More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΥπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά; της Μαρίας Πιερή Στασίνου

    Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά; της Μαρίας Πιερή Στασίνου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μια ιστορία μυστηρίου γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα από μια συγγραφέα που μας αρέσει ο τρόπος που γράφει (δες Ζει το Ντόντο;, Αν Μπορείτε, Πιάστε μας)

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Αλέξανδρος ζει με τη μητέρα του στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Ο πατέρας του τούς έχει αφήσει. Αποκαλεί τον εαυτό του τερατάκι, διαβολάκι, ένα ζιζάνιο που δεν αφήνει τον κόσμο σε ησυχία, ήδη από την πρώτη μέρα, αυτή της γέννησής του.

    Νηπιαγωγείο, πρώτη δημοτικού, οι δασκάλες δεν τα λένε πολύ καλά τα πράγματα.

    “Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου:
    Σήμερα ο Αλέξανδρος χωρίς λόγο και αιτία χτύπησε δυο παιδιά.
    Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου:
    Σήμερα ο Αλέξανδρος πέταξε κάτω το σάντουιτς του Μιχάλη.

    Κάπως έτσι κύλησαν και η δευτέρα και η τρίτη. Με δυσκολίες στην παρακολούθηση και την τήρηση των κανόνων, με επισκέψεις σε ειδικούς, με αμέλεια υποσχέσεων. Μια μέρα, επιστρέφοντας από το σχολείο, παρατηρεί στην αυλή του απέναντι εγκαταλειμμένου σπιτιού κάτι παράξενο. Εγκαταλελειμμένο σπίτι και η κουρτίνα από μέσα να κουνιέται δύσκολα παίζει. Αποφασίζει να το ψάξει περισσότερο. Πηγαίνει στον Χαράλαμπο, συμμαθητή του, του οποίου ο πατέρας είχε ταβέρνα απέναντι από το μυστηριώδες σπίτι. Ο αρνητικός Χαράλαμπος του λέει το ίδιο με τη μητέρα του: “πρώτη φορά που προσέχω αυτό το σπίτι”. Αλλά η κίνηση πίσω από την κουρτίνα τον έπεισε ότι πράγματι κάποιος μπορεί να είναι μέσα.

    Μαζί με τους δύο, συμπράττει και ο συμμαθητής του Χαράλαμπου, ο Λούης. Τα παιδιά αρχίζουν να ψάχνουν τι μπορεί να κρύβεται σε αυτό το σπίτι και ποιος μπορεί να τους βοηθήσει. Ο παππούς Ιωάννης δεν φαίνεται ότι θέλει να αποκαλύψει κάτι για το σπίτι με τον αριθμό 13, τουλάχιστον στην αρχή και η παραγγελία προς την κυρία Χ. κάνει τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα. Η οποία κυρία Χ. τι γυρεύει στο νεκροταφείο μέσα στη νύχτα; Τα παιδιά πηγαίνουν κι αυτά εκεί, βρίσκουν έναν φτωχικό τάφο χωρίς όνομα, αλλά με ένα Κ. και ένα σβησμένο 74, είναι μια ημερομηνία. Ο πατήρ Μηνάς, που ήξερε άπαντες, ζωντανούς και πεθαμένους, ήξερε για ποιον πρόκειται. Ήταν ο Κώστας που σκοτώθηκε το 1974, στις 15 Ιουλίου, ημέρα που έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο. Ήταν ο Κώστας που του άρεσαν τα γιασεμιά. Και η ιστορία του έκρυβε πολλά περισσότερα από όσα φαίνονταν. Αλλά δεν είναι η μόνη που μετεωρίζεται μεταξύ ζωής και θανάτου…

    Εστιάζοντας

    Η Κύπρια συγγραφέας Μαρία Πιερή Στασίνου είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που προτείνω ανεπιφύλακτα να γνωρίσουν οι προέφηβοι και έφηβοι αναγνώστες και μάλιστα θεωρώ ότι η γραφή της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για μεγαλύτερο κοινό. Και στο Ζει το ντόντο; και στο Αν Μπορείτε, Πιάστε μας, η συγγραφέας κατόρθωσε, δίχως να επαναλαμβάνει ούτε το ύφος της ούτε τη θεματολογία της ούτε διάφορες δημοφιλείς επικαιρότητες και να δημιουργεί ιστορίες καλοδομημένες ιστορίες με ουσία, με σοβαρή πλοκή, με χαρακτήρες, με αξιόλογη γραφή.

    Στο Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά; έχουμε θα έλεγα μια διττή προσέγγιση. Στο πρώτο ήμισυ αρκετό χιούμορ από τον διαβολάκο και διασπασμένο στη σχολική προσοχή κεντρικό ήρωά της, μέχρι και τη συμμαχία του με τον αρνητικό αρχικά Χαράλαμπο και τον Λούη. Ακολούθως, η ιστορία, δίχως να χάνει τη σπιρτάδα και την αναγνωστική της φρεσκάδα, διαβαίνει μονοπάτια που προβληματίζουν, που συγκινούν, που στέλνουν τη σκέψη σε άλλες εξόδους. Οι ανθρώπινες σχέσεις αναβαθμίζονται, τα συναισθήματα αναπτύσσονται με τρυφερότητα και αφήνονται σαν λουλούδια, δίχως να εκτοξεύονται με βία μέσα στην ιστορία.

    Θεωρώ ότι η συγγραφέας έστησε μια καλοστημένη ιστορία μυστηρίου την οποία εξέλιξε βαθμιαία διατηρώντας την αγωνία και δημιουργώντας μικρές και μεγαλύτερες ανατροπές που σίγουρα ικανοποιούν τους αναγνώστες.

    Είναι μια συγγραφέας που θεωρώ ότι πρέπει να διαβαστεί ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα, στην Κύπρο είναι ήδη δημοφιλής.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    Τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία στον Διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;
    Συγγραφέας: Μαρία Πιερή Στασίνου
    Εικονογράφος: Αποστόλης Ιωάννου
    Εκδόσεις: Κέδρος, Μάιος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Σπανάκη
    Σελιδοποίηση: Ξένια Τρύφων
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5282-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular