More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο κύμα, της Κλαρ Έλεν Γουέλς (εικ.: Άσλινγκ Λίντσεϊ)

    Το κύμα, της Κλαρ Έλεν Γουέλς (εικ.: Άσλινγκ Λίντσεϊ)

    «Η μνήμη του παππού είναι σαν το κύμα που σκάει στα πόδια μας και είναι γεμάτο ζωή. Ύστερα, όμως, απομακρύνεται μέχρι που χάνεται…»

    Σε αυτές τις λίγες λέξεις συνοψίζεται το νόημα του βιβλίου το οποίο αναφέρεται στη σχέση ενός κοριτσιού με τον παππού της ο οποίος πάσχει από άνοια. Το κορίτσι με τα μακριά κόκκινα μαλλιά εξιστορεί στιγμές με τον αγαπημένο της παππούς στο σπίτι και στην παραλία. Στιγμές όμορφες,  τρυφερές οι οποίες συχνά σκιάζονται από την απώλεια της μνήμης του.  Το κορίτσι  εκφράζεται με ειλικρίνεια για τα συναισθήματά του.

    Αγαπά τον παππού αλλά μερικές φορές θυμώνει με τις χαζομάρες του. Όπως για παράδειγμα όταν έθαψε τα σάντουιτς στην άμμο. Ύστερα όμως, θυμάται ότι κάποτε κι η ίδια έκρυψε το αρκουδάκι της στον κήπο και χρειάστηκε τη βοήθεια της μητέρας της για να το βρει. Μια άλλη φορά χρειάστηκε τη βοήθεια της δασκάλας για να θυμηθεί με ποιον τρόπο δένονται τα κορδόνια. Οι συσχετισμοί αυτοί  ενεργοποιούν την ενσυναίσθησή της  και τη βοηθούν να δείχνει κατανόηση. Καμιά φορά ανησυχεί μήπως ο παππούς ξεχάσει ακόμα και την ίδια. Τότε ανασύρει τις πιο όμορφες στιγμές με τον παππού και νιώθει σίγουρη για την αγάπη που υπάρχει μεταξύ τους!

    Η συγγραφέας διαχειρίζεται το όχι και τόσο εύκολο ομολογουμένως, θέμα της με τρόπο απλό κι αληθινό. Απενοχοποιώντας τα αρνητικά συναισθήματα τα αφήνει να εκφραστούν μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της μικρής ηρωίδας αλλά δεν εγκλωβίζεται σε αυτά. Οι όροι  «άνοια» και «Αλτσχάιμερ» δεν αναφέρονται πουθενά όμως ορίζονται πολύ πετυχημένα από τη μεταφορά της κίνησης των κυμάτων.

    Οι εικόνες της  Ashling Lindsay μοιάζουν με φωτεινά μονοπάτια πραγματικότητας απλωμένα στο χαρτί! Εικονογράφηση με ζεστά χρώματα και τρυφερές μικρές λεπτομέρειες ενισχύουν τα μηνύματα του σύντομου κειμένου δρώντας  καταπραϋντικά.

    Ένα καλογραμμένο βιβλίο με θέμα όχι μόνο την άνοια αλλά και τις σχέσεις, την ενσυναίσθηση και την ψυχική ανθεκτικότητα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το κύμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Tide
    Συγγραφέας: Clare Helen Welsh 
    Εικονογράφηση: Ashling Lindsay
    Μετάφραση: Ράνια Τζιαμπίρη
    Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, Οκτώβριος 2019
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 25 Χ 28
    ISBN: 978-960-59-3309-8

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular