέλα και το πάθος του ποδοσφαίρου, η ομάδα (και μάλιστα μεικτή), οι χαρακτήρες, το μαζί. Και πολύ σημαντικότερο από όλα, η φιλοσοφία και οι ψυχολογικές παράμετροι που κρύβει αυτός ο χώρος, ο τρόπος που σου μαθαίνει και σε ενδυναμώνει πνευματικά και όλα όσα προκύπτουν μέσα από αυτήν την συνεχή ζύμωση.

    Με αρκετές πολυεπίπεδες νύξεις, κοινωνικής και πολιτικής απόχρωσης, νοτισμένες όλες με περιπέτεια και αγωνία, με μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση (του Πακέτο) που ρέει, όχι απλά απρόσκοπτα, αλλά ιδιαιτέρως δυναμικά, ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαντιάγκο δημιουργεί μια πολύ δυνατή best seller σειρά που θα αρέσει σε ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο.

    Εκφραστικότατη, με πολλή κίνηση, με έντονα χρώματα, με έξοχα κόμικς στοιχεία και ατμόσφαιρα, ο Ενρίκε Λορένθο (που καλύτερα να μην περιμένει την μεταμόσχευση των ποδιών του Μέσι αφού ως εικονογράφος τα πάει περίφημα), ντύνει θαυμάσια το άλλο μισό γήπεδο του βιβλίου.

    Σε μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα, στοιχείο που το προσθέτεις στα πλεονεκτήματα του βιβλίου.

    Για παιδιά 8-12 περίπου ετών.

    Το προτείνουμε.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές
    Τίτλος πρωτοτύπου: El misterio de los arbitros dormidos (Los Futbolisimos 1)
    Συγγραφέας: Roberto Santiago
    Εικονογράφηση: Ενρίκε Λορένθο
    Σειρά: Τα ποδοσφαιρόνια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2020
    Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
    Σελίδες: 296
    Μέγεθος: 14,5 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8732-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular