More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ φάρμα των ζώων, του Τζορτζ Όργουελ (εικ.: Κρις Μουλντ)

    Η φάρμα των ζώων, του Τζορτζ Όργουελ (εικ.: Κρις Μουλντ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-15) – Λογοτεχνία

    «ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ».

    Διαχρονικός και πάντα επίκαιρος ο George Orwell, σε μια πρόταση, λιτά και εμπεριστατωμένα,  συμπυκνώνει όλο το νόημα των αδικιών, των εξαιρέσεων και διακρίσεων που ανθίζουν ακόμα και σήμερα στις καλύτερες «δημοκρατίες» καταλύοντας τον πολυπόθητο θεσμό της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης.

    Στη φάρμα των Ζώων η καταπίεση απ’ τους ανθρώπους φτάνει στο όριο εκείνο που σηματοδοτεί την επαναστάση και έρχεται η στιγμή που η ανοχή τελειώνει, οι διαχωριστικές γραμμές καταπατώνται και πέφτουν.
    Τα ζώα οργανώνονται ενάντια στην εξουσία του αφεντικού τους, του κύριου Τζόουνς και τον εκδιώχνουν μαζί με τους άλλους ανθρώπους της φάρμας. Με την κατάρρευση του συστήματος έρχονται  μηνύματα αλλαγής κι ελπίδας για μια ευτυχισμένη, ισότιμη και δίκαιη ζωή. Μια ζωή ελεύθερη όπως την είχαν οραματιστεί.
    Περήφανα για την ανεξαρτησία τους τραγουδούν τον ύμνο τους «Ζώα της Αγγλίας» και ορίζουν νόμους-εντολές που υπόσχονται ότι θα τηρούν ώστε να διαμορφώσουν και να προστατέψουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσής τους. Τα γουρούνια, ως τα πιο έξυπνα, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και τη διαχείριση της μετέπειτα ζωής. Διοικούν τη φάρμα κι αποκτούν όλο και περισσότερη εξουσία.

    Θα λυθούν τα προβλήματά τους; Θα έρθει η αλλαγή και η ευμάρεια που προσδοκούν;
    Έδιωξαν, όπως πίστευαν τον εχθρό;
    Ή μήπως η εξουσία φοράει τελικά ένα άλλο προσωπείο με τις ίδιες ή και ακόμα χειρότερες εκφάνσεις;

    Μετά την επανάσταση ο στόχος εξατμίζεται και όχι μόνο δεν έρχεται η πολυπόθητη ισότητα και η ισονομία μεταξύ των ζώων, αλλά ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με αρχηγό το γουρούνι Ναπολέων εγκαθιδρύεται καταπνίγοντας κάθε φωνή αντίδρασης.

    «Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πλέον για το τι είχε συμβεί στα πρόσωπα των γουρουνιών. Τα πλάσματα απέξω κοιτούσαν και η ματιά τους πήγαινε από γουρούνι σε άνθρωπο, κι από άνθρωπο σε γουρούνι, και ξανά από γουρούνι σε άνθρωπο• αλλά ήταν ήδη αδύνατον να ξεχωρίσουν ποιος ήταν ποιος».

    Αμεσότητα, δράση, περιπέτεια, πλοκή και παρασκήνιο κυριαρχούν κρατώντας το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος, ενώ η συγκίνηση κλιμακώνεται καθώς η ιστορία εξελίσσεται φτάνοντας στο ζενίθ με το τραγικό τέλος του Μπόξερ, του ακούραστου, εργατικού αλόγου.

    Το κλασικό αριστούργημα του George Orwell που κυκλοφόρησε το 1945 εμπνέεται από τη Ρώσικη επανάσταση του 1917 και τις συντριπτικές συνέπειές της.

    Η αλληγορική, δυστοπική ιστορία καθρεφτίζει την κοινωνία των ανθρώπων. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων, η αδικία, οι διακρίσεις, οι κάστες, ο περιορισμός της ελευθερίας, η καταπίεση και η εκμετάλλευση, η επανάσταση, η διαφθορά της εξουσίας, η προπαγάνδα, ο έλεγχος και η διαστρέβλωση των πληροφοριών και της αλήθειας, η χειραγώγηση της μάζας, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός είναι μερικά απ’ όσα το βιβλίο εκφράζει.

    Ο βραβευμένος εικονογράφος Chris Mould, που γνωρίσαμε στο βιβλίο «Ο σιδερένιος γίγαντας», ντύνει το βιβλίο μοναδικά με τις ασπρόμαυρες γεμάτες κίνηση και λεπτομέρειες εικόνες του. Τα στιγμιότυπα δράσης παρουσιάζονται συχνά σε καρέ φέρνοντας μας στο νου τη μορφή των κόμικ, ενώ οι πρωταγωνιστές της Φάρμας αποδίδονται με έντονα χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας άριστα τον χαρακτήρα και τις διαθέσεις τους. Τα ιδιαίτερα, διαπεραστικά σκίτσα του μεταφέρουν την λάμψη στα μάτια των ζώων μπροστά στην επανάσταση, τη χαρά και την ελπίδα, αλλά και τον τρόμο, την θλίψη και την απογοήτευση τους.

    Πολύ καλή και προσεγμένη η μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη.

    Το βιβλίο έχει γίνει ταινία στον κινηματογράφο, έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο θέατρο, ενώ έχει γίνει και κόμικ.

    Ένα κορυφαίο έργο για παιδιά από 12 ετών και μεγάλους.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Animation

    https://www.youtube.com/watch?v=XXkicQRl6vg

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Ο βραβευμένος εικονογράφος Chris Mould, που γνωρίσαμε στο βιβλίο «Ο σιδερένιος γίγαντας», ντύνει το βιβλίο μοναδικά με τις ασπρόμαυρες γεμάτες κίνηση και λεπτομέρειες εικόνες του. Τα στιγμιότυπα δράσης παρουσιάζονται συχνά σε καρέ φέρνοντας μας στο νου τη μορφή των κόμικ, ενώ οι πρωταγωνιστές της Φάρμας αποδίδονται με έντονα χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας άριστα τον χαρακτήρα και τις διαθέσεις τους. Τα ιδιαίτερα, διαπεραστικά σκίτσα του μεταφέρουν την λάμψη στα μάτια των ζώων μπροστά στην επανάσταση, τη χαρά και την ελπίδα, αλλά και τον τρόμο, την θλίψη και την απογοήτευση τους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    klaus Nomi – Total Eclipse

    Louis Armstrong – What A Wonderful World (Lyrics)

    Pink Floyd – Dogs (Animal Farm edit)

    Matyas Seiber: music from Animal Farm (1954)

    Animal Farm (1999) – All songs

    Beasts of England / George Orwell

    Η Φάρμα των Ζώων – Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου

    Νυχτερινό Κουβάλημα – Παιδική Χορωδία Δ.Τυπάλδου

    Καινούργια αρχή – Παιδική Χορωδία Δ.Τυπάλδου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η φάρμα των ζώων
    Τίτλος πρωτοτύπου: Animal Farm
    Συγγραφέας: George Orwell
    Εικονογράφος: Chris Mould
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Σελίδες: 160
    Μέγεθος: 16 Χ 23
    ISBN: 978-960-484-693-1

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular