More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΤΟ ΓΙΑΡΚ Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια, του Bertrand Santini

    ΤΟ ΓΙΑΡΚ Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια, του Bertrand Santini

    «Το πιο διαδεδομένο είδος τέρατος στη Γη είναι ο Άνθρωπος.
    Υπάρχει όμως κι ένα άλλο, σπανιότερο…».

    Το Γιαρκ! Ένα γιγαντιαίο, τριχωτό, φτερωτό τέρας που λατρεύει τα παιδιά!
    «Τρελαίνεται να γλείφει τα τραγανά κοκαλάκια τους και του τρέχουν τα σάλια σαν σκέφτεται την καραμελένια γεύση των ζουμερών ματιών τους…» και τα καταβροχθίζει χωρίς ενδοιασμούς! Δυστυχώς όμως, το Γιαρκ έχει πολύ ευαίσθητο στομάχι. Έχει μια πεπτική αδυναμία θα έλεγε κανείς, αφού η ευαίσθητη κοιλιά του ανέχεται μόνο τη σάρκα των καλών παιδιών και μόνο αυτά μπορεί να χωνέψει, όλα τα άλλα γίνονται τοξικά! Όσα λένε ψέμματα του προκαλούν ανακατωσούρες και τα ζωηρά του χαλάνε τα δόντια. Από την άλλη, όμως, τα φρόνιμα παιδιά είναι σπάνια λιχουδιά. Είναι δυσεύρετα και πολύ θα προτιμούσε να τρώει τα άτακτα να «καθαρίσει και τον τόπο». «Η φύση, όμως, δεν έχει ηθική και δεν τη νοιάζει το καλό και το κακό να ξεχωρίζει. Κι από τα παλιά τα χρόνια, οι καλοί τρώγονται πρώτοι».

    Περιπλανιέται κουρασμένο, σχεδόν λιμοκτονεί, ώσπου του έρχεται η τρομερή ιδέα: Να κλέψει τη λίστα του Άγιου Βασίλη! Είναι η τελευταία του ελπίδα! Πετάει για το Βόρειο Πόλο και οι περιπέτειές του ξεκινάνε. Θα κάνει αρκετές αστείες και περίεργες συναντήσεις που θα του φέρουν πολλές ανατροπές, μέχρι που θα δει το θάνατο να πλησιάζει και θα προσκρούσει σε ένα… φάρο!
    Αλλά, «Όσο μεγάλη κι αν είναι η νύχτα, πάντα ξημερώνει».
    Εκεί, θα συναντήσει το πιο θαυμαστό κορίτσι στον κόσμο, τη γλυκιά και μοναχική Μαντλέν. Γνωριμία ορόσημο. Μια ξεχωριστή φιλία που θα φέρει το Γιαρκ σε σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό. Τι θα κάνει; Θα τη φάει; Θα καταφέρει να ξεπεράσει τα τρομερά του ένστικτα;

    Μια όμορφη ιστορία, ένα συναρπαστικό, σκοτεινό και συνάμα αστείο μυθιστόρημα με εντυπωσιακούς, αξιαγάπητους χαρακτήρες, που διασκεδάζουν με… φρικτά πράγματα.
    Η γραφή του Bertrand Santini, δελεαστική, ευχάριστη, με ομοιοκατάληκτες λέξεις, δεν απέχει πολύ από την ποιητική πρόζα. Το κείμενο, γεμάτο χιούμορ, διαβάζεται ακόμα πιο όμορφα δυνατά για ακόμα πιο δυνατό γέλιο! Άκρως διασκεδαστικό, αλλά και πνευματικό θέτει τους αναγνώστες σε φιλοσοφικές αναζητήσεις, γεννά ερωτήματα σε σχέση με το τι ειναι τερατώδες: το τέρας, το κακό ή ο άνθρωπος… με τη φύση και την ηθική, αλλά και τη φιλία που κάποιες φορές μπορεί να απαιτήσει θυσίες και να ξεπεράσει τον εαυτό της.

    Έξοχη εικονογράφηση από τον Laurent Gapaillard που αβαντάρει το κείμενο. Υπέροχες ασπρόμαυρες εικόνες με σχολαστικά και λεπτομερή σχέδια και σκιές με λεπτές γραμμές από μελάνι, που θυμίζουν χαρακτικά από το παρελθόν και φέρνουν στο νου μας λίγο τις εικονογραφήσεις των παραμυθιών από τον Gustave Doré, μας μεταδίδουν την ατμόσφαιρα αναμοχλεύοντας την ανάλογη κάθε φορά διάθεση του τρόμου και του γέλιου.

    Πρωτότυπο, απολαυστικό, ποιητικό βιβλίο που συνδυάζει το άσπρο με το μαύρο, το φως με το σκοτάδι, τον τρόμο με το γέλιο και σε οδηγεί μέσα από ακραία, αντιθετικά συναισθηματικά σοκάκια, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς και έντονο λυρισμό στην απόλυτη αρμονία της αγάπης.

    «…στο τέλος παραδέχτηκε, ότι η αγάπη ενός παιδιού σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια».

    *Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 10 γλώσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο σε εθνικές σκηνές. Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων που έχει τιμηθεί, είναι αυτό του Καλύτερου Παιδικού Βιβλίου – New York Public Library το 2018.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: ΤΟ ΓΙΑΡΚ Τραγανά κοκαλάκια και ζουμερά ματάκια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le Yark
    Συγγραφέας: Bertrand Santini
    Εικονογράφηση: Laurent Gapaillard
    Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου
    Εκδόσεις: Οξύ, Ιανουάριος 2020
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-436-688-0

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular