More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο μυστικό του Βασίλη & Κανείς να μην αφήσει τη Φύση, της...

    Το μυστικό του Βασίλη & Κανείς να μην αφήσει τη Φύση, της Νάνσυς Χατζή (Σειρά: Η Παρέα με τα Ποδήλατα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Βιοποικιλότητα ή βιολογική ποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων όλων των χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος (ελληνική νομοθεσία, πηγή Wikipedia)

    «Το μυστικό του Βασίλη» & «Κανείς να μην αφήσει τη φύση», της Νάνσυς Χατζή, από την Ελληνοεκδοτική και τη σειρά Η Παρέα με τα Ποδήλατα είναι δύο ιστορίες για τον εκφοβισμό και τη βιοποικιλότητα που δείχνουν έναν δρόμο στους αναγνώστες.

    Περί τίνος πρόκειται

    Βιβλίο πρώτο. «Το μυστικό του Βασίλη». Η Έλενα μετακομίζει με τη μητέρα της στο Καρπενήσι μετά τον θάνατο του πατέρα της. Εκεί, τα πράγματα δεν είναι εύκολα και η Έλενα βιώνει κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά στο σχολείο είναι απόμακρα, την παρατηρούν από πάνω ως κάτω, εκείνη νιώθει απομονωμένη. “Θα περάσει κι αυτό… θα προσαρμοστώ και θα βρω φίλους, πού θα πάει!” έλεγε μέσα της.

    Ο πρώτος που κερδίσει την προσοχή και την εμπιστοσύνη της είναι ο Οδυσσέας, ο οποίος την καλωσορίζει στην παρέα του. “Θέλεις να παίξεις μαζί μας; Ξέρεις από ποδόσφαιρο; Αν δεν ξέρεις, θα σου μάθω εγώ“, ήταν η πρώτη τους ευγενική επαφή. Μπορεί ποδόσφαιρο να μην ξέρει, αλλά ο Οδυσσέας την καλεί να έρθει μαζί τους με τα ποδήλατα. “Κάλεσες κορίτσι στην παρέα; Ξενέρωμα ρε φίλε” του είπαν οι άλλοι αλλά ο Οδυσσέας έδειξε αποφασισμένος. Ο Γρηγόρης, ο ομιλητικός, ο Βαγγέλης ο λογικός και σοβαρός, ο Γιάννης, ο ντροπαλός και ευγενικός. Μια δεμένη ξεχωριστή παρέα. Και κατόπιν, κορίτσια, η Βιολέττα, αδερφή του Βαγγέλη και η Δάφνη, φίλη της Βιολέττας.

    Η Παρέα με τα Ποδήλατα. Η παρέα αυτή έχει αποφασίσει να βοηθάει τους άλλους, να δίνει χαρά, να διορθώνει διάφορα στραβά που συμβαίνουν. Ο πατέρας του Οδυσσέα του έλεγε πως αν δίνεις χαρά στους άλλους, την παίρνεις πίσω πολλαπλάσια.

    Η μεγάλη αποστολή σε αυτό το βιβλίο είναι ο συμμαθητής τους ο Βασίλης, από το άλλο τμήμα, ο οποίος αντιλαμβάνονται ότι δέχεται σωματική κακοποίηση και εκφοβισμό από τους νταήδες του σχολείου.

    “Τον είχαν κάτω και τον χτυπούσαν. Μετά άνοιξαν την τσάντα του και πέταξαν έξω όλα τα βιβλία του. Έπειτα, πήραν την τσάντα του και πέταξαν έξω όλα τα βιβλία του. Έπειτα, πήραν την τσάντα και άρχισαν να την κλοτσάνε, μέχρι που τη σκίσανε. Ο Βασίλης καθόταν κάτω, μέσα στις σκόνες, χτυπημένος και με τα μάτια του έτοιμα να κλάψουν”.

    Η Παρέα με τα Ποδήλατα αναλαμβάνει δράση. Και θα καταφέρει με το σχέδιο «Ρόδα είναι και γυρίζει» να φέρει τα πράγματα τούμπα…

    Βιβλίο δεύτερο. «Κανείς να μην αφήσει τη φύση». Η θεία Μερόπη που ζει στις Βρυξέλλες επισκέπτεται την Έλενα η οποία είναι πολύ χαρούμενη γι’ αυτή την επίσκεψη. Η θεία θα παρακολουθήσει ένα συνέδριο βιοποικιλότητας που γίνεται σε ένα ξενοδοχείο στο Καρπενήσι. Η θεία ασχολείται με την βιοποικιλότητα, είναι η δουλειά της, τη μελετά. Η Έλενα και η Παρέα με τα Ποδήλατα ευαισθητοποιούνται γύρω από τη σημασία της βιοποικιλότητας και του καθοριστικού της ρόλου στη ζωή μας και τον κόσμο.

    “Θέλετε να έρθετε στο συνέδριο;” απόρησε η θεία όταν της το ανακοίνωσα.
    “Σκεφτήκαμε με τους φίλους μου, την Παρέα με τα Ποδήλατα δηλαδή, να κάνουμε μια εκδορμή και να καθίσουμε έξω, στον χώρο των επισκεπτών, για έναν χυμό και αν έχεις κάποιο κενό, να σε δούμε”.
    “Αυτό είναι υπέροχο! Τέλεια! Ποιος χώρος επισκεπτών; Θα κανονίσω να μπείτε μέσα και να παρακολουθήσετε τις ομιλίες! Αν θέλετε, φυσικά!, πρότεινε”.

    Έτσι, η Παρέα με τα Ποδήλατα ζει μια μοναδική εμπειρία, μαθαίνει για το περιβάλλον, τη φύση, την ισορροπία, το σεβασμό, τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης μας. Όμως, η περιπέτεια δεν βρίσκεται στο συνέδριο. Βρίσκεται στο μυστικό του εργοστασίου γαλακτοκομικών του κυρίου Φαίδωνα που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια κοντά στην πόλη. Τα παιδιά βρίσκουν κάποιες άδειες συσκευασίες που τους οδηγούν σε παράξενες σκέψεις για το αθώο φαινομενικά εργοστάσιο. Πώς εμπλέκεται στην ιστορία ο διακεκριμένος καθηγητής Έριχ φον Ρέτσνερ, με πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και η κόρη του, Ήλια; Το σχέδιο «Ποδήλατα Ενωμένα» μπαίνει σε εφαρμογή. Μια νέα περιπέτεια μόλις ξεκίνησε…

    Εστιάζοντας

    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα και καλή η εκτέλεση από τη Νάνσυ Χατζή. Μια συμπαθής παρέα παιδιών την οποία πλησιάζουμε μέσα της Έλενας που μόλις μετακόμισε στην περιοχή. Παιδιά κανονικά, που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο και αγκαλιάζουν την αξία της προσωπικής ευθύνης. Με τα ποδήλατά τους (η έννοια του σεβασμού του περιβάλλοντος προβάλλει ήδη από αυτήν την επιλογή), γυρνούν παντού, επεμβαίνοντας σε κακώς κείμενα, σπάζοντας τη διαδεδομένη σιωπή και αδιαφορία που διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο.

    Τα παιδιά αυτά συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, με σεβασμό στους εαυτούς τους πρώτα απ’ όλα, αλληλέγγυοι προς όλους, αναδεικνύοντας αυτές τις αξίες στην κορυφή μιας πυραμίδας αξιών που θεωρούμε σύγχρονες, σημαντικές, επαναστατικές θα έλεγα. Η συγγραφέας αναπτύσσει δύο περιπέτειες, βάζει αρκετό μυστήριο και ανατροπές και προσπαθεί να δημιουργήσει δύο καλοδιάβαστες ιστορίες που θα ευαισθητοποιήσουν. Μπορώ να πω ότι επιτυγχάνει τους στόχους της. Οι ιστορίες της είναι εύρυθμες και αν είχαν λίγη λογοτεχνία παραπάνω θα κέρδιζαν και πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

    Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα με πλούσια παλέτα, δυναμικές αποχρώσεις, συχνά λεπτομερή ανάπτυξη και αρκετά εκφραστική, αναζωογονεί το κείμενο, το φωτίζει, του δίνει ώθηση.

    Για αναγνώστες από 8-9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ (πατήστε ξεφύλλισμα)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μυστικό του Βασίλη
    Κανείς να μην αφήσει τη Φύση
    Συγγραφέας: Νάνσυ Χατζή
    Εικονογράφος: Βασίλης Γρίβας
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 15 χ 22
    ISBN: 978-960-56-3461-2
    978-960-56-3462-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular