More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΤο αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, του Τσάρλι Μάκεσι

    Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, του Τσάρλι Μάκεσι

    Δεν είναι ένα απλό παραμύθι, αφήστε που δεν έχει όλα τα συστατικά του παραμυθιού. Δεν είναι μια απλή ή έστω διαφορετική ή ξεχωριστή ιστορία για τη φιλία μεταξύ ενός αγοριού, ενός τυφλοπόντικα, μιας αλεπούς και ενός αλόγου. Ούτε μόνο μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη όπως (σωστά) αναφέρει το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης.

    Πρόκειται για ένα μοναδικό φιλοσοφικό εγχειρίδιο γεμάτο σκέψεις, αποφθέγματα, αφορισμούς, εννοιολογικές χαρτογραφήσεις και αναζητήσεις που συνθέτουν μια στάση ζωής η οποία θέτει το άτομο στην κορυφή της πυραμίδας την ίδια στιγμή που τοποθετεί τη φιλία και τη συντροφικότητα στην κορυφή των αξιών.

    Μέσα από αυτήν την σταδιακά αναδυόμενη φιλία μεταξύ των τεσσάρων πλασμάτων, ο διακεκριμένος σκιτσογράφος και εικονογράφος Charlie Mackesy αποτυπώνει ένα αξιακό πλέγμα που απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη (το γράφει και το ζητά ο ίδιος στην εισαγωγή του μάλιστα) δίχως ηλικιακό όριο, το οποίο υφαίνει μέσα σε 120 και πλέον σελίδες με βραχύ κείμενο σε μεγάλο καλλιτεχνική γραμματοσειρά, καλαίσθητα, αφαιρετικά σκίτσα, άλλοτε ασπρόμαυρα και άλλοτε με χρώμα. Με τόσο στιβαρές και απλές λέξεις φτιάχνει τόσο προχωρημένα και σύνθετα νοήματα τα οποία ντύνει με σοβαρότητα και ξάφνου με θεσπέσιο χιούμορ.

    Φιλία, μοναχικότητα, συνοδοιπορία, διαχείριση του εαυτού σου και των συναισθηματικών εμπλοκών του, φόβος, όνειρα, αλληλεγγύη, εσωτερική γαλήνη, συγχώρεση, καλοσύνη, γενναιότητα και δειλία, ενδιαφέρον για τον άλλο και τον κόσμο, βοήθεια, σπίτι/πατρίδα, αγάπη, συμβίωση, προσπάθεια, πίστη, τελειότητα, αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια, ομορφιά, υπομονή, αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, ζωή.

    “Το να είσαι καλός με τον εαυτό σου είναι από τις πιο μεγάλες καλοσύνες” είπε ο τυφλοπόντικας.

    Νομίζω ότι ο τρόπος που ο Mackesy σε κάθε σελίδα αγκαλιάζει και μια διαφορετική πτυχή της ζωής και της ύπαρξης είναι μοναδικός. Με τρυφερότητα και βαθύ ανθρωπισμό, οδηγεί το μυαλό του αναγνώστη στο καλό, το στέρεο, το αύταρκες, σπέρνει στο λογισμό του με σπόρους γόνιμους και υγιείς τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς που πρέπει να ξεκινήσει να έχει ένα παιδί.

    “Ανακάλυψα κάτι καλύτερο απ’ τα γλυκά”.
    “Όχι, αποκλείεται” είπε το αγόρι.
    “Ναι, σου λέω!” απάντησε ο Τυφλοπόντικας.
    “Και ποιο είναι;”
    “Μια αγκαλιά. Κρατάει πιο πολύ”.

    Δε θα διαβάσετε μια ιστορία με τη συνήθη δομή και εξέλιξη όπου υπάρχουν γεγονότα που προχωρούν την πλοκή μπροστά. Οι τέσσερις ήρωες του Mackesy αποτελούν το όχημά του δημιουργού να πει όσα κατά καιρούς σκεφτόταν ή κουβέντιαζε με τους φίλους του, ορμώμενος από την απώλεια ενός καλού φίλου.

    Το βιβλίο του έχει γίνει best seller σε πάρα πολλές γλώσσες κυρίως από ενηλίκους που θαμπώθηκαν από τη μαγεία της ιστορίας. Επιμένω όμως ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβάζεται ήδη από παιδιά 6-7 ετών μαζί με έναν ενήλικα ο οποίος θα είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει με το παιδί και το κείμενο και να αναδιατάξει εντός του παιδιού προτεραιότητες, αξίες, αγωνίες και εν τέλει αξίες. Δε γίνεται το παιδί να αφήνεται στην αρένα της ζωής ως ένας απροετοίμαστος έφηβος που δεν έχει διαβάσει και σκεφτεί για τα υπέροχα που θέτει ο Mackesy στην ιστορία του.

    Όσο για τους μεγάλους, πάρτε το με κλειστά μάτια, βάλτε ένα ποτήρι κρασί της αρεσκείας σας και είτε μόνοι είτε με παρέα σεργιανίστε σε έναν θαυμάσιο κόσμο.

    Συγκίνηση; Κάτι παραπάνω:αέναη κίνηση νου και ψυχής γύρω από όσα αξίζουν στη ζωή. Τολμώ να πω πως είναι Ο Μικρός Πρίγκιπας του 21ου αιώνα.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες διεθνώς. Για τέτοιο διαμάντι, λίγους τους βλέπω κι αυτούς.

    Για αναγνώστες από περίπου 6-7 χρονών, δίχως κανέναν ηλικιακό περιορισμό.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Διακρίσεις

    Δείτε ένα βίντεο όπου ο Τσάρλι Μάκεσι αποκαλύπτει αρκετή από τη μαγεία του:

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Boy-The Boy Main Title

    Εγώ κι εσύ μαζί- Α. Ιωαννίδης, Τ. Πανούσης

    Η Φωτεινή Πλευρά Της Ζωής – Μακρινά Ξαδέρφια

    Νίκος Πορτοκάλογλου – ‘Ο,τι Δε σε Σκοτώνει

    Pharrell Williams – Happy

    Τάνια Τσανακλίδου – Αν Μ’ Αγαπάς

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο
    Συγγραφέας: Charlie Mackesy
    Εικονογράφηση: Charlie Mackesy
    Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
    Τίτλος πρωτοτύπου: The boy, the mole, the fox and the horse
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2020
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 16,5 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-534-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular