More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο χαμόγελο των Αγγέλων, της Στέλλας Μιχαηλίδου

    Το χαμόγελο των Αγγέλων, της Στέλλας Μιχαηλίδου

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-8) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Οι Άγγελοι υπάρχουν! Κι αν θέλετε να ξέρετε, πριν ακόμα γεννηθούμε, πριν ακόμα αποκτήσουμε χέρια και πόδια, όταν ακόμα είμαστε ένα αδιαμόρφωτο έμβρυο, ορμούν μέσα μας γεμίζοντας την ύπαρξή μας ΦΩΣ! Μπορεί να μη γίνονται ορατοί έτσι μικροσκοπικοί, πιο μικροσκοπικοί κι από κόκκους άμμου όπως είναι, αλλά τα μωρά διαισθάνονται την παρουσία τους.  Αυτά βλέπουν τον Άγγελο στην καρδιά του καθενός και χαμογελούν με εμπιστοσύνη.

    Κι ύστερα έρχεται η ενηλικίωση κι οι άνθρωποι ξεχνάμε όσα μας ενώνουν κι εστιάζουμε σε αυτά που μας χωρίζουν δημιουργώντας ένα σκοτεινό φίλτρο γύρω από τους Αγγέλους μας. Γιατί οι Άγγελοι όταν εκτίθενται στη γη γίνονται εύθραυστοι όσο τα φτερά μιας πεταλούδας.
    Μα όταν ο μικρός εαυτός του καθενός γίνει ένα συμπονετικό σύμπαν γεμάτο κατανόηση κι αποδοχή οι φωτεινοί Άγγελοι που κάθονται στις άκρες των αστεριών χαμογελούν και το χαμόγελό τους σμίγει με το χαμόγελο των ανθρώπων, αφήνοντας μια ήσυχη, γλυκιά χαρά ν’ απλωθεί στην πλάση.

    Η Στέλλα Μιχαηλίδου γράφει μια ουμανιστική ιστορία για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αγάπη. Χρησιμοποιεί για ήρωες τους Αγγέλους και τα παιδιά. Παίζει με τις έννοιες της άφθαρτης αγάπης και της αποδοχής ενστερνιζόμενη τη φιλοσοφική θέση ότι το καλό προϋπάρχει μέσα στην ανθρώπινη φύση. Αποτυπώνει τις διαφορές και τις ενδοκοινωνικές ανισότητες υπονομεύοντας την επικυριαρχία των στερεοτυπικών και των προκαταλήψεων, εστιάζοντας στην κοινή «πρώτη ύλη» της ανθρώπινης ψυχής. Η ομορφιά του κειμένου της δεν βρίσκεται στην καινοτομία των όσων αφηγείται. Έγκειται στον τρόπο που επιλέγει να συνδεθεί με τους αναγνώστες μέσω του αφηγήματός της. Είναι η συντομία και η απλότητα του λόγου. Είναι ο περιγραφικός τρόπος που αποσαφηνίζει την έννοια του εαυτού και της ενσυναίσθησης. Κι είναι εντέλει εκείνο το χαμόγελο που έρχεται να συνενώσει το ιδεατό με το γήινο .

    Η συνδημιουργός του βιβλίου, η εικονογράφος Πέρσα Ζαχαριά, πλάθει εικόνες-αναπαραστάσεις της ετερότητας και της αποδοχής επιστρατεύοντας το δικό της αναγνωρίσιμο, προσωπικό ύφος. Με γήινες αποχρώσεις και στρογγυλές φόρμες δίνει οπτική οντότητα στο άχρονο κι άτοπο κείμενο ισορροπώντας θαυμάσια ανάμεσα στη μαγεία του ονειρικού και την αλήθεια του παιδικού σύμπαντος.

    Διαβάζοντας Το χαμόγελο των Αγγέλων νιώθει κανείς ότι «διαβάζει» τον κόσμο που θα ήθελε να ζήσει το παιδί του! Ένα βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε!

    Δεκάδες μικροί άγγελοι πλασμένοι από φως κάθονται στην άκρη του αστεριού.
    Είναι πιασμένοι χέρι χέρι και βλέπουνε τη γη.
    “Ήρθε” λένε “η στιγμή”, και χαμογελώντας αφήνουν τα χέρια τους και βουτάνε στο κενό…

    Με μια ματιά

    • Ουμανιστική ιστορία από τη Στέλλα Μιχαηλίδου για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και την αγάπη. Η ομορφιά του κειμένου της δεν βρίσκεται στην καινοτομία των όσων αφηγείται αλλά στον τρόπο που επιλέγει να συνδεθεί με τους αναγνώστες μέσω του αφηγήματός της. Εικόνες-αναπαραστάσεις της ετερότητας και της αποδοχής με το αναγνωρίσιμο, προσωπικό ύφος της Πέρσας Ζαχαριά.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Thieving Magpie Abridged- G. Rossini

    Gnossienne No.1 (Pascal Roge)-Erik Satie

    Quand le rabbin danse-Νίκος Κυπουργός

    By The Sea-Ελένη Καραίνδρου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το χαμόγελο των Αγγέλων
    Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
    Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
    Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα, Δεκέμβριος 2020
    Επιμέλεια: Φώτης Γιάντσιος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 23 Χ 28
    ISBN: 978-960-593-467-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular