More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Τα πουλιά, της Αναστασίας Σταματοπούλου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Τα πουλιά, της Αναστασίας Σταματοπούλου (εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 9-15) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Τι θέλεις να σου κάμω για να κόψεις ξύλα;»
    «Δε θέλω να μου κάνεις τίποτε άλλο απο το να μου μάθεις τη γλώσσα των πουλιών».

    Μια εκπληκτική, σαγηνευτική εικόνα ανοίγει το βιβλίο. Το εκθαμβωτικό φως και η προοπτική των δέντρων, το μικρό αγόρι που στέκεται εμπρός τους, η μαύρη σκιά του πατέρα που κρατάει ένα τσεκούρι, σου κόβουν σχεδόν την ανάσα.

    Ένα παιδικό όνειρο που κατακρεουργείται με θόρυβο, όπως τα δέντρα που κόβει ο ξυλοκόπος, μια παιδική ψυχή που εγκλωβίζεται…

    Ένα μικρό αγόρι με ένα μεγάλο όνειρο μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι ασφυκτικό, παγωμένο. Τα μέλη της οικογένειας αποξενωμένα, χωρίς συναισθηματική εγγύτητα και συνδέσεις.

    Ο πατέρας σκληρός και αποστασιοποιημένος, η μητέρα αμέτοχη, υιοθετεί στάση παρατηρητή και το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με την επιθυμία του και την εκβιαστική ψυχολογική συμμόρφωσή του προς τις επιταγές του πατέρα.

    Μια ατμόσφαιρα βαριά, που δεν σου αφήνει περιθώρια και ελπίδα για ζωή και που εντείνεται καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με τα όνειρα και τις προσδοκίες του παιδιού.

    «Ήθελα να γίνω κι εγώ πουλί και να πετάξω μαζί τους, να νιώσω κι εγώ μέλος μιας οικογένειας που επικοινωνεί με έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο».

    Οι εικόνες των πουλιών που πετούν ελεύθερα στον ουρανό, όλα μαζί σε μια πορεία, σε απίθανους σχηματισμούς, σαν να έχουν μια μυστική επικοινωνία που φαντάζει μαγική και τόσο θελκτική στα μάτια του παιδιού. Θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους, να πετάξει μαζί τους. Μια προσδοκία που φανερώνει ίσως την ανάγκη του τόσο για επικοινωνία, κίνηση, ελευθέρια και να ανήκει σε μια ομάδα, όσο και την τάση φυγής του από την ωμή έως και κακοποιητική πραγματικότητα που βιώνει.

    Ο πατέρας του, την ημέρα των γενεθλίων του, του φέρνει ένα βαρύ μεταλλικό κλουβί. Και του ψιθυρίζει…
    «για να μάθεις τη γλώσσα των πουλιών, πρέπει να σκοτώσεις τρία κοράκια».

    Πόσο αδιέξοδο είναι το δίλημμα του παιδιού; Πόσο δύσκολη η θέση του;
    Πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει;
    Είναι το αντίτιμο της ενηλικίωσης;

    «Έπρεπε να είχα κλειστεί μέσα στο κλουβί, έτσι μικρός που ήμουν χωρούσα, και να μη βγω ποτέ. Θα με τάιζαν πίτουρο και ο πατέρας θα με τσιγκλούσε»…

    Ένα σοκαριστικό κείμενο, μια συγκλονιστική εικονογράφηση. Δεν ξέρω αν η ανάλυση της ιστορίας, των μηνυμάτων, των συμβολισμών έχει νόημα όταν η συγκίνηση που δίνει είναι τόσο μεγάλη. Ένα κείμενο που “ενοχλεί”, σου σφίγγει το στομάχι, με σαλόνια που το καθένα αποτελεί μια αφήγηση και ένα έργο τέχνης. Σκληρό έως και βίαιο σε βυθίζει σε σκέψεις και γιατί.

    Σίγουρα ένα βιβλίο που δεν ξεχνιέται.

    Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη μαγευτική, μελαγχολική με κινηματογραφική διάθεση, με προοπτικές και ιδιαίτερες οπτικές γωνίες που δίνουν βάθος, ένταση, διαπνέοντας μια σκοτεινή ατμόσφαιρα αλλά και μια ρεαλιστική αίσθηση. Εικόνες γεμάτες χρώμα, πλούσιες σε αποχρώσεις του μπλε, μοβ και κίτρινου, μπεζ με μόνο ροζ το σαλόνι όπου το παιδί ταξιδεύει μαζί με τα πουλιά. Υπέροχο το φως και οι αντιθέσεις με το μαύρο. Το τοπίο του Νέβα ένας υπέροχος πίνακας ζωγραφικής. Το κλουβί που το παιδί κρατάει στην αγκαλιά του και φαντάζει να κλείνεται το ίδιο μέσα του, τα τρία κοράκια που σχηματίζονται μέσα στο πιάτο με τη σούπα του, το βαρέλι όπου πλένει τα μεγενθυμένα χέρια του κοιτώντας τον αντικατοπτρισμό του εαυτού του και των πουλιών που πετούν στον ουρανό… Κάθε εικόνα αφηγείται, μιλάει μεταδίδοντας άμεσα την εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση. Τόσο μέσα στο κείμενο, απόλυτα συγχρονισμένη, να προεκτείνει τους συμβολισμούς της ιστορίας.

    Η Αναστασία Σταματοπούλου γράφει το πρώτο της αυτό βιβλίο εμπνευσμένη από το τραγούδι “Karchata” της ουκρανικής φολκ μπάντας Folknery που βασίζεται σε παραδοσιακό δημοτικό ουκρανικό τραγούδι και μεταφέρει την σκοτεινή ατμόσφαιρα του τραγουδιού με απόλυτη επιτυχία.

    Η ιστορία, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τα μάτια του παιδιού που εκφράζει τα βιώματά του, οδηγεί στην αναπόφευκτη ταύτιση μαζί του αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και αφήνοντας μια διάχυτη μελαγχολία.

    Ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο, gothic βιβλίο που γεννά σκέψεις και ερωτήματα και μιλάει στον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο, μα πάνω απ’ όλα ένα βιβλίο που συγκινεί και αγγίζει τον συναισθηματικό μας κόσμο.

    Για έφηβους και ενήλικες.

    Εκδόσεις Καστανιώτη

    Διακρίσεις

    Α’ βραβείο Διασχολικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής Πειραματικών Λυκείων Α΄ Αθήνας «Δημήτρης Αρμάος».

    Με μια ματιά

    • Ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο, gothic βιβλίο που γεννά σκέψεις και ερωτήματα και μιλάει στον καθένα μας με διαφορετικό τρόπο, μα πάνω απ’ όλα ένα βιβλίο που συγκινεί και αγγίζει τον συναισθηματικό μας κόσμο.
    • Ένα σοκαριστικό κείμενο, μια συγκλονιστική εικονογράφηση. Δεν ξέρω αν η ανάλυση της ιστορίας, των μηνυμάτων, των συμβολισμών έχει νόημα όταν η συγκίνηση που δίνει είναι τόσο μεγάλη. Ένα κείμενο που “ενοχλεί”, σου σφίγγει το στομάχι, με σαλόνια που το καθένα αποτελεί μια αφήγηση και ένα έργο τέχνης. Σκληρό έως και βίαιο σε βυθίζει σε σκέψεις και γιατί.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Folknery – Karchata (Official video)

    COCOROSIE – Gallows (Official)

    CocoRosie – Lemonade (OFFICIAL VIDEO)

    Come Little Children (Lyrics)

    CHOPIN – NOCTURNE NO.20 IN C-SHARP MINOR OP.POSTH

    Nick Cave & The Bad Seeds – Do You Love Me?

    Eleni Karaindrou sings “The Price of Love” Η τιμή της αγάπης

    Eleni Karaindrou – The Seagull

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα πουλιά
    Συγγραφέας: Αναστασία Σταματοπούλου
    Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Απρίλιος 2021
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 16 Χ 22,5
    ISBN: 978-960-03-6862-8

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular