More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΦρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Φίλιπ Κερ (μετ.: Στεφανία Φέρρο, στη Γερμανία...

    Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Φίλιπ Κερ (μετ.: Στεφανία Φέρρο, στη Γερμανία του 1933)

    Ένας φόρος τιμής στον Έριχ Κέστνερ, τον θρυλικό συγγραφέα του εμβληματικού βιβλίου Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ του 1929 που μεταφράστηκε σε 59 γλώσσες και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως.

    Ο Φίλιπ Κερ, ένας σύγχρονος σπουδαίος συγγραφέας που έφυγε από τη ζωή το 2018, τοποθετεί την ιστορία του επίσης στο Βερολίνο του 1931-1933, ενώ ο Χίτλερ ετοιμάζεται να ανέβει στην εξουσία. Ήρωάς του είναι ο δεκατριάχρονος Φρίντριχ Κίσελ που έχει διαβάσει κάπου τριάντα φορές το αγαπημένο του βιβλίο, Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ, και μέχρι τώρα το πολυτιμότερο απόκτημά του ήταν το παραπάνω βιβλίο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα και το συγκλονιστικότερο γεγονός της ζωής του είναι ότι βρέθηκε στην πρεμιέρα της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου αυτού. Και, μάλιστα, ήταν καλεσμένος του ίδιου του συγγραφέα, Έριχ Κέστνερ, αφού ήταν γείτονάς τους και φίλος με τον πατέρα του Φρίντριχ. “Θα ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο ακόμα κι αν δεν το είχατε υπογράψει”, λέει στον συγγραφέα στην πρεμιέρα του έργου (έγινε πράγματι στις 2 Δεκεμβρίου 1931) που σκηνοθέτησε ο Γκέρχαρντ Λάμπρεχτ και σεναριακά υπέγραφε ο Μπίλι Γουάιλντερ μαζί με τον συγγραφέα. Εκεί γνωρίζει και τον εικονογράφο του βιβλίου, τον Βάλτερ Τρίερ.

    Ο Φρίντριχ ονειρεύεται να γίνει, όχι κριτικός βιβλίων όπως τον συμβούλευσε ο Κέστνερ, αλλά ένας πραγματικός ντετέκτιβ και να δουλεύει στο Εγκληματολογικό Τμήμα στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας στην Αλεξάντερπλατς. Μαζί με τους φίλους του, τον Άλμπερτ και τη Βικτόρια, παριστάνουν τους ντετέκτιβ, εκπαιδεύονται να είναι παρατηρητικοί, καταγράφουν πινακίδες αυτοκινήτων, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν γύρω τους.

    Τα πράγματα δείχνουν αρκετά παράξενα πια στο Βερολίνο. Ο αδερφός του φοράει κρυφά από τον πατέρα του, πηγαίνουν στην παρέλαση με χιλιάδες άλλους Βερολινέζους. “Η Γερμανία μπορεί να ξαναγίνει σπουδαία. Τώρα που είναι επικεφαλής ο Χίτλερ“, είπε κάποια στιγμή ο Ρολφ αποκαλύπτοντας την κατρακύλα των συμπατριωτών του. Όμως, δεν θα μείνει το πράγμα σε απλές παρελάσεις. Οι ναζί στέκονται έξω από καταστήματα και διώχνουν πολίτες από επιχειρήσεις που ανήκουν σε Εβραίους, απειλούν, εκφοβίζουν, πορτρέτα του Χίτλερ τοποθετούνται μέσα σε σχολικές αίθουσες από καθηγητές, βιβλία που θεωρούνται αντιγερμανικά φεύγουν από τις βιβλιοθήκες και καίγονται (πρόκειται για το πραγματικό γεγονός της καύσης βιβλίων στις 10 Μαϊου 1933 όπου κάηκαν πάνω από 25.000 βιβλία 400 περίπου συγγραφέων μπροστά στο κτίριο του Πανεπιστημίου Humboldt και της Κεντρικής Όπερας του Βερολίνου). Ο Φρίντριχ είδε το αγαπημένο του βιβλίο να πέφτει στη φωτιά:

    “Ο Φρίντριχ μόρφασε ακούγοντας το όνομα του φίλου του από το λεπτό στόμα του δόκτορα Γκέμπελς. Σκέφτηκε τις ατελείωτες ώρες ευχαρίστησης που είχε περάσει διαβάζοντας το Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ και λίγο έλειψε να βάλει τα κλάματα όταν είδε τον Ρολφ (σημ.: τον αδερφό του) να προχωρά μπροστά και να πετάει με δύναμη μερικά βιβλία στη φωτιά. Υπέθεσε ότι ένα από αυτά πρέπει να ήταν το δικό του υπογεγραμμένο αντίτυπο του κύριο Κέστνερ. Ένιωσε να αρρωσταίνει μόνο με τη σκέψη και για μια στιγμή απέστρεψε το βλέμμα του από τη φωτιά. Είχε δάκρυα στα μάτια του κι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα των απρόβλεπτων σύννεφων καπνού”.

    Λίγο αργότερα, ο κύριος Φίνγκερ του Εγκληματολογικού, αναθέτει στον Φρίντριχ και στους φίλους του να παρακολουθούν το σπίτι και τις κινήσεις κάποιου που θεωρείται κατάσκοπος των Ρώσων. “Είναι Γερμανός αλλά πιστεύουμε ότι μάλλον είναι κατάσκοπος των Ρώσων. Ή ίσως των Άγγλων. Αυτό είναι από τα πράγματα που θέλαμε να μάθουμε. Συνήθως έχουμε άντρες για να παρακολουθούμε κάποιον είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά τώρα έχω μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό , επειδή δύο από τους καλύτερους άντρες μου λείπουν με αναρρωτική. Οπότε για την επόμενη βδομάδα περίπου χρειάζομαι κάποιον να πάρει τη θέση τους. Και σκέφτηκα εσάς”. Ο ύποπτος ως κατάσκοπος δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο συγγραφέα του Φρίντριχ, τον Έριχ Κέστνερ. Οι τρεις φίλοι αναλαμβάνουν την παρακολούθηση κι αυτό είναι πραγματικό βουνό στην Γερμανία του Χίτλερ…

    Ο Κέστνερ ήταν ειρηνιστής, δήλωσε εξαρχής την αντίθεσή του στο ναζιστικό καθεστώς αλλά δεν πήγε ποτέ στην εξορία. Υποστήριζε ότι μόνο στην Γερμανία θα ήταν σε θέση να καταγράψει τα πρωτοφανή γεγονότα. Ανακρίθηκε πολλές φορές, η συντεχνία των εθνικών συγγραφέων τον απέβαλε και οι Ναζί έκαψαν τα βιβλία του (παρέστη και ο ίδιος ο Κέστνερ στην καύση της 10ης Μαΐου). Αυτόν τον σπουδαίο Γερμανό συγγραφέα διαλέγει ο Φίλιπ Κερ (πιθανότατα έχει και ο ίδιος εκτός από τον ήρωά του αδυναμία στον Κέστνερ και το βιβλίο του) για να γνωρίσει στους νεαρούς αναγνώστες την ναζιστική Γερμανία. Το κάνει χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ, χωρίς πομπώδεις κατηχήσεις και ιστορικές παραπομπές (παρότι το βιβλίο του είναι ιστορικά τεκμηριωμένο και περιέχει πολλά πραγματικά γεγονότα) και το ξετυλίγει επιδέξια εκκινώντας από τον θαυμασμό ενός παιδιού για έναν συγγραφέα, ο οποίος ακολούθως γίνεται το υποκείμενο της αγαπημένης του συνήθειας, να γίνει ντετέκτιβ.

    Με απλότητα, συνοχή, ρυθμό, ο Κερ φτιάχνει μια απολαυστική περιπέτεια για την προπολεμική Γερμανία που ζέσταινε τις μηχανές της για πόλεμο με τα καύσιμα του Χίτλερ.

    Θαυμάσια αναγνωστική εμπειρία. Για αναγνώστες από 10 ετών με target περίπου τις ηλικίες 11-16 ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Frederick, the Great Detective
    Συγγραφέας: Φίλιπ Κερ
    Μετάφραση: Στεφανία Φέρρο
    Υπεύθ. τμημ. διορθ. Μαρία Σπανάκη
    Εκδόσεις: Κέδρος, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αλέκα Πλακονούρη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 296
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5021-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular