More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μεγάλο βιβλίο των συναισθημάτων, των Εστέβε Πουγιόλ και Ραφαέλ Μπισκέρα (εικ.:...

    Το μεγάλο βιβλίο των συναισθημάτων, των Εστέβε Πουγιόλ και Ραφαέλ Μπισκέρα (εικ.: Κάρλες Άρμπατ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Ό,τι δεν αγγίζει τα συναισθήματά μας δεν αγγίζει ούτε τις σκέψεις μας.
    Lou Andreas-Salomé

    Πολύ ωραίο βιβλίο! Και πρωτότυπο! Και διαρθρωμένο με τρόπο ελκυστικό. Ας εξηγηθούμε:

    Πρόκειται για μία ανθολογία με είκοσι ιστορίες και παραμύθια τα οποία αναδεικνύουν ισάριθμα συναισθήματα, τα βασικότερα της ανθρώπινης ύπαρξης: ενσυναίσθηση, ντροπή, εκδίκηση, δυναμισμός, ευγνωμοσύνη, συγχώρεση, μοιρασιά, φόβος, ενοχή θλίψη, θυμός αλλά και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο αυτοέλεγχος, η απόλαυση της ομορφιάς, η ανοχή και η ανάκαμψη, ο ρεαλισμός, η υπευθυνότητα.

    Οι συγγραφείς χώρισαν αυτές τις ιστορίες σε τρεις άνισες ενότητες:

    ενότητα 1η: Από εμένα…: εννέα ιστορίες για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, να λάβεις ιδέες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι, να ξεπεράσεις φόβους, θυμό και θλίψη, να δεις προς την πλευρά της ευτυχίας.

    ενότητα 2η: … θέλω να πάω…: τέσσερις ιστορίες για να κοιτάξεις μπροστά, να μην αγκυλώνεσαι στο παρελθόν, να μην μπαίνεις κάτω από τα εμπόδια και τις αναποδιές που σου τυχαίνουν αλλά να προσπαθείς να τα αντιμετωπίσεις και να βρίσκεις λύσεις.

    ενότητα 3η: … προς τους άλλους: επτά ιστορίες για να δεις τον εαυτό σου στον συσχετισμό του με τους άλλους, να πάρεις ιδέες να περνάς όμορφα με τους ανθρώπους σου και να βελτιώνεις τις σχέσεις σου με τους άλλους.

    Ποιες είναι αυτές οι ιστορίες που αναδεικνύουν όλες αυτές τις παραμέτρους; Είναι αποσπάσματα σπουδαίων λογοτεχνικών έργων όπως ο Συρανό ντε Μπερζεράκ, θεατρικών όπως το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ, αρχαίων έργων όπως Η εκδίκηση του Αχιλλέα από την Ιλιάδα και Ο Αινείας και η καταστροφή της Τροίας από την Αινειάδα του Βιργιλίου, είναι λαϊκά και παραδοσιακά παραμύθια όπως Ο Τοσοδούλης, Ο αυλητής του Χάμελιν, αισωπικοί μύθοι όπως Η χελώνα και ο αετός, μύθοι από όλο τον κόσμο όπως Οι δυο γενναίοι ράφτες από την Καταλονία, Ο ελέφαντας και ο θεός της βροχής από τους Μασάι της Αφρικής, Τα τρία ψάρια από την Ινδία, θρύλοι όπως ο κινεζικός Η θλίψη του ζωγράφου Νότζα, ο εκ Αμαζονίου Το άλμα του Τζοάο ή ο βιετναμέζικος Η ενοχή.

    Μέσα από τέτοια ζωηρά, εκφραστικά, σπουδαία λογοτεχνικά παραδείγματα, μέσα από τέτοιες μεστές ιστορίες, διδακτικές έμμεσα συνήθως, αλλά και άμεσα οι παλαιότερες, ο αναγνώστης οδηγείται σε μια αληθινή περιήγηση και εξιχνίαση των συναισθημάτων, σε ταυτίσεις με τον δικό του ψυχισμό και κώδικα, σε μια αληθινή και στοχαστική μελέτη των ανθρωπίνων συναισθημάτων, του τρόπου που αναπτύσσονται ή ελαχιστοποιούνται και του συσχετισμού τους με τους άλλους ανθρώπους.

    Τα παιδιά αναγνώστες μέσα από αυτήν την περιήγηση θα αποκτήσουν νέο λεξιλόγιο συναισθημάτων, κάτι ιδιαιτέρως χρήσιμο για να εκφράσουν τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο, να αναγνωρίσουν συναισθήματα και να τα διαχειριστούν επωφελώς για τα ίδια.

    Μάλιστα, στο τέλος κάθε ιστορίας, σε μία σελίδα ορίζεται κάθε συναίσθημα και συνοψίζονται οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του ώστε να γίνεται αντιληπτό και σαφές στο παιδί αλλά και στον ενήλικα καθοδηγητή του.

    Οι δύο συγγραφείς δεν είναι διόλου τυχαίοι, καθηγητές πανεπιστημίου είναι, και ο τρόπος που αναπτύσσουν αυτήν την εκτεταμένη «συναισθηματική εκπαίδευση» θα σας φανεί χρήσιμη, διασκεδαστική και καλόγουστη.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Άγκυρα.

    Με μια ματιά

    • Μέσα από ζωηρά, εκφραστικά, σπουδαία λογοτεχνικά παραδείγματα, μέσα από μεστές ιστορίες, διδακτικές έμμεσα συνήθως, αλλά και άμεσα οι παλαιότερες, ο αναγνώστης οδηγείται σε μια αληθινή περιήγηση και εξιχνίαση των συναισθημάτων, σε ταυτίσεις με τον δικό του ψυχισμό και κώδικα, σε μια αληθινή και στοχαστική μελέτη των ανθρωπίνων συναισθημάτων, του τρόπου που αναπτύσσονται ή ελαχιστοποιούνται και του συσχετισμού τους με τους άλλους ανθρώπους.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Βροχή – Μάνος Χατζιδάκις

    ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ – ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ (ΕΡΗΜΙΑ)

    Manos Hadjidakis – Hymettus (Instrumental)

    Μάνος Χατζιδάκις – America, America

    Τ’ Αστερι Του Βορια – Μ. Χατζιδακις “America America”

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μεγάλο βιβλίο των συναισθημάτων
    Τίτλος πρωτοτύπου: El gran libro de las emotiones
    Συγγραφέας: Pujol I Pons Esteve, Rafael Bisquerra
    Εικονογράφος: Carles Arbat
    Εκδόσεις: Άγκυρα, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Μακρή Δ. Αναστασία
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Συμεών Σταμπουλού
    Υπεύθυνη σειράς: Άννα Παπαδημητρίου
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 24,5 Χ 28
    ISBN: 978-960-54-7545-1

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular