More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων, της Λιντία Μπράνκοβιτς

    Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων, της Λιντία Μπράνκοβιτς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Καλώς ήρθατε στο Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων. Είμαι η διευθύντρια του ξενοδοχείου και είμαι εδώ για να εξυπηρετήσω όποιο συναίσθημα έρχεται για να μείνει μαζί μας.

    «Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων» της Lidia Brankovic είναι από τις πλέον πρωτότυπες χαρτογραφήσεις του πλούτου των ανθρώπινων συναισθημάτων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Κάθε μέρα είναι διαφορετική στο Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να το επισκεφθεί. Κάποια συναισθήματα που έρχονται στο ξενοδοχείο είναι ευχάριστα και καλά, κάποια άλλα είναι λίγο πιο απαιτητικά. Όμως όλα είναι καλοδεχούμενα στο ξενοδοχείο και η διευθύντρια φροντίζει να βρίσκει το καθένα τον χώρο του. Η Λύπη, ας πούμε είναι πάντα ακατάστατη, ξεχειλίζει τη μπανιέρα, πλημμυρίζει το δωμάτιο όλο και μιλά ψιθυριστά, έτσι πρέπει να κάνεις ησυχία για να την ακούσεις. Ο Θυμός, από την άλλη, φωνάζει δυνατά, αγριεύει, οι τοίχοι τραντάζονται και χρειάζεται μεγάλο δωμάτιο για να ξεσπά και να μην μεταμορφώνεται σε άλλα συναισθήματα.

    Όταν φεύγει ο Θυμός, καταφθάνει η Γαλήνη, τότε όλα ηρεμούν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Κάποτε το ξενοδοχείο είναι κατάμεστο, γεμίζει συναισθήματα. Είναι η ώρα του Άγχους, που άλλοτε μοιάζει με τον Φόβο, άλλες με την Ενοχή. Πότε εμφανίζεται η Ευγνωμοσύνη; Τι χρειάζεται η Αυτοπεποίθηση και τι φέρνει μαζί της η Χαρά;

    Εστιάζοντας

    Το βιβλίο της Lidia Brankovic διέπεται από κάποια στιβαρά αξιώματα. Όλα τα συναισθήματα θα μας επισκεφθούν. Κανένα δεν είναι κακό και ανεπιθύμητο. Απλώς κάποια είναι λίγο πιο απαιτητικά, θέλουν άλλους χώρους, άλλες συνθήκες για να εκφραστούν, για να μη συγκρουστούν. Κάποια συγγενεύουν με κάποια άλλα, άλλα φέρνουν μαζί τους κάποια. Στη βάση αυτή, η δημιουργός χτίζει μια πολύ πρωτότυπη συνθήκη, ένα ξενοδοχείο, όπου η διευθύντρια μας ξεναγεί στους επισκέπτες. Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ένα τέτοιο ξενοδοχείο συναισθημάτων και για τα παιδιά αυτό είναι μια σκέψη όμορφη και λυτρωτική θα έλεγα, καθώς τα βάζει σε διαδικασίες αναγνώρισης, συμφιλίωσης και αποδοχής τους.

    Η αλληγορική χροιά της ιστορίας δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο, καθώς τα συναισθήματα αποκαλύπτονται, αποτυπώνονται εικονογραφικά, περιγράφονται μεστά, φανερώνουν τα χούγια και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.

    Η πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη και πρόταση του βιβλίου είναι η αποδοχή κάθε συναισθήματος και η αφιέρωση χρόνου για να κατανοήσεις καθένα, πώς λειτουργεί μέσα σου, τι χρειάζεται, πώς μπορείς να το διαχειριστείς. Είναι μια πολύ χρήσιμη άσκηση όλη αυτή η ιστορία, ένας οδικός χάρτης συναισθημάτων, ο πλούτος των οποίων αποκαλύπτεται στον μικρό αναγνώστη.

    Η αντίσταση, η απώθηση, το καμουφλάζ, η καταπίεση, η άρνηση συναισθημάτων προκαλούν αλυσιδωτές διενέξεις οι οποίες φράζουν τις διόδους διαφυγής ή εισόδου με αποτέλεσμα αδιέξοδα, συναισθηματικές εκρήξεις.

    Το θεωρώ ένα πολύ έξυπνο βιβλίο αναγνώρισης, διαχείρισης και χαρτογράφησης των συναισθημάτων κατά την παιδική ηλικία, που χάρη στην έξυπνη δομή του μπορεί να απευθυνθεί σε μεγάλο ηλικιακό εύρος.

    Αξίζει να σημειωθεί η ευφάνταστη εικονογράφηση της Lidia Brankovic η οποία παίζει με τα χρώματα, διατηρώντας σκοτεινούς τόνους ως φόντο, δημιουργώντας ένα πέπλο μυστηρίου στην ιστορία της και παίζοντας με τις γραμμές και τις λεπτομέρειες που ορισμένες φορές γίνονται απολαυστικά εξονυχιστικές.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Πατήστε το εικονίδιο Full Screen για ανάγνωση σε πλήρες μέγεθος.

    Η συγγραφέας

    Η Lidia Brankovic αποφοίτησε από το FH – Potsdam το 2022. Εμπνέεται από την πατρίδα της, το Βερολίνο όπου μεγάλωσε ως παιδί μεταναστών, τους ανθρώπους του και την κουλτούρα τους, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και κόσμους. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της στο Communication Design στο University of Applied Sciences Potsdam το 2022, άρχισε να εργάζεται ως εικονογράφος και καλλιτέχνης εικονογραφημένων βιβλίων.

    Όταν δεν ζωγραφίζει ή γράφει, της αρέσει να χορεύει, να διαλογίζεται και να κάνει μεγάλους περιπάτους. Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων είναι το πρώτο της βιβλίο, ήταν μέρος της μεταπτυχιακής της διατριβής και προέκυψε μετά από την εμπειρία της με συναισθηματικές διαταραχές.

    Βρείτε περισσότερα για τη δουλειά της στο www.lidiabrankovic.com.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    The Grand Hotel of Feelings

    Συγγραφέας:

    Lidia Brankovic

    Εικονογράφος:

    Lidia Brankovic

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Μάρτιος 2024

    Μετάφραση:

    Τζέμα Δεσύλλα

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    21,0 Χ 29,5

    ISBN:

    978-618-220-705-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular