More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο πορτρέτο του λαγού, του Εμμανιουέλ Τρεντέ (εικ.: Ντελφίν Ζακό)

    Το πορτρέτο του λαγού, του Εμμανιουέλ Τρεντέ (εικ.: Ντελφίν Ζακό)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια.
    Πάμπλο Πικάσο

    Άραγε θα καταφέρει να εντυπωσιάσει τη Νυφίτσα;
    Έργο σπουδαίας αισθητικής είναι κι ένα κουνάβι,
    Μα το πρόσωπο και το κορμί είναι μεγάλο χάλι.
    Μήπως το πάτησε κανείς μ’ όλη του τη μανία
    Και τώρα μοιάζει το φτωχό με μια χαλκομανία;

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια χειμωνιάτικη μέρα και ενώ ο Λαγός πίνει το τσάι του διαβάζοντας την εφημερίδα του, θα λάβει ένα γράμμα από την Αμερική που θα τον αναστατώσει. Αποστολέας είναι η Νυφίτσα, μια γοητευτική νεαρή ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, η οποία θέλει να τον γνωρίσει καθώς ψάχνει για σύζυγο. Ο Λαγός κολακεύεται από το ενδιαφέρον της Νυφίτσας και αποφασίζει αντί να της στείλει μια απλή φωτογραφία του, να επιστρατεύσει τον καλύτερο και πιο επιδέξιο ζωγράφο για να του φτιάξει το πορτρέτο του. Η Νυφίτσα σίγουρα θα εντυπωσιαζόταν και δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα τέτοιο έργο σπουδαίας αισθητικής και θα τον ερωτευόταν αμέσως.

    Ποιος είναι όμως ο ιδανικός καλλιτέχνης για να αποτυπώσει τη μορφή του; Μη γνωρίζοντας τίποτα για τον κόσμο της τέχνης, ο Λαγός θα συμβουλευτεί τον καλό του φίλο το ροδαλό Γουρούνι που ξέρει να εκτιμήσει την τέχνη. Το Γουρούνι χωρίς κανέναν δισταγμό θα του προτείνει την διάσημο ζωγράφο Αλεπού, έργα της οποίας εκθέτονται στην γκαλερί του Γάιδαρου. Ευθύς αμέσως ο Λαγός θα τρέξει στην γκαλερί για να θαυμάσει τα μοναδικά έργα της Αλεπούς και να τον παρακαλέσει να του φτιάξει το πορτρέτο, με το αζημίωτο φυσικά. Οι αμφιβολίες θα φωλιάσουν στην σκέψη του Λαγού, αντικρίζοντας το έργο της, Μαύρη γάτα στο άπειρο. Μα αυτό ήταν μαύρο, μόνο μαύρο, κατάμαυρο. Ο Γάιδαρος θα τον καθησυχάσει, άλλωστε χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθεί ένας πίνακας.

    Ο Λαγός θα πάρει την απόφασή του, η Αλεπού θα ζωγραφίσει το πορτρέτο του. Ένα πορτρέτο που θα στοιχίσει μια περιουσία. Όπως λέει και η διάσημη καλλιτέχνης: «Η τέχνη είναι ανεκτίμητη!»

    Εστιάζοντας

    Ο Εμμανουέλ Τρέντεζ αφηγείται τα παθήματα του λαγού με λόγο γλαφυρό, δομώντας το κείμενό του σε ομοιοκατάληκτους στίχους που του χαρίζουν μια ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη αισθητική, καλύπτοντας με χιούμορ τα ηθικά διδάγματα της ιστορίας αλλά παράλληλα αποδομεί  και επικρίνει τα κακώς κείμενα του χώρου της τέχνης. Ο συγγραφέας επιλέγει ευφυώς τα αρχέτυπα Αισώπεια πρότυπα της αλεπούς, του λαγού και της νυφίτσας, ως ενσάρκωση της αφέλειας, της άγνοιας, της πονηρίας και του δόλου, όπου το ηθικό δεν δηλώνεται ξεκάθαρα, αλλά μπορεί να το μαντέψει κανείς.

    Η εικονογράφηση της Ντελφίν Ζακό, με τα ζωηρά χρώματα, τις καθαρές γραμμές, τις αμέτρητες λεπτομέρειες, τις πολυάριθμες καλλιτεχνικές αναφορές (Magritte, Picasso, Miro, Mondrian, Duchamp και τόσοι άλλοι) που έχουν αποδοθεί με πολύ χιούμορ, δημιουργούν ένα καλόγουστο αισθητικό περιβάλλον που αλληλοεπιδρά άρτια με το ύφος του κειμένου.

    Το πορτρέτο του Λαγού είναι μια αστεία ιστορία που μιλάει για την σύγχρονη τέχνη και τον κόσμο της, θέτοντας ερωτήματα όχι μόνο για την αισθητική αλλά και για την κριτική σκέψη και άποψη αλλά και για την ελευθερία της βούλησης. Ένα βιβλίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς και δασκάλους ως εισαγωγή/συζήτηση γύρω από την σύγχρονη τέχνη και τους ανθρώπους της – δημιουργούς και θαυμαστές- και τα κρυφά παιχνίδια του κόσμου αυτού, δίνοντας παράλληλα αφορμή για συζήτηση για το τι σημαίνει να έχεις άποψη.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Genius: Picasso Soundtrack – “Stroke Of Genius” – Lorne Balfe

    Deep Purple – The Painter

    Φοίβος Δεληβοριάς – Το Δέντρο | Foivos Delivorias – To dentro

    M.Theodorakis – Z – La Course De Manuel

    Giorgos Stavrianos – Stretto Cafe

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το πορτρέτο του λαγού
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le portrait de lapin
    Συγγραφέας: Emmanuel Trédez
    Εικονογράφος: Delphine Jacquot
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
    Επιμέλεια: Βαρβάρα Καρζή
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25 Χ 30
    ISBN: 978-618-5482-25-1

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular