More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο μυστικό του Ζέφυρου, της Εύης Παπαδοπούλου (Αρχαιολογικά Παραμύθια, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Το μυστικό του Ζέφυρου, της Εύης Παπαδοπούλου (Αρχαιολογικά Παραμύθια, εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει βίντεο- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Βιβλίο γνώσεων

    Ζέφυρος- προσωποποίηση του δυτικού ανέμου (πουνέντες). Θεωρείται γιος της Ηούς και του Αστραίου. Είναι άνεμος απαλός και βοηθάει στη βλάστηση. Παντρεύτηκε την θεά Ίριδα.

    Τα Αρχαιολογικά Παραμύθια γεννήθηκαν το 2013 από τη Δρ. Αρχαιολογίας, Εύη Παπαδοπούλου. Αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες, εμπνευσμένες από αληθινούς αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, με απώτερο σκοπό τους την πρόσληψη γνώσης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τρόπο απλό και ευχάριστο. Από το χώμα στο χαρτί, από την ανακάλυψη στο παραμύθι…

    Έτσι λοιπόν…

    “Μια φορά κι έναν καιρό, ο άνεμος κάλεσε τους γιους του να μεταφέρουν ένα μήνυμα σε μια πόλη πάνω από την οποία άπλωνε τα φτερά του ένας μεγαλοπρεπής αετός. Το όνομά της ήταν Φίλιπποι και η ιστορία της ένδοξη στο πέρασμα των αιώνων, ενώ πάνω της έπεφτε αδιάκοπα το βλέμμα του Διόνυσου και του Ορφέα από το βουνό τους, το Παγγαίο”.

    Οι γιοι του ανέμου φύσυξαν ανάμεσα από τα δέντρα του βουνού και έφεραν στα αυτιά ενός μικρού κοριτσιού το κλάμα ενός μωρού. Το κορίτσι το ονόμασαν Αλκμήνη. Και ενώ ήταν πέντε χρονών, ήθελε να βρει από πού έρχεται αυτό το κλάμα που άκουγε. Πήγε μαζί της ο πατέρας της, γνωστός έμπορος της πόλης των Φιλίππων που πουλούσε λινά υφάσματα. Το κλάμα ακουγόταν από το άνοιγμα ενός βράχου. Μπήκαν μέσα. Είδαν ένα αγόρι με κατάξανθα μαλλιά και μεγάλα γαλαζοπράσινα μάτια ξαπλωμένο και δακρυσμένο να κουνά τα χέρια του. Οι γονείς της Αλκμήνης υιοθέτησαν το μωρό και το ονόμασαν Ζέφυρο, αφού ήταν ο άνεμος που τους οδήγησε σε εκείνο. Ένα αγόρι θείο δώρο αφού οι γονείς της Αλκμήνης χρόνια προσπαθούσαν να αποκτήσουν ένα αγόρι.

    Τα χρόνια πέρασαν. Το μωρό έγινε αγόρι. Μαζί με την Αλκμήνη περνούσαν ώρες και ώρες. Το αγόρι έμαθε να τιθασεύει τα άλογα. Αλλά έμαθε και να διαβάζει και γρήγορα άρχισε να μελετάει με τις ώρες την ιστορία της πόλης του, τα έργα που γράφτηκαν γι’ αυτήν, οτιδήποτε σχετιζόταν. Και σύντομα άρχισε να γράφει ο ίδιος δικά του θεατρικά έργα. Όμως αυτό το χάρισμά του, καθώς κι εκείνο της Αλκμήνης να θεραπεύει ζώα με βοτάνια, έπρεπε να μείνουν μυστικά. Όλα ήταν όμορφα και ήρεμα μέχρι τη στιγμή που ήρθε στους Φιλίππους ο ύπατος Δρούσος. Δεν είναι το πρώτο κακό συναπάντημα με τον Ζέφυρο. Είναι ότι την άσχημη οικονομική κατάσταση του πατέρα τους, μπορεί να ανατρέψει μόνον ο Δρούσος. Μα αυτός ζητάει ανταλλάγματα…

    Ιδιαιτέρως καλογραμμένη όλη η σειρά Αρχαιολογικά Παραμύθια, που πάντως όσο κυλά από βιβλίο σε βιβλίο αισθάνεσαι ότι γίνεται πιο ώριμη και πιο μεστή στη γραφή της. Η ιστορία του Ζέφυρου σημαδεύει πάρα πολλές παραμέτρους της ζωής, όπως η υιοθεσία, η οικογένεια, η αδερφικότητα, τα χαρίσματα των παιδιών που μένουν συχνά κρυφά, η εξουσία, η αλλαγή οικονομικού status μιας οικογένειας, η αξιοπρέπεια, η αλαζονεία, η συνεργασία, η θεϊκή μεσολάβηση, οι αέρηδες και η αύρα τους και πολλά άλλα. Τα περιδιαβαίνει όλα με άνεση, με ηρεμία και ομορφιά στην αφήγηση, άνευ ενοχλητικών υποδείξεων και διδακτισμών και χαρίζοντας την απόλαυση που αναζητάς σε μια μικρή ιστορία.

    Αρωγοί το καλαίσθητο εξώφυλλο και τα σκίτσα της Κατερίνας Βερούτσου καθώς και το μέγεθος τσέπης.

    Για παιδιά 8-13 ετών περίπου.

    Κυκλοφορούν

    Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη:

    Το όνειρο του Νικία και της Μελίτης

    Το ηµερολόγιο των άστρων

    Η υπόσχεση της Λευκής Θεάς

    Με μια ματιά

    • Ιδιαιτέρως καλογραμμένη ιστορία σαν παραμύθι για την Αλκμήνη και τον Ζέφυρο, που έζησαν όμορφα μαζί και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο όταν αυτός ήρθε
    • Αέρινη αφήγηση, ευχάριστη που πέραν της αναγνωστικής απόλαυσης σημαδεύει πολλά θέματα, ανάμεσα στα οποία η αδερφικότητα, η εξουσία και η οικογένεια.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Paean and Processional

    ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

    The New York Rock&Roll Ensemble&Manos Hadjidakis

    ‘Υμνος στον Δία

    Μελίνα Κανά- Όταν τραγουδάω (Zέφυρος)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστικό του Ζέφυρου
    Συγγραφέας: Εύη Παπαδοπούλου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Σειρά : Αρχαιολογικά Παραμύθια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2020
    Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Μάστορης Δ. Αλέξιος
    Σελίδες: 60
    Μέγεθος: 12 Χ 18,5
    ISBN: 978-960-16-8921-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular