More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Τεσσεροφύλλι- Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις διαλεγμένες από τη Ζωή Βαλάση και ζωγραφισμένης...

    Το Τεσσεροφύλλι- Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις διαλεγμένες από τη Ζωή Βαλάση και ζωγραφισμένης από τη Λεμονιά Αμαραντίδου

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5+ —  Ιστορίες λαϊκής παράδοσης για παιδιά

    Σε δυσκολόβρετα μέρη και πολύ σπάνια, φυτρώνει το τεσσεροφύλλι που είναι μαγικό χορτάρι κι έχει τη δύναμη ν’ ανοίγει κλειστές πόρτες σε υπόγειες κρύπτες απ ‘ όπου μπορεί κανείς να μπει σε παραμυθένια παλάτια όπου φυλάγονται θησαυροί.

    Η Ζωή Βαλάση στην αφήγηση και τη συλλογή και η Λεμονιά Αμαραντίδου στις ζωγραφιές σε έναν πολύτιμο τόμο από την ελληνική λαϊκή παράδοση.

    Περί τίνος πρόκειται

    Από το 1996 μας έρχεται η πρώτη έκδοση αυτής της ανθολογία ελληνικών λαϊκών θρύλων από τη Ζωή Βαλάση, τη Λεμονιά Αμαραντίδου και τις εκδόσεις Κέδρος.

    “Ο σεβασμός μου και ο θαυμασμός μου για τη γλωσσική σοφία και την ευστοχία της ανώνυμης λαϊκής δημιουργίας δε μου επιτρέπουν παρά μόνο λίγες και διακριτικές επεμβάσεις, σαν κι αυτές που ίσως θα έκανα και η ίδια αν διηγόμουν προφορικά, σε παιδικό κοινό, τις ιστορίες”, καταθέτει στον πρόλογό της η Ζωή Βαλάση, η οποία συλλέγει εκατό λαϊκές ιστορίες από κάθε γωνιά του ελληνισμού, μεταπλάθει τις αφηγήσεις, αλλά τις κρατά στο ύψος, τη σοφία και τη δύναμη της αυθεντικής εκκίνησής τους. Γιατί; Για να γνωρίσει ο αναγνώστης, μικροί και μεγάλοι, όχι μόνο αυτό το απολαυστικό είδος λαϊκού λόγου που ακροβατεί μεταξύ ποίησης, δημοτικού τραγουδιού, παραμυθιού και φαντασίας, αλλά να συναντηθεί με δοξασίες, πεποιθήσεις, στερεοτυπικές ή παγιωμένες αντιλήψεις, αναχώματα κι ανομήματα, αγκυλώσεις κι αιωρήσεις, ταπεινώσεις κι ανυψώσεις.

    Ήπειρος, Αίγινα, Κρήτη, Εύβοια, Ικαρία, Τήνος, Ύδρα, Κάρυστος, Κύπρος, Ακαρνανία, Κάλυμνος, Μυστράς, Χίος, Καππαδοκία, Κάσος, Πάτμος, Αθήνα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Λαμία, Δωδώνη, Άι-Στράτης, Εφτάνησα, Μακεδονία, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Γορτυνία, Αράχοβα, Μαγνησία, Πάτρα, Καρδίτσα, Σίφνος, Νάξος, Σύμη, Τρίπολη, Καλάβρυτα, Αγρίνιο Θράκη, Πόντος και άλλοι τόποι του ελληνικού κόσμου στέλνουν τους θρύλους και τη σοφία τους μέσα από Μοίρες και Καλικάντζαρους, Νεράιδες, Μάγισσες και μάγια, μαρμαρώματα, στρίγγλες, λάμιες και στοιχειά, ιστορίες αγάπης, τόπων και της φύσης, εκκλησιές κι αγίους και Ελλήνων ιστορίες.

    Μοναδική συλλογή που συνεχίζει το έργο του πρωτεργάτη της λαογραφίας Νικολάου Πολίτη για τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, του Δημητρίου Λουκάτου, του Μ. Γ. Μερακλή και άλλων. Με τα χειροποίητα, παραμυθένια ζωγραφικά στολίσματα της Λεμονιάς Αμαραντίδου που στεφανώνουν και χρωματίζουν κάθε αφήγηση.

    Για αναγνώστες από 5,5-6 περίπου ετών, δίχως ηλικιακό όριο, για μεγαλόφωνες αφηγήσεις, δυαδικές ή σε μεγαλύτερες ομάδες.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    Στη Ζωή Βαλάση απονεμήθηκε το Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το σύνολο του έργου της

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το Τεσσεροφύλλι- Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις διαλεγμένες από τη Ζωή Βαλάση και ζωγραφισμένης από τη Λεμονιά Αμαραντίδου
    Συγγραφέας:

    Ζωή Βαλάση

    Εικονογράφος:

    Λεμονιά Αμαραντίδου

    Εκδόσεις:

    Κέδρος, Αύγουστος 2023 (Α’ έκδοση 1996 Κέδρος)

    Σελίδες:

    176

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-960-04-5366-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular