More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο: η ιστορία ζωντανεύει,...

    Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο: η ιστορία ζωντανεύει, του Τσάρλι Μάκεσι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5-6+   — Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά+

    “Εσύ τι ονειρεύεσαι;”
    “Το σπίτι” είπε το αγόρι.
    “Ω, και πώς είναι;”
    “Δεν ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος”.
    “Μμμ”.
    “Ξέρω όμως πως χρειάζομαι ένα”.

    Η μαγεία του παγκόσμιου best seller συνεχίζεται.

    Περί τίνος πρόκειται

    Συγκίνηση; Κάτι παραπάνω: αέναη κίνηση νου και ψυχής γύρω από όσα αξίζουν στη ζωή. Τολμώ να πω πως είναι Ο Μικρός Πρίγκιπας του 21ου αιώνα“.

    Έτσι είχαμε υποδεχθεί στο ELNIPLEX τη φιλοσοφική, ηθική και συναισθηματική βόμβα που έβαλε ο Charles Mackesy με το Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο που έφεραν στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της άξιας μεταφράστριας Άννας Παπασταύρου. Έχει περάσει τις 130 εβδομάδες στο Νο1 του TOP-10 του ELNIPLEX, αλλά αυτό είναι απλώς ένα σημάδι που επιβεβαιώνει εγχώρια την παγκόσμια αναγνώριση του βιβλίου και την καθολική αγάπη των αναγνωστών. Ενδεικτικά, το βιβλίο τo 2019 ήταν υποψήφιο για το Βιβλίο της Χρονιάς στα British Book Awards.

    Λίγο καιρό μετά, το BBC πήρε το The Boy, the Mole, the Fox and the Horse και ακολουθώντας πιστά τους 4 ήρωες και τη δομή του βιβλίου, δημιούργησε μια οπτική ποίηση, μια αναζωογόνηση 34 λεπτών, με τις φωνές των Idris Elba (αλεπού), Tom Hollander (Τυφλοπόντικας), Jude Coward Nicoll (Αγόρι) και Gabriel Byrne (Άλογο). Η σκηνοθεσία είναι των  Peter Baynton σε συνεργασία με τον Charlie Mackesy ο οποίος στη μεταφορά του σεναρίου συνεργάστηκε με τον Jon Croker.

    Μαντέψτε! Το animation κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία “Ταινία Animation” στην 95η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

    Η ταινία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα AppleTV+ (έχει 7 μέρες free trial). Αγαπήθηκε κι αυτή πολύ, ζητήθηκε πολύ.

    Τώρα ο κύκλος συμπληρώνεται. Το βιβλίο έγινε ταινία και η ταινία ξαναγίνεται βιβλίο. Είναι το βιβλίο της ταινίας. “Μαζί με κάποιους φίλους φτιάξαμε μια ταινία που μιλάει για ένα αγόρι, έναν τυφλοπόντικα, μια αλεπού κι ένα άλογο – για το ταξίδι που έκαναν όλοι μαζί για να βοηθήσουν το αγόρι να βρει το σπιτικό του. Αυτό είναι το βιβλίο της ταινίας, ελπίζω να σου δώσει θάρρος και να σε κάνει να νιώσεις πως σε αγαπούν”.

    Το νέο αυτό βιβλίο δεν έχει εκείνη την αυτοτέλεια των σελίδων του πρώτου βιβλίου, που ήταν ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο σκέψεις, αποφθέγματα, αφορισμούς και αξίες. Το νέο βιβλίο, δίχως να εγκαταλείπει το αξιακό πλέγμα που οικοδόμησε, ακολουθεί τη ροή της ταινίας, ενώ και η εικονογράφηση εισχώρησε στα μονοπάτια της οσκαρικής animated μεταφοράς του.

    Αποδοχή του εαυτού, απενοχοποίηση από τη διαρκή αυτοκριτική, φιλία, μοναχικότητα, συνοδοιπορία, αναζήτηση της οικίας, της εστίας ως μεγάλης αξίας και κατάληξης μετά από μια περιλάνηση, αγωνίες και φόβοι, όνειρα, αλληλεγγύη, εσωτερική γαλήνη, συγχώρεση, καλοσύνη, ενδιαφέρον για τον άλλο και τον κόσμο, αλληλοβοήθεια, υπομονή ως μεγάλη αρετή, αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, ζωή. Όλες οι μεγάλες αξίες των τεσσάρων αγαπημένων ηρώων είναι και πάλι εδώ.

    Το μόνο μείον; Τώρα ο Mackesy δεν μπορούσε να μας ξαφνιάσει. Ξέραμε τι περίπου να περιμένουμε. Αλλά δεν παύει να είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι, όπου δεσπόζει το αγόρι, δηλαδή κάθε παιδί και η συντροφιά του είναι τρία διαφορετικά ζώο, που το καθένα εκπροσωπεί διαφορετικές αρετές, όψεις, οπτικές εστίασης στον κόσμο. Το ταξίδι τελειώνει όταν βρίσκεις ένα σπίτι. Μέχρι να αρχίσει μια καινούρια περιπλάνηση. Σε αυτό το ταξίδι, ο Mackesy έχει πάρει όλους τους αναγνώστες μαζί του, σαν να συνοδοιπορούν με την τετράδα των ηρώων του.

    Για αναγνώστες από περίπου 5-6 χρονών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Ο δημιουργός

    Ο καλλιτέχνης Charlie Mackesy υπήρξε σκιτσογράφος για το περιοδικό The Spectator και εικονογράφος για το Oxford University Press. Έχει συνεργαστεί με τον Richard Curtis για τον οργανισμό Comic Relief και με τον Nelson Mandela σε ένα πρότζεκτ λιθογραφίας με τίτλο The Unity Series. Έχει εργαστεί ως ζωγράφος και έχει εκθέσει πίνακες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Τα μπρούτζινα γλυπτά του έχουν εκτεθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο.

    Η πρώτη του έκθεση για το βιβλίο Το Αγόρι, ο Τυφλοπόντικας, η Αλεπού και το Άλογο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2018. Ακολουθήστε τον Charlie στο Instagram @charliemackesy.

    Διακρίσεις

    Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο είναι 132 εβδομάδες (πάνω από 2,5 χρόνια) στο Νο1 του TOP-10 του ELNIPLEX.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο: η ιστορία ζωντανεύει
    Συγγραφέας: Charlie Mackesy
    Εικονογράφηση: Charlie Mackesy
    Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
    Τίτλος πρωτοτύπου: The boy, the mole, the fox and the horse: The animated story
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2023
    Διόρθωση: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 19 Χ 21
    ISBN: 978-960-484-895-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular