More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο Χταπόδι το 'σκασε, της Μάιλι Μαλόι (εικ.: Φελίσιτα Σάλα)

    Το Χταπόδι το ‘σκασε, της Μάιλι Μαλόι (εικ.: Φελίσιτα Σάλα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το χταπόδι μπορεί να ψαρέψει για θήραμα, ενώ αποφασίζει τι χρώμα και σχέδιο θα γυρίσει, τι σχήμα θα κάνει το σώμα του, να είναι σε εγρήγορση για τα αρπακτικά και να γνωρίζει πόσο μακριά είναι τα κρησφύγετα τους.
    Sy Montgomery

    Μια απλή ιστορία που όμως βάζει τον αναγνώστη σε διαδικασία σκέψης και επανεκτίμησης της αιχμαλωσίας ζώων χάριν… παρατήρησης.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ζούσε ευτυχισμένο στη σπηλιά του το χταπόδι, κόσμο πέρα δώθε έβλεπε, ψάρια έτρεχαν βιαστικά, αστερίες, μύδια. Ώσπου μια μέρα πιάστηκε στο γάντι ενός ψαρά κι από εκεί βρέθηκε σε ένα μεγάλο γυάλινο σπίτι: ένα ενυδρείο! Το έβαζαν να παίζει με κάποια “παιχνίδια” σαν δοκιμασίες, του έμαθαν μέχρι και να βγάζει φωτογραφίες τον κόσμο.

    Οι μέρες του ήταν πια ολόιδιες. Το φαγητό στην ώρα του, ίδια πάντα γεύση, δίχως κύματα, δίχως βραχάκια. Κάποτε το χταπόδι κατάλαβε ότι εκεί μέσα δεν έχει ζωή και αποφάσισε να φύγει. Άνοιξε το καπάκι και άρχισε να γλιστράει στο πάτωμα. Έφτασε στην αποβάθρα και βούτηξε στη θάλασσα. Ήταν ώρα να ξαναβρεί τη ζωή και το σπίτι του…

    Εστιάζοντας

    Μισό δισεκατομμύριο νευρώνες λένε οι επιστήμονες ότι φέρουν στο σώμα τους τα χταπόδια. Αυτοί σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο μεγάλο για το μέγεθός τους εγκέφαλο κατατάσσουν τα χταπόδια στην κατηγορία των σκύλων ως προς την ευφυία τους. Η οποία αποδεικνύεται από διάφορα πειράματα και παρατηρήσεις, όπως ότι μπορούν να κινούνται σε λαβύρινθους, να δραπετεύουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, να λύνουν γρίφους, να ανοίγουν βάζα με βιδωτά καπάκια, να σωριάζουν πέτρες και άλλες τέτοιες δεξιότητες.

    Η ιστορία λοιπόν αυτού του χταποδιού είναι μια τυπική ιστορία που έχει συμβεί στη φύση άπειρες φορές. Ένα χταπόδι αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται σε ένα ενυδρείου για να πηγαίνουμε εμείς οι δίποδοι και να θαυμάζουμε τα κάλλη και τις όψεις τους. Όμως, το χταπόδι δραπετεύει και επανασυναντά τον εαυτό του και τη ζωή του. Ρεαλισμός που φανερώνει τη σκληρή αλήθεια. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της, της αλήθειας δηλαδή, ας τα πούμε χύμα: αιχμαλωτίζουμε ζώα δήθεν για να δημιουργούμε εγκαταστάσεις γνώσης και μάθησης για αυτά, ενώ το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το κέρδος κάποιων λίγων και να σαχλαμαρίσουμε, να φωτογραφήσουμε και να ποστάρουμε στα social την επίσκεψή μας. Καμία πληροφορία δεν αποκομίζουμε, τίποτα δεν θυμόμαστε. Πήγα σε ενυδρεία, ξαναπήδα, παρατήρησα, διάβασα, εντυπωσιάστηκα. Και τι έμεινε; Τίποτα δεν θυμάμαι! Μόνο ότι εντυπωσιαζόμουν. Αλλά για όλα αυτά τα ψάρια και θαλασσινές υπάρξεις, η ζωή τελειώνει πριν μπούνε στο γυάλινο κλουβί, όσο κι αν λένε οι επικεφαλής ότι εξασφαλίζονται οι συνθήκες διαβίωσης και λοιπά. Τίποτα δεν συμβαίνει. Έχουμε τόσα σύγχρονα μέσα να παρακολουθήσουμε αυτά τα ζώα, να τα δείξουμε στο φυσικό τους περιβάλλον που όλη αυτή η κατάσταση είναι μια αρρωστημένη ξεφτίλα που κρύβει την κερδοφορία, το μόνο κίνητρο όσων κινούν τα νήματα. Και τα πρόβατα, ημείς και υμείς, ακολουθούν.

    Αυτή η ιστορία, λοιπόν, είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ίνκι, του αρσενικού χταποδιού που το έσκασε το 2015 από το Εθνικό Ενυδρείο της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας έκπληξη στο προσωπικό αλλά και διεθνώς. Ο Ίνκι είχε δωριστεί στο Εθνικό Ενυδρείο το 2014 από ψαράδες που τον έπιασαν στον ύφαλο Pania κοντά στην πόλη Napier της βορειοδυτικής Νέας Ζηλανδίας, μετά από μεγάλη μάχη μαζί τους. Τελικά ένα χρόνο μετά, κατόρθωσε να αποδράσει όπως ακριβώς περιγράφεται στο βιβλίο. Οι υπάλληλοι του ενυδρείου μελέτησαν τα ίχνη που άφησε πίσω του για να καταλάβουν τη διαδρομή που ακολούθησε.

    Το βιβλίο μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα περισσότερο, να μάθουμε ότι λόγω της απουσίας οστών στο σώμα τους μπορούν να τρυπώνουν παντού, ακόμα και σε πολύ μικρά περάσματα, ενώ έχουν ιδιαίτερη έφεση να παρατηρούν τα πάντα και να αξιολογούν τι συμβαίνει γύρω τους. Και ασφαλώς να προβληματιστούν για τους τρόπους και τις συνθήκες εγκλεισμού τους σε κουτιά όπως τα ενυδρεία ή άλλων ζώων σε πισίνες, ζωολογικούς κήπους κ.ο.κ.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Χταπόδι το ‘σκασε
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Octopus Escapes
    Συγγραφέας: Maile Meloy
    Εικονογράφος: Felicita Sala
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2022
    Μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-484-803-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular