More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή 3: Στη μαύρη ήπειρο, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.:...

    Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή 3: Στη μαύρη ήπειρο, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Βασίλης Γρίβας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Λογοτεχνία γνώσεων για παιδιά

    Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος.
    Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με άλλους.
    Αφρικάνικη παροιμία

    Τρίτο βιβλίο της πολύ αξιόλογης σειράς λογοτεχνίας γνώσεων Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ημερολόγιο #3
    Φίλιππος Φευγάτος

    Ωκεανία: Αβορίγινες (Αυστραλία)
    Μαορί (Νέα Ζηλανδία)

    Αρκτικές περιοχές: Ινουίτ (Γροιλανδία)
    Σαάμι (Λαπωνία)

    Αφρική: Τουαρέγκ, Μούρσι, Χάμαρ, Τουρνάνα, Μασάι

    Αμερική: Ινδιάνοι

    Ασία: Μογγόλοι, Βεδουίνοι

    Μετά λοιπόν τους Αβορίγινες και τους Μαορί σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, μετά τους Ινουίτ και Σαάμι σε Γροιλανδία και Λαπωνία, ένα νέο, τρίτο ημερολόγιο του καθηγητή Φίλιππου βρίσκεται στα χέρια του Άρη και της Λίνας που γεμάτοι περιέργεια ορμούν σε μια ακόμα συναρπαστική ιστορία.

    Η πρώτη στάση αυτής της νέας εξερεύνησης είναι στη Δημοκρατία του Νίγηρα, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Εκεί, ο Φίλιππος περνά με καραβάνι τριάντα και πλέον καμηλιέρηδων δώδεκα μέρες στην έρημο Σαχάρα, τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, όπου η ζέστη, η εξασθένηση δυνάμεων, τα χιλιάδες σκαθάρια, ο εμφύλιος που μαίνεται και άλλες παράμετροι δυσκολεύουν την πορεία. Φτάνει στην πόλη Αγκαντέζ, μια πόλη κατά κύριο λόγο του περιπλανώμενου Βερβερικού λαού Τουαρέγκ. Μια σφοδρή ανεμοθύελλα έθεσε εκτός πλάνου το τρίκυκλό του. Αναγκάζεται να πάρει αεροπλάνο για Κένυα, όμως λόγω ισχυρότατων ανέμων το αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, απ’ όπου με τζιπ φτάνει στην Τζίνκα μια πόλη της φυλής Μούρσι. Προορισμός του είναι οι μεγάλες ανθοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής Ναιβάσα όπου μαζί με άλλους ακτιβιστές θέλει να σταματήσουν την εταιρία Flower Bloom. Στην περιοχή η εγχώρια βιομηχανία κομμένων τριανταφύλλων παράγει το 5% του ΑΕΠ της Κένυας και προκαλεί εκτεταμένη ρύπανση. Απασχολεί πάνω από μισό εκατομμύριο εργάτες οι οποίοι δουλεύουν κάτω από πολύ άγριες συνθήκες. Η βιομηχανία τροφοδοτεί όλον τον κόσμο με τριαντάφυλλα που στολίζουμε στα σπίτια μας. 

    Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και ο Άρης, η Λίνα, η Βάγια Στάμου και ο κύριος Πέτρος συναντιούνται προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Θα καταφέρουν να βοηθήσουν τον καθηγητή σε αυτή την νέα του αποστολή;

    Εστιάζοντας

    Δεν είναι τυπικό επαινετικό, διεκπεραιωτικό σχόλιο ότι πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη σειρά. Είναι προσεγμένη, καλογραμμένη, μελετημένη πολύ καλά, με τα αφηγηματικά μέρη και τις σελίδες ημερολογίου να εναλλάσσονται όμορφα. Για όποιον δεν γνωρίζει, πρόκειται για ταξιδιωτικά ημερολόγια που φέρουν την ατμόσφαιρα και την υφή μιας αγωνιώδους περιπέτειας μυστηρίου την οποία τρέχει ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia Φίλιππος Φευγάτος και ακολουθούν ο Άρης, η Λίνα και οι υπόλοιποι. Η γνώση είναι άφθονη και ρέει ποικιλότροπα μέσα από την ιστορία του καθηγητή. Ωστόσο, η ιστορία δεν μένει σε μία γνωριμία με την μαύρη ήπειρο ή κάποια αξιοθέατά της. Αντιθέτως, εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα της Αφρικής, στο σκοτάδι και όχι τη λάμψη της και αναδεικνύει φτώχειες, ανέχειες, εμφυλίους, εκμετάλλευση και φτάνει στην ανάδειξη ενός πλέγματος σύγχρονου εργασιακού Μεσαίωνα όπου το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τα στολισμένα σπίτια των δυτικών και μη ξεμείνουν από τριαντάφυλλα τα ανθοπωλεία τον άγιο Βαλεντίνο.

    Αυτή η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη τέτοιων σημαντικών θεμάτων δεν είναι γυμνή λογοτεχνικών αρετών. Καλός ρυθμός, δουλεμένη πλοκή, κορύφωση, ενδιαφέρουσα αφήγηση.

    Πολύ δυνατή πρόταση από μια συγγραφέα που προσέχει όλο και περισσότερο τις δουλειές της.

    Η εκφραστική, πολύχρωμη, δυναμική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα υποστηρίζει όμορφα το κείμενο, ενίοτε πραγματοποιώντας κάποιες δικές της οπτικές αφηγήσεις. Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ (ξεφύλλισμα)

    Διακρίσεις

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2018.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή 3: Στη μαύρη ήπειρο
    Σειρά: Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #3
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Φεβρουάριος 2022
    Σχεδίαση εξωφύλλου: Βασίλης Γρίβας
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη, DTP Ελληνοεκδοτικής
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 15 X 22
    ISBN: 978-960-563-240-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular