More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΦαίδωνας και Ελλάνικος, της Μαρίας Μπάστα

    Φαίδωνας και Ελλάνικος, της Μαρίας Μπάστα

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-14) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Ελλάνικος: αυτός που φέρνει τη νίκη στην Ελλάδα

    Δύο φορές τον απαρνήθηκαν τον Ήφαιστο οι γονείς του, κι ας ήταν στερνοπαίδι… Δύο φορές τον πέταξαν από τον Όλυμπο. Τη δεύτερη προσγειώθηκε στη Λήμνο, όπου και τον βοήθησε μια οικογένεια βοσκών.

    Ο Ήφαιστος αποφάσισε να προσφέρει κάτι στους ανθρώπους – σε όλους τους ανθρώπους-  για το καλό που του έκαναν οι βοσκοί… Θα έφτιαχνε ένα φυλαχτό…Όποιος το έβρισκε θα είχε την προστασία των θεών!

    Το φυλαχτό αυτό ήταν ο Ελλάνικος.

    Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, στο 481 π.χ. και συναντάμε τον εννιάχρονο  Φαίδωνα, το αγόρι από τη Χίο που περιμένει με αγωνία την επιστροφή του πατέρα του από τον μακρινό Τάραντα, την πόλη του γιού του Ποσειδώνα. Τις τελευταίες μέρες είχαν φτάσει φήμες στο νησί για πειρατές που έκαναν επίθεση στα πλεούμενα ανοιχτά του Αιγαίου, κλέβοντας τα εμπορεύματα και αιχμαλωτίζοντας τα πληρώματά τους. Μήπως κινδύνευε και ο πατέρας του;  Ο Φαίδωνας αμέσως απώθησε τη σκέψη από το μυαλό του, ο πατέρας του δεν θα πάθαινε τίποτα, άλλωστε είχε μαζί του το μαγικό φυλαχτό. Πριν φύγει ο Λαέρτης είχε υποσχεθεί στο γιο του, ότι πάντα θα έβρισκε τρόπο να γυρίζει πίσω και πως στο επόμενο ταξίδι θα τον έπαιρνε μαζί.

    Και πράγματι, ένα βράδυ που η βροχή και ο αέρας μαστίγωναν το νησί, ο Λαέρτης επέστρεψε, φέρνοντας μαζί του έναν παράξενο ξένο που άκουγε στο όνομα Απολλόδωρος. Ο Απολλόδωρος θα γίνει ο παιδαγωγός, ο σύμβουλος, ο φίλος του Φαίδωνα και θα προσπαθήσει να του εμφυσήσει την αγάπη του για τη γλώσσα, τα μαθηματικά, την ιστορία, τη γεωγραφία αλλά και να τον μυήσει στην ίδια τη ζωή και τις δυσκολίες της.

    Η αδικία υπάρχει και θα υπάρχει. Αλλά δεν είναι ανίκητη. Στο χέρι μας είναι να τη νικήσουμε.

    Οι μέρες περνούν και το σκαρί είναι έτοιμο για το επόμενο ταξίδι. Ο Φαίδωνας ήταν χαρούμενος γιατί ο Λαέρτης θα τον έπαιρνε μαζί του, είχε μεγαλώσει πια. Ενθουσιασμένος λοιπόν χαιρετά από την πρύμνη του καραβιού τη μητέρα, την αδερφή και τον παππού του. Με συντροφιά του μια πανέξυπνη γάτα και το μαγικό φυλαχτό της οικογένειάς του, ταξιδεύει στις αποικίες της αρχαίας Ελλάδας και ανακαλύπτει τα μυστικά του Ελλάνικου. Ο ενθουσιασμός γρήγορα όμως θα δώσει τη θέση του στην αγωνία και στην αβεβαιότητα, καθώς οι ζωές τους θα βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο.

    Ο Ελλάνικος θα τους προστατεύσει ή μήπως χάθηκε για πάντα;

    Οι προσευχές του θα εισακουστούν;

    «Οι προσευχές σου πάντοτε έφταναν στα αυτιά μου, όπως κι εκείνες του πατέρα σου, του παππού σου και όλων των προγόνων σου. Κι εγώ έκανα πάντοτε ό,τι ήταν δυνατό για να σας προστατεύω γιατί γνώριζα ότι αγαπάτε και τιμάτε το βασίλειό μου» είπε ο Ποσειδώνας κοιτώντας τον Φαίδωνα. «Τώρα όμως σε νιώθω φοβισμένο γιατί πιστεύεις ότι έχασες τον Ελλάνικο»…

    Ο Φαίδωνας Θα πρέπει να αναθεωρήσει ότι πίστευε μέχρι τώρα και να αξιολογήσει ανθρώπους, κίνητρα και καταστάσεις, έτσι ώστε να πράξει το ορθό, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρο το έθνος των Ελλήνων. Με τη βοήθεια του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην έκβαση των μαχών για την ελευθερία της πατρίδα του, λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

    Η Μαρία Μπάστα καταφέρνει να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο χρόνο και μας καλεί να την ακολουθήσουμε στην αρχαία Ελλάδα, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και αδύνατα, εκεί όπου οι θεϊκές παρεμβάσεις αποτελούν τη βάση κάθε γεγονότος, εκεί όπου η πίστη μετουσιώνεται σε πράξη, εκεί όπου οι αέρηδες έχουν δική τους θέληση, εκεί όπου θεοί και άνθρωποι συνομιλούν, εκεί όπου τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του πολιτισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αλλά πάνω απ’ όλα εκεί όπου η αθωότητα, το θάρρος και η πίστη ενός παιδιού θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Γιατί το πραγματικό φυλαχτό το κρύβουμε μέσα μας…..

    Η συγγραφέας, στο πρώτο της εγχείρημα δημιουργεί, μια καλογραμμένη ιστορία πίστης και θάρρους, με κλιμακούμενη ένταση, χωρίς έντονες ανατροπές και εντάσεις, με λόγο απλό και καθαρό, χωρίς κουραστικές επεξηγήσεις και φλυαρίες, με ήρεμο τόνο αφήγησης, μένοντας πιστή στο ιστορικό, χρονικό και τοπικό πλαίσιο που της υπαγορεύει η ίδια η θεματολογία της.

    Για αναγνώστες από 9 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η Μαρία Μπάστα καταφέρνει να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο χρόνο και μας καλεί να την ακολουθήσουμε στην αρχαία Ελλάδα, εκεί όπου όλα είναι δυνατά και αδύνατα, εκεί όπου οι θεϊκές παρεμβάσεις αποτελούν τη βάση κάθε γεγονότος, εκεί όπου η πίστη μετουσιώνεται σε πράξη, εκεί όπου οι αέρηδες έχουν δική τους θέληση, εκεί όπου θεοί και άνθρωποι συνομιλούν, εκεί όπου τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του πολιτισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Αλλά πάνω απ’ όλα εκεί όπου η αθωότητα, το θάρρος και η πίστη ενός παιδιού θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Γιατί το πραγματικό φυλαχτό το κρύβουμε μέσα μας…..

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ελευσίνα Μυστήρια- Γιάννης Μαρκόπουλος

    By The Sea – Eleni Karaindrou

    Orpheus – The New York Rock and Roll Ensemble

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Φαίδωνας και Ελλάνικος
    Συλλογή: Περιστέρια
    Συγγραφέας: Μαρία Μπάστα
    Εικονογράφηση εξωφ.: Σπύρος Γούσης
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάρτιος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Κατερίνα Βασιλοπούλου
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8863-3

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular