More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Γατόνι και η εξαφάνιση των ποντικιών & Το Γατόνι και το...

    Το Γατόνι και η εξαφάνιση των ποντικιών & Το Γατόνι και το μυστήριο με τις κροκέτες, του Σεμπαστιάν Περέζ (εικ.: Μπενζαμέν Λακόμπ)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-8) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Ο άνθρωπος που έχει γυρίσει πολύ και πιστεύει ότι γνωρίζει πράγματα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, έχει συνδέσεις με άτομα αμφιβόλου κύρους (αλητόνια) και έχει αποδώσει στον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του αλήτη – αλητάμπουρα.

    Νέα σειρά για παιδιά 6-8 ετών περίπου, ευκολοδιάβαστη, με πολύ χιούμορ, από δύο σπουδαίους δημιουργούς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το Γατόνι είναι παρατηρητικό, προσγειώνεται σε διαφορετικές εποχές και αν όντως έχει εφτά ή εννιά ζωές όπως κάθε γάτα, λένε, είναι θετικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εδώ λύνει μυστήρια!

    Στο Παρίσι, λοιπόν, του 1975, κάτι παράξενο συμβαίνει. Η Μαγκαλί, το ποντικάκι που γνώρισε στο διαμέρισμα της δεσποινίδας Μαρσέλ και έγιναν πολύ καλοί φίλοι, έχει εξαφανιστεί, χωρίς μάλιστα να αφήσει ίχνη. Μαζί της έχουν εξαφανιστεί και τα περισσότερα ποντίκια της γειτονιάς. Απαγωγές ποντικιών, λοιπόν. “Και για να το ανακαλύψουμε, χρειάζεται να παρακολουθήσουμε όσο πιο διακριτικά γίνεται τα ποντίκια που έχουν απομείνει” λέει το Γατόνι και δεν το λες κακή ιδέα αυτό. Υπάρχει κάποιος που μαγεύει ποντίκια σ’ αυτή την ιστορία. Και το Γατόνι θα βρει την άκρη!

    Περί τίνος πρόκειται

    Αρκετά νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη του 1917, μας πηγαίνει το Γατόνι με τη δεύτερη ιστορία του. Η υπερβολική ησυχία που υπήρχε στους δρόμους της θορυβώδους πόλης, τερματίζεται από τον καβγά που ξεσπάει ανάμεσα σε σκύλους και σε γάτες. Ακούγονται γαβγίσματα. Η συμμορία των σκυλάδων, με μπροστάρη τον Εντ τον αλητάκο και τον Τζο τον Φράντζα κυνηγούν δυο μέλη της συμμορίας των Γατούτσι. Τόσα χρόνια ζούσαν ειρηνικά. Τώρα, ο Εντ τις κατηγορεί ότι νοθεύουν με δηλητήριο τις κροκέτες που βρίσκουν στα αποφάγια των κάδων των εστιατορίων. Το Γατόνι προσπαθεί να λύσει την παρεξήγηση για να επιστρέψει η ηρεμία στους δρόμους της μεγάλης πόλης που δεν κοιμάται ποτέ…

    Εστιάζοντας

    Έξι βιβλία μετράει μέχρι στιγμής στο εξωτερικό (Εκδ. Flammarion, Γαλλία, ιδρ. 1876) η σειρά με το Γατόνι (Charlock) και ήδη τα δύο πρώτα ήρθαν στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Φίλιππου Μανδηλαρά. Οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί έχουν φτιάξει μερικά θαυμάσια βιβλία μαζί (και χώρια), όπως η διασκευή-κόσμημα Ο Μάγος του Οζ (Εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη), σημαδεύοντας ωστόσο λίγο πιο μεγάλο ηλικιακό κοινό παιδιών. Εδώ, στο Γατόνι, κοιτάζουν σε εκείνο το δύσκολο, ενδιάμεσο κοινό των παιδιών 6-8 ετών περίπου, παιδιών που έχουν αρχίσει να διαβάζουν μόνα τους ή που είναι λίγο πριν από αυτή τη δεξιότητα (μεγαλόφωνη ανάγνωση).

    Οι δύο πρώτες περιπέτειες, που δίνουν και το στίγμα της σειράς, είναι ευκολοδιάβαστες. απλογραμμένες, απλωμένες σε 70 μικρές σελίδες, περίπου εξ ημισείας με την εικονογράφηση, με ένα συνεχές και σπιρτόζικο χιούμορ να εξάπτει την ανάγνωση και αναβαθμίζει την απόλαυση, με ήπια σχετικά πλοκή, που όμως δεν αφήνει παραπονεμένους τους μικρούς αναγνώστες, με συχνούς διαλόγους που δίνουν μια τακτική αμεσότητα στην εξέλιξη της ιστορίας.

    Η εικονογράφηση του Μπενζαμέν Λακόμπ, άλλοτε ολοσέλιδη και άλλοτε σε μικρότερα σκίτσα, έγχρωμη, με δυναμική παλέτα, είναι εκφραστική, με μεγάλη της δύναμη τα αταμοσφαιρικά τοπία και τις εξαιρετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες κάνει τις λήψεις του ο σπουδαίος εικονογράφος.

    Το όνομα Charlock προκύπτει προφανώς από το chat (γαλλ.=γάτα) και το rlock από τον περίφημο ντετέκτιβ Sherlock, έξυπνο λογοπαίγνιο, ενώ καλή ιδέα θεωρώ και την ελληνική μετάφραση Γατόνι, λέξη που παραπέμπει σε κάποιον έξυπνο και ταιριάζει σε έναν μικρό ερευνητή, που εν προκειμένω είναι και γάτα.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Γατόνι και η εξαφάνιση των ποντικιών (Σειρά: Το Γατόνι, βιβλίο 1)                                                                Το Γατόνι και το μυστήριο με τις κροκέτες (Σειρά: Το Γατόνι, βιβλίο 2)
    Τίτλος πρωτοτύπου: La disparition des souris (Charlock 1)                            Le trafic de croquettes (Charlock 2)
    Συγγραφέας: Sebastien Perez
    Εικονογράφος: Benjamin Lacombe
    Εκδόσεις: Πατάκης, Απρίλιος 2023
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια:
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 19
    ISBN: 978-960-167-804-7, 978-960-167-798-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular