More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο κορίτσι με την κορδέλα, του Βαλέρ Σταρασέλσκι (εικ.: Αν Μπυγκέ)

    Το κορίτσι με την κορδέλα, του Βαλέρ Σταρασέλσκι (εικ.: Αν Μπυγκέ)

    Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαρίζα, ένα κορίτσι μόλις έντεκα ετών που εργάζεται ως υπηρέτρια στο αρχοντικό της οικογένειας Βαν ντε Βέλντε. Η καθημερινότητα της φαντάζει δύσκολη για ένα παιδί, καθώς έχει να φέρει εις πέρας  τις δουλειές που της έχει αναθέσει η κυρία του σπιτιού και δεν κάθεται στιγμή. Πρέπει να ανάψει τη σόμπα, να πετάξει τα σκουπίδια, να καθαρίσει τα λαχανικά, να γυαλίσει τα ασημικά ώσπου να αστράφτουν σα χρυσάφι, να απλώσει τα ρούχα, να πλύνει τα πλακάκια της εισόδου και το σπίτι να είναι το πιο καθαρό της γειτονιάς. Είναι τα γενέθλια της, κι όμως όλα μένουν ίδια και απαράλλακτα γιατί είναι μια απλή υπηρέτρια.

    Ο κύριος Βαν ντε Βέλντε είναι καπετάνιος, τον περισσότερο καιρό λείπει, ταξιδεύει σε μέρη μακρινά  και στέλνει επιστολές στην σύζυγο του. Η μικρή Μαρίζα την παρακολουθεί θλιμμένη γιατί εκείνη δεν ξέρει να διαβάζει. Όμως έχει ανακαλύψει έναν τρόπο μαγικό για να δραπετεύει από την πεζή πραγματικότητα. Υπάρχει ένας μικρός κήπος με λουλούδια και λαχανικά, που η Μαρίζα περνάει τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού.

    Ένας παράξενος σπόρος ανάμεσα στα φύλλα γίνεται η καθημερινή της φροντίδα τον φυτεύει τον ποτίζει και περιμένει υπομονετικά. Το φυτό μέρα με τη μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο και γίνεται τόσο μεγάλο ώστε το μικρό κορίτσι σκαρφαλώνει πάνω του. Ένας ολόκληρος κόσμος πρωτόγνωρος, ξεδιπλώνεται μπροστά στα  έκπληκτα μάτια της Μαρίζας. Στην πραγματικότητα η Μαρίζα δεν είχε βγει ποτέ από το αρχοντικό και στο μικρό κήπο υψώνεται ένας τοίχος που τη χωρίζει από τον έξω κόσμο.
    Καθώς σκαρφαλώνει ανακαλύπτει ένα χιονισμένο τοπίο και παιδιά να παίζουν και να γλιστρούν στο χιόνι. Ένα από τα παιδιά τη χαιρετά και της φωνάζει το όνομα του, τον λένε Πέτερ. Την επόμενη μέρα θα ανέβει ξανά στο φυτό και αντικρίζει με έκπληξη ένα καταπράσινο τοπίο που θυμίζει άνοιξη, άραγε θα ξαναδεί τον Πέτερ; Ένα αγόρι της κουνάει το καπέλο και της πετά ένα λουλούδι. Μα ναι είναι ο Πέτερ, μα ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός και η Μαρίζα πρέπει να επιστρέψει στις δουλειές του σπιτιού.
    Την Τρίτη μέρα η Μαρίζα βλέπει ανθρώπους να θερίζουν και τον Πέτερ να στέκεται δίπλα σ’ έναν κύριο που ζωγραφίζει. Ωστόσο ίσα που προλαβαίνει να του πει τ’ όνομα της, κι εκείνος  της δίνει ένα τσαμπί σταφύλι, όμως είναι τόσο μακριά που δεν μπορεί να το φτάσει.

    Μια μέρα όμως το φυτό της είναι πεσμένο στο χώμα, όσο γρήγορα άνθισε τόσο γρήγορα μαράθηκε και η Μαρίζα κλαίει απαρηγόρητη. Από την άλλη πλευρά του τοίχου ο Πέτερ της δίνει υπόσχεση ότι όταν μεγαλώσει θα φτιάξει το πορτρέτο της και της χαρίζει μια κορδέλα με ένα μαργαριτάρι. Μέτα από πολλά χρόνια όταν ξανασυναντηθούν η Μαρίζα και ο Πέτερ και θα γίνουν ζευγάρι.  Εκείνος θα γίνει διάσημος ζωγράφος και η Μαρίζα θα δει ότι ονειρεύτηκε να ζωντανεύει μέσα από τους πίνακες του αγαπημένου της.
    Καθώς ξεφυλλίζει ο αναγνώστης  το βιβλίο, έχει την αίσθηση ότι ταξιδεύει μέσα σε μια συλλογή από πίνακες του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ που ζωγράφιζε τοπία και σκηνές από την καθημερινή ζωή.

    Η μικρή Μαρίζα είναι υπηρέτρια στο αρχοντικό της οικογένειας Βαν ντε Βέλντε. Κάθε μέρα κάνει τις ίδιες δουλειές: ανάβει τη φωτιά στη μεγάλη σόμπα της κουζίνας, πετάει τα σκουπίδια, γυαλίζει τα ασημικά. Κάθε μέρα περνά ίδια και απαράλλαχτη. Ακόμα και τη μέρα των γενεθλίων της κάνει δουλειές και τίποτα δεν μοιάζει διαφορετικό. Σε τίποτα δεν έχει να ελπίζει. Μοναδικό της καταφύγιο ο κήπος. Δεν είναι κάτι σπουδαίο όμως στη μικρή Μαρίζα αρέσει να περνάει εκεί τις λιγοστές ελεύθερες ώρες που έχει. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει έναν περίεργο σπόρο. Τον φυτεύει και τον ποτίζει καθημερινά. Ένα φυτό φυτρώνει σιγά σιγά. Κάποια στιγμή γίνεται τόσο μεγάλο που μπορεί να κρατήσει το βάρος του μικρού κοριτσιού. Η Μαρίζα σκαρφαλώνει κι ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της. Εικόνες και περαστικά που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να δει. Μέχρι κι ένα αγόρι γνωρίζει, τον Πέτερ.

    Το βιβλίο έχει όμορφες εικόνες που θυμίζουν τα έργα του ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ. Οι πίνακες του Μπρίγκελ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την εικονογράφο Αν Μπυγκέ που καταφέρνει να αποτυπώσει με την παραμικρή λεπτομέρεια τον μικρόκοσμο κάθε σελίδας  με σκηνές γεμάτες κίνηση, χρώμα, φαντασία και τοπία που κυριαρχεί η φύση.

    Άλλωστε και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας λέγεται Πέτερ και όταν μεγαλώσει γίνεται μεγάλος ζωγράφος. Με αλληγορικό τρόπο παρουσιάζεται ένας διάσημος ζωγράφος και ολόκληρη η εποχή που σηματοδοτούν τα έργα του. Η εικονογράφηση είναι εκπληκτική και αποτελεί έναυσμα για ενασχόληση με τον Φλαμανδό  ζωγράφο και τους πίνακες του.

    Σε κάποιες σελίδες η εικόνα ξεπηδά μέσα από τυλιγμένο καμβά, ενώ υπάρχει στο πλάι ένα αντικείμενο ζωγραφικής κάθε φορά (ένα πινέλο, ένα σωληνάριο με χρώμα, δύο γόμες, ένα μπουκαλάκι με λινέλαιο, ένα κοπίδι).

    Η ιστορία της μικρής Μαρίζας σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή και όσα συμβαίνουν σ’ ένα ανάκτορο στην Ολλανδία κάπου στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Μαρίζα είναι μια αγράμματη υπηρέτρια που πιστεύει στ’ όνειρο και φτιάχνει ένα δικό της κόσμο μαγικό με τη φαντασία της. Κανένας τοίχος δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας αρκεί να το πιστέψουμε και τότε όλα μπορεί να συμβούν. Τότε η ζωή γίνεται όμορφη και αποκτά αξία. Αρκεί ένας σπόρος ελπίδας για να μας παρασύρει σε ταξίδια μακρινά, να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και να ανακαλύψουμε έναν άλλο κόσμο, βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής.

    Κυρίαρχο μήνυμα η πίστη στ’ όνειρο, η ελπίδα και η αγάπη που στο τέλος πάντα θριαμβεύει.Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή Δεμένη σε σκληρόδετο μεγάλο μέγεθος με την υπέροχη εικονογράφηση της Άν Μπυγκέ και τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει η εξαιρετική αφηγήτρια παραμυθιών Εύη Γεροκώστα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το κορίτσι με την κορδέλα
    Συγγραφέας: Βαλέρ Σταρασέλσκι
    Εικονογράφηση: Αν Μπυγκέ
    Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2016
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 35 Χ 25
    ISBN: 978-618-5151-17-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular