More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΤο μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος,...

    Το μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, Βιβλίο 1, μετ.: Γ. Μπλάνας)

    Πώς θα σας φαινόταν μια πόλη όπου σωριάζονται παντού, όπου κι αν βρεθείς, λέξεις και φράσεις σαν μια συνεχή καταιγίδα σκέψεων που δεν λέει ποτέ να κοπάσει; Πώς θα σας φαινόταν μια πόλη όπου ακούς τις σκέψεις των άλλων, όπου δεν υπάρχουν μυστικά, όπου δεν υπάρχει κανένα καλά φυλαγμένο κομμάτι του εαυτού σου, όπου δεν υπάρχει ιδιωτική ζωή;

    Αυτή είναι η Πρέντισταουν. Μια πόλη μέσα σε έναν ασταμάτητο θόρυβο λέξεων. Μια πόλη με λέξεις που μιλάνε και αναστενάζουνε και τραγουδάνε και κλαίνε και σου χιμάνε και σου διαλύουν το μυαλό. Μια πόλη όπου δεν υπάρχει το “ψέμα” αλλά μόνο “αλήθεια” δήθεν;

    Το Κινούμενο Χάος δεν μοιάζει τόσο απλό. “Κι έπειτα, μια μέρα, ο Δήμαρχος Πρέντις αποφάσισε να κάψει όλα τα βιβλία, μέχρι το τελευταίο, ακόμα κι αυτά που υπήρχαν στα σπίτια των ανθρώπων, επειδή όπως φαίνεται  και τα βιβλία ήταν επιζήμια…”

    Ποιος είναι αυτός που κινεί την ιστορία; Είναι ένας σχεδόν άντρας ανάμεσα στους 146 άντρες της πόλης. Γυναίκες… δεν υπάρχουν και ο Τον δεν έχει δει ποτέ!

    “Είμαι ο Τοντ Χιούιτ, σκέφτομαι μέσα μου με τα μάτια μου κλειστά. Είμαι δώδεκα χρονών και δώδεκα μηνών. Ζω στην Πρέντισταουν στον Νέο Κόσμο. Θα γίνω άντρας σ’ έναν μήνα ακριβώς.
    Είναι ένα κόλπο που μου έμαθε ο Μπεν για να βοηθάει να ησυχάζει ο Θόρυβός μου. Κλείνεις τα μάτια σου και όσο πιο καθαρά και ήρεμα μπορείς λες στον εαυτό σου ποιος είσαι, επειδή αυτό είναι που χάνεται μέσα σ’ όλον αυτό τον Θόρυβο.
    Είμαι ο Τοντ Χιούιτ.”

    Έναν μήνα πριν από τα δέκατα τρίτα γενέθλιά του, ηλικία που εξολοθρεύσει και το τελευταίο κομματάκι παιδικής ηλικίας, άρα το τέλος του παιδιού και την είσοδο στα λημέρια του άντρα, ο Τοντ Χιούιτ, σε μια βόλτα με τον σκύλο του, τον Μάντσι, πέφτει ξαφνικά σε ένα κενό απόλυτης σιωπής. Ούτε φωνές, ούτε σκέψεις, ούτε λέξεις! Κι αυτό, σε μια πόλη όπου όλα είναι διάφανα και προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή, είναι το λιγότερο εξωφρενικό! Τώρα, οι δύο άντρες που τον ανέθρεψαν, ο Μπεν και ο Κίλλιαν, του λένε πως πρέπει να φύγει αμέσως, μακριά, πρέπει να ξεφύγει, να πάει σε μια άλλη πόλη κι ας πίστευε πως δεν υπάρχουν άλλες πόλεις…

    “Ο Μπεν φέρνει το χέρι του πίσω του και ξεκουμπώνει κάτι. Το κουνάει ένα δυο δευτερόλεπτα μέχρι να ξεγαντζωθεί εντελώς. Μου το δίνει. Είναι το κυνηγετικό του μαχαίρι, εκείνο το μεγάλο με την κοκάλινη λαβή και την πριονωτή λάμα που κόβει σχεδόν τα πάντα στον κόσμο, το μαχαίρι που έλπιζα να πάρω δώρο για τα γενέθλιά μου τη μέρα που θα γινόμενου άντρας. Είναι μαζί με τη ζώνη του κι έτσι μπορώ να το ζωστώ εγώ.”

    Οι άντρες του Πρέντισταουν θα κάνουν τα πάντα να τον επαναφέρουν στην πόλη με κάθε κόστος. Και το μαχαίρι βρίσκεται στο χέρι του Τοντ που δεν το αφήνει από το χέρι…

    Ένα βιβλίο που σε τραντάζει από τις πρώτες δέκα σελίδες του, που δεν σε αφήνει εύκολα να μαντέψεις τι θα συμβεί μετά και σε χτυπά ανελέητα με σπάνιες ιδέες και σκέψεις που τις αναποθέτει σαν δώρο μπροστά σου. Κατά διαστήματα, Το Μαχαίρι Που Δεν Άφηνε Το Χέρι είναι ένας πραγματικός τυφώνας και η γραφή του ικανότατου και πολυβραβευμένου Πάτρικ Νες κινείται από άκρως ενδιαφέρουσα μέχρι καταιγιστικά συντριπτική. Ο δε ρυθμός του βιβλίου αυτού είναι υποδειγματικός για μυθιστορήματα YA (αν και έχει δεχθεί αρκετή κριτική πόσο Young Adult είναι η τριλογία του Κινούμενου Χάους) φαντασίας και όχι μόνο με τον καλπασμό να είναι σταθερός μέχρι το τελευταίο τρίτο όπου δεν γίνεται απλά να σταματήσεις να διαβάζεις.

    Πέρα από την γραφή του Νες και το βάθος ιδεών που πολιορκεί τον αναγνώστη, οι χαρακτήρες του, από τον Τοντ και τον σκύλο του μέχρι τους βήτα και τους γάμα ρόλους ιχνηλατούνται στο βάθος που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία, μια ιστορία πάνω απ’ όλα ιδεών και όχι μια ιστορία προσώπων. Ιδέες… Το σύμπαν των σκέψεων, ο ιδιωτικός και δημόσιος βίος και τα εφιαλτικά σύνορα και όριά τους, ο προσωπικός χώρος της σκέψης, ένα ουσιαστικά νέο οργουελικό 1984 όπου η γνώση είναι επικίνδυνη και η σκέψη δημόσια, τόσο που από το μεγάλο άβατο γίνεται μια διαφανής θλίψη που βάλλεται ανά πάσα στιγμή από όλους. Ένας κόσμος χωρίς γυναίκες, ένας κόσμος γεμάτος ορθολογισμό και στρογγυλές υπάρξεις, δίχως αιχμές, δίχως ακμές, δίχως διαβάθμιση στην συγκίνηση. Μια στρατιά σπάνιων ιδεών από τον Νες για τις οποίες θα σκέφτεσαι ώρες.

    Η τριλογία του “The Chaos Walking” ξεκίνησε το 2008 με το παρόν βιβλίο (“The Knife of Never Letting Go”) και έλαβε τα βραβεία Guardian Childrens Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize & Tiptree Award, ενώ και τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη (“The Ask and the Answer”, 2009 και “Monsters of Men”, 2010) έλαβαν το βραβείο Costa Childrens Book of the Year Prize και το βραβείο Carnegie Medal (2011), φανερώνοντας ότι άρεσε και στους επαγγελματίες του βιβλίου εκτός από τους αναγνώστες. Μάλιστα ο Νες κέρδισε το βραβείο Carnegie Medal και το 2012 με το βιβλίο του, “A Monster Calls” και έγινε έτσι ο πρώτος συγγραφέας στην ιστορία που έχει φτάσει τέσσερις συνεχόμενες φορές στη βραχεία λίστα του βραβείου αλλά και ο πρώτος που το έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές!

    Το Chaos Walking γίνεται ήδη ταινία. Η πρώτη θα βασίζεται στον πρώτο βιβλίο της τριλογίας Το Μαχαίρι Που Δεν Άφηνε Το Χέρι και θα κυκλοφορήσει στις 22 Ιανουαρίου 2021 από την εταιρία Lionsgate, σε σκηνοθεσία του Doug Liman και σε σενάριο ενός ολόκληρου επιτελείου: Charlie Kaufman, Jamie Linden, Patrick Ness, Lindsey Beer, Gary Spinelli και John Lee Hancock. Θα πρωταγωνιστούν ο Tom Holland (ο 24χρονος Πίτερ Πάρκερ του Spiderman της Marvell), η Daisy Jazz Isobel Ridley (Star Wars sequel trilogy) και ο τρομερός Δανός Mads Dittmann Mikkelsen (ο κακός του Μποντ στο Casino Royalle ΛεΣίφρ και με πολλούς άλλους σπουδαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους). 

    Για αναγνώστες από περίπου 14 ετών.

    Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας.

    Εκδόσεις Πατάκη. Από τα πολύ δυνατά βιβλία του 2019.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μαχαίρι που δεν άφηνε το χέρι
    Τίτλος πρωτοτύπου: CHAOS WALKING series book 1-The knife of Never letting go
    Συγγραφέας: Πάτρικ Νες
    Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
    Υπεύθυνος έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ελένη Δραγώνα
    Φιλμ μοντάζ Μαρία Ποινιού Ρένεση
    Σελίδες: 530
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-16-8406-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular