More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο15-18+ ετώνΤα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, του Σεμπάστιαν Φίτζεκ

    Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα, του Σεμπάστιαν Φίτζεκ

    Διαβάζεται σε 4′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 10-15) – Βιβλίο αυτοβελτίωσης για παιδιά

     «Όλοι είναι ιδιοφυΐες! Αλλά αν το κριτήριο για την ευφυΐα ενός ψαριού είναι η ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο».
    Άλμπερτ Αινστάιν (ανεξακρίβωτη φράση που του αποδίδεται)

    Τον Ιανουάριο του 2014 καθόμουν στην αίθουσα αναμονής της πύλης 9 του αεροδρομίου Τέγκελ στο Βερολίνο και περίμενα να πετάξω για Μόναχο, όπου θα συναντούσα τις επιμελήτριές μου στον εκδοτικό οίκο. Λίγο πριν από την επιβίβαση – και μόλις είχαν καλέσει επιτέλους την πτήση μας με μισή ώρα καθυστέρηση -, μου τηλεφώνησε η γυναίκα μου, η Σάντρα, για να με κατευοδώσει με μια σύντομη, άκρως καθησυχαστική ερώτηση: «Αλήθεια, τη διαθήκη σου την έκανες τελικά;»

    Ο βραβευμένος, πολυδιαβασμένος, ανατρεπτικός συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ – κυρίως-  Sebastian Fitzek για άλλη μια φορά ταράζει τα νερά με το νέο του βιβλίο με τίτλο, Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα.

    Παράξενος τίτλος για ψυχολογικό ή έστω αστυνομικό θρίλερ, θα σκέφτεστε. Κι ακριβώς εδώ είναι που θα πέσετε έξω, καθώς η ανατροπή σε αυτό το βιβλίο δεν έρχεται με την ασύλληπτη υπόθεση, με τα αλλεπάλληλα twists ή με τους εκκεντρικούς και διαταραγμένους χαρακτήρες που δημιουργεί, παρά είναι το ίδιο το είδος του βιβλίου. Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα είναι «μια πυξίδα για την περιπέτεια που λέγεται ζωή», όπως αναφέρει και ο ίδιος.

    Τι θα έλεγα στα παιδιά μου σήμερα, αν ήξερα πως αύριο δεν θα είχα πια τη δυνατότητα να το κάνω;

    Ο Sebastian Fitzek φτιάχνει έναν οδηγό της ίδιας της ζωής, έναν οδηγό μη φαντασίας, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε για το έργο του μέχρι τώρα και έρχεται να μας παρουσιάσει μια άλλη πτυχή του εαυτού του. Σε αυτό το βιβλίο δεν υπάρχουν ψυχολογικές αναζητήσεις, ιατρικές έρευνες, εγκληματίες, ακραίες και εκκεντρικές παρουσίες. Υπάρχουν μόνο στοχασμοί και σκέψεις για τη ζωή. Ο συγγραφέας μας αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο ένας καλός μυθοπλάστης αλλά και ένας στοργικός και ανήσυχος πατέρας και σύζυγος, που θα μας επιτρέψει να διεισδύσουμε στον δικό του προσωπικό μικρόκοσμο.

    Τι έχει σημασία στη ζωή; Πώς βρίσκεις την ευτυχία; Ποιοι στόχοι στη ζωή είναι σωστοί; Τι μαθαίνεις από την ήττα; Και πώς αντιμετωπίζεις άλλους ανθρώπους; Πώς υπερπηδάς τα εμπόδια;

    Είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές έχετε κάνει στον εαυτό σας τις ίδιες ερωτήσεις που προσπαθεί να απαντήσει ο Sebastian Fitzek σε αυτό το βιβλίο.

    Ο συγγραφέας ξεγυμνώνεται μπροστά στα παιδιά του αλλά και σε εμάς τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου. Δεν τους δίνει οδηγίες για την τέλεια ζωή, γιατί ως γνωστόν, «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα» αλλά τους δίνει τα απαραίτητα – κατά την κρίση του- εφόδια, ώστε κάποια στιγμή να σχηματίσουν τη δική τους κρίση, να τιθασεύσουν τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τι θέλουν από τη ζωή και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Γιατί όπως αναφέρει η ζωή είναι μια αέναη διαδικασία αυτογνωσίας, ένα μεγάλο ταξίδι που απαρτίζεται από πολλά μικρότερα.

    Δεν μας ζητά να συμφωνήσουμε μαζί του, αλλά μας προτρέπει να τολμήσουμε, να μην εγκαταλείπουμε με την πρώτη δυσκολία και να αποτυπώσουμε σε ένα χαρτί τις απόψεις μας για τη ζωή, έτσι ώστε να δεσμευτούμε και να έχουμε ένα σημείο αναφοράς σε περίπτωση που χαθούμε σε κάποιο από τα ταξίδια μας. Με άλλα λόγια μας βάζει να σκεφτούμε, να αναζητήσουμε και τελικά να μάθουμε τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς… η ζωή.

    «Όλοι είναι ιδιοφυΐες! Αλλά αν το κριτήριο για την ευφυΐα ενός ψαριού είναι η ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο»

    Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα είναι η προσωπική κληρονομιά ενός πατέρα για τα παιδιά του, δοσμένη με ειλικρίνεια, αγάπη, αμεσότητα και πολύ χιούμορ. Μια κληρονομιά που προσπαθεί να διασφαλίσει πως, με τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις, τα παραδείγματα, οι κληρονόμοι θα κατανοήσουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Δίνοντάς τους μια διαφορετική προοπτική, τους παρακινεί να ονειρευτούν αλλά να χρησιμοποιήσουν τα όνειρά τους ως δύναμη, ως έναυσμα για να τους οδηγήσουν στον τελικό προορισμό τους.

    Το όνειρο δεν είναι ο προορισμός. Είναι το καύσιμο για τα ταξίδια της ζωής σας!

    Μην αφήνετε τίποτα να σας εμποδίσει να σκαρφαλώσετε σε ένα δέντρο, απλώς και μόνο επειδή οι άλλοι σας θεωρούν ψάρι. Μην ακούτε όσους σας λένε: «Αυτό είναι αδύνατον, δεν θα το καταφέρεις!»
    Να είστε ψάρια που θέλουν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα.

    Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε αυτόν τον διαφορετικό Fitzek

    Από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε ένα εκτενές απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα είναι η προσωπική κληρονομιά ενός πατέρα για τα παιδιά του, δοσμένη με ειλικρίνεια, αγάπη, αμεσότητα και πολύ χιούμορ. Μια κληρονομιά που προσπαθεί να διασφαλίσει πως, με τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις, τα παραδείγματα, οι κληρονόμοι θα κατανοήσουν τις πραγματικές αξίες της ζωής. Δίνοντάς τους μια διαφορετική προοπτική, τους παρακινεί να ονειρευτούν αλλά να χρησιμοποιήσουν τα όνειρά τους ως δύναμη, ως έναυσμα για να τους οδηγήσουν στον τελικό προορισμό τους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    2046 main theme (rumba version)

    The Beatles – While My Guitar Gently Weeps

    Brave OST – 01 – Touch the Sky

    A Perfect Circle – So Long, And Thanks For All The Fish

    Abel Korzeniowski – Come, Gentle Night

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Fische, Die auf baume klettern
    Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Φεβρουάριος 2021
    Μετάφραση:
    Δέσποινα Κανελλοπούλου
    Σελιδοποίηση Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Προσ. εξωφύλλου: Έρση Σωτηρίου
    Σελίδες: 264
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN:
    978-960-653-248-1

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular