More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο καλοκαίρι της φωτιάς, της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη

    Το καλοκαίρι της φωτιάς, της Ειρήνης Κατσίπη-Σπυριδάκη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 10-14) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Η Μάχη των Δερβενακίων υπήρξε η πιο εντυπωσιακή ίσως νίκη της Ελληνικής Επανάστασης. Η μάχη δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822 σε δύο από τα τέσσερα στενά ορεινά περάσματα (δερβενάκια) μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας του Άργους.

    Το ’21 αποτελεί το διαρκέστερο έπος στην ελεύθερη νεοελληνική ζωή μας: τη χτεσινή, παρούσα και μελλοντική“, έλεγε στη συνέντευξή του στο ELNIPLEX ο εξαίρετος Κώστας Σταμάτης. Θα πρόσθετα ότι δεν υπάρχει πιο συντριπτικό γεγονός τα τελευταία 1000 χρόνια του ελληνικού γεωγραφικού χώρου που να ορίζει τόσο πολύ τη σημερινή Ελλάδα όσο εκείνη η περίοδος από το 1795 μέχρι και το 1832 περίπου. Γι’ αυτό και όποιος γράφει για το 21′, πρέπει να προσέχει την πένα του δυο φορές πριν κατεβάσει έστω και μια αράδα.

    Από τις πολεμικές επιχειρήσεις και αφού εξαιρέσουμε την πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου και την μαύρη σφαγή της Χίου, τα Δερβενάκια αποτελούν ένα είδος επικής ελληνικής νίκης, έναν οδηγό στο πεδίο της μάχης που δύσκολα θα βρεις 3-4 ισάξιά του. Ήταν τότε που οι Έλληνες έμαθαν ότι ο Δράμαλης, Ιούλιο του 1822, περνούσε από την Στερεά στην Πελοπόννησο κάνοντας πραγματική παρέλαση με το πολυάριθμο ασκέρι του. Ατουφέκιστος! όπως έλεγαν. Το νέο μαθαίνεται και οι πολλοί, απλοί Έλληνες το βάζουν στα πόδια. Όπου φύγει, φύγει! Τραβούν για τα βουνά. Ο Κολοκοτρώνης είναι εκεί για να τους κρατήσει όρθιους και να τους δώσει δύναμη και θάρρος.

    Η Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη ακολουθεί την ιστορία μέσω του 17χρονου Αγγελή, ενός νεαρού βοσκού, από την Παλαιοχώρα του Αχλαδόκαμπου. Όλοι γύρω του μοιάζουν φοβισμένοι με την κατηφοριά του Δράμαλη. Ο Αγγελής αρνείται. Πρώτη φορά ορθώνει ένα ανάστημα απέναντι στον διάχυτο φόβο. Παιδάκι δέκα χρονών ήταν όταν ο Ρασίτ αγάς του έκοψε το χέρι από τον καρπό, τι να φοβηθεί τώρα περισσότερο; Μα να κρατήσει τουφέκι δεν μπορεί με το ‘να χέρι.

    Εμψυχωμένος από τα λόγια του Κολοκοτρώνη που ακούει με τα αυτιά του, ο Αγγελής μπαίνει, καίτοι λυπημένος για αυτή τη θέση, σε θέση παραγιού (δηλαδή από τους τελευταίους στη σειρά) από τον Θόδωρο Ρηγόπουλο και βοηθά τους πολεμιστές του αρχιστράτηγου που υπερασπίζονται το κάστρο στην Ακρόπολη του Άργους θέλοντας να κρατήσουν εκεί τον Δράμαλη, ώστε να οργανωθούν οι οι υπόλοιποι και να τον αντιμετωπίσουν.

    Μια τρομερή πολιορκία του κάστρου αποκλείει τους υπερασπιστές του από το νερό και το φαγητό, αλλά δεν λυγίζουν. Μέσα στον χαμό, ο Αγγελής βγαίνει κρυφά και ειδοποιεί τον  Κολοκοτρώνη. Ο αρχηγός δεν πείθεται από τα κόλπα του Δράμαλη. “Να μας ξεγελάσει θέλει ο άτιμος. Ο Δράμαλης δεν σκέφτεται καθόλου την Τριπολιτσά. Στην Κόρινθο θα πάει”. Ο Πετρόμπεης διαφωνεί με τον στρατηγό.

    “Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να νικήσουμε οι Έλληνες τον Δράμαλη, γιατί το ξέρεις καλά ότι στα Δερβενάκια τα περάσματα είναι στενά και θα μοιραστεί η στρατιά του”, επιμένει ο Κολοκοτρώνης. “Ο Δράμαλης θα τραβήξει για την Κόρινθο. Πηγαίνω να οργανώσω τις θέσεις μας στα Δερβενάκια και όποιος θέλει ας ακολουθήσει. Εκεί μας καλεί η πατρίδα”.

    Ο Κολοκοτρώνης δικαιώθηκε ξανά. Η μάχη είναι μεγάλη. Και η συντριβή του Δράμαλη το ίδιο. Και ο Αγγελής θα τα ζήσει όλα…

    Καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά, με στρωτή αφήγηση, που αποφεύγει τις πολλές κορώνες, αναδεικνύει το πλήθος των συναισθημάτων και τον ηρωισμό των στιγμών γύρω από την κάθοδο του Δράμαλη στην Πελοπόννησο. Πλάι στην ευφυία του Κολοκοτρώνη, διακρίνουμε τη θέληση και την αυτοθυσία απλών ανθρώπων όπως ο νεαρός Αγγελής. Πλάι στην μεγάλη μάχη των Δερβανακίων και την υπεράσπιση του κάστρου, γινόμαστε μάρτυρες των μικρών στιγμών που κυκλώνουν αυτά τα σπουδαία γεγονότα, στιγμών από την καθημερινότητα, στιγμών που οδηγούν από το μικρό στο μεγάλο.

    Το καλοκαίρι της φωτιάς- Η μάχη στα Δερβανάκια διαβάζεται ιδιαιτέρως ευχάριστα και μένοντας κοντά στον πυρήνα των γεγονότων αναπτύσσει την μυθοπλασία με κύριο άξονα τον Αγγελή. Η συγγραφέας σέβεται τις τρανές στιγμές αλλά και την ελληνική γλώσσα και δημιουργεί ένα ρέον μυθιστόρημα που μου άρεσε για την απλότητα και την αλήθεια του.

    Κατεβάστε εδώ δωρεάν το αρχείο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο (σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, παραγωγή λόγου κ.α.)

    Για αναγνώστες από 10 ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Με μια ματιά

    • Καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά, με στρωτή αφήγηση, που αποφεύγει τις πολλές κορώνες, αναδεικνύει το πλήθος των συναισθημάτων και τον ηρωισμό των στιγμών γύρω από την κάθοδο του Δράμαλη στην Πελοπόννησο. Πλάι στην ευφυία του Κολοκοτρώνη, διακρίνουμε τη θέληση και την αυτοθυσία απλών ανθρώπων όπως ο νεαρός Αγγελής. Πλάι στην μεγάλη μάχη των Δερβανακίων και την υπεράσπιση του κάστρου, γινόμαστε μάρτυρες των μικρών στιγμών που κυκλώνουν αυτά τα σπουδαία γεγονότα, στιγμών από την καθημερινότητα, στιγμών που οδηγούν από το μικρό στο μεγάλο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Κολοκοτρώνης- Λάκης Παππάς

    Τα κλέφτικα του Παπασιδέρη Τα Δερβενάκια 1934

    Ξυλούρης- Ο ήλιος εβασίλεψε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το καλοκαίρι της φωτιάς
    Συγγραφέας: Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, Μάιος 2021
    Υπεύθυνη διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Παναγιώτα Κασβίκη
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάκη
    Σελίδες: 184
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-04-5169-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular