More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Φυτά: Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τα θαύματα της φύσης, της Τζούλιετ Άινχορν...

    Φυτά: Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τα θαύματα της φύσης, της Τζούλιετ Άινχορν (εικ.: Ελέν Ντρουβέρ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-13) – Εικονογραφημένο pop up βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Ψάξε τριγύρω να βρεις ένα μέρος να φυτέψεις μερικούς σπόρους.
    Henry Van Dyke

    Η Hélène Druvert, μια από τις κορυφαίες εικονογράφους και παραγωγούς σπάνιων εικονογραφικών project συναρπάζει ξανά, φέρνοντας μαζί με τα κείμενα της Juliette Einhorn τον κόσμο των φυτών μπροστά σας με τρόπο που σχεδόν ούτε σε βίντεο δε θα γοητευτείτε τόσο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μοναδική δημιουργός Hélène Druvert, έχοντας εντρυφήσει πλέον στις μεγάλες εκτυπωτικές δυνατότητες, έχει πάει τα βιβλία σε άλλο επίπεδο. Δεν πρόκειται για απλά βιβλία γνώσεων, απλές εξερευνήσεις κάποιου επιστημονικού ή άλλου πεδίου, αλλά για μία πολυποίκιλη, πολυπρισματική εμπειρία, ένα έντυπο θαύμα που προσκαλεί σε έναν κόσμο πέρα από την ανάγνωση, στην οπτική και απτική εξερεύνηση των κόσμων που ιχνηλατεί. 

    Ναι, είναι η ίδια που με την Ανατομία: Το ανθρώπινο σώμα όπως δεν το έχεις ξαναδεί και λίγο πριν με τα Ουρανός. Με ζωντανή εικονογράφηση εξερευνούμε τον ουράνιο θόλο και Ωκεανός, μας είχε βάλει να κοιτάμε και να αγγίζουμε με προσοχή τις απίστευτες λεπτομέρειες που είχε αποτυπώσει με νου, χέρια και τεχνολογία.

    Προφανώς σε ένα βιβλίο με τίτλο Φυτά, καταλαβαίνετε ότι θα δείτε τα πάντα για τα φυτά. Από το τι συμβαίνει κάτω από τη γη και συνήθως δεν το βλέπεις, στις ρίζες, φτάνοντας μέχρι την κορυφή όπου πάλι επίσης συχνά δεν τα βλέπεις. Αλλά θα δεις τα πάντα με τρόπο σπάνιο για βιβλίο, μην σας πω ότι συναγωνίζεται τις οθόνες σε αιφνιδιασμούς και δυναμισμό. Τα τεράστια αναπτύγματα τριπλασιάζουν σελίδες, εικόνες και απόλαυση, οι λεπτομερείς μέχρι χιλιοστού laser κοπές που απεικονίζουν με πρωτοφανή τρόπο δέντρα, φυλλώματα, φυσικές και βιολογικές διαδικασίες.

    Από τη φωτοσύνθεση μέχρι την άγνωστη σεμνοτυφία των δέντρων που… δεν αγγίζονται. Από τους στρατηγούς της αναπαραγωγής και την επικονίαση, μέχρι το κοινωνικό τους δίκτυο και την ευφυΐα τους και από τους παγιδευτές, τη βιοποικιλότητα και τα δηλητηριώδη, μέχρι την αποσύνθεση, τη μόλυνσή τους, το εναντίον μας μπούμερανγκ. 

    Ένα που με τη λεπτομέρεια, τη μεστότητα της πληροφορίας, την εντυπωσιακή εικονογράφηση που αποτυπώνει, υπαινίσσεται, εντυπωσιάζει με τις χρωματικές επιλογές και αντιθέσεις και τα ευρηματικά, ποικίλα αναπτύγματα και αποτυπώσεις, λειτουργεί ως ένα πολυτροπικό, διαδραστικό έντυπο ντοκιμαντέρ που πολλαπλασιάζει το μέγεθός του και ωθεί προς τη γνώση και το βίωμα, επιτελώντας με έξοχο τρόπο όλες τις βασικές αποστολές ενός βιβλίου γνώσεων.

    Εστιάζοντας

    Δεν είναι απλή εικονογράφος. Δεν είναι απλή συγγραφέας. Είναι ingénieure papier, δηλαδή μηχανικός χαρτιού. Μια εξειδικευμένη σχεδιάστρια χαρτιού και υφασμάτων η οποία δουλεύει με νυστέρι και ειδικά χαρακτικά μαχαίρια υψηλής λεπτομέρειας με τα οποία παράγει την πρώτη προσέγγιση στο έργο της. Ακολούθως, επεξεργάζεται τις απεικονίσεις της σε προγράμματα όπως το Photoshop προσθέτοντας όλες τις λεπτομέρειες που βλέπουμε εμείς στο τελικό βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας. Κι αυτό, γιατί η τελική κοπή με λέιζερ είναι τόσο ακριβής που μπορεί να τις δώσει με ακρίβεια το αποτέλεσμα που έχει σχεδιάσει στον υπολογιστή.

    Ο χρόνος που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία, καθώς και για αναπτύγματα είναι πολύς, δεδομένου ότι χρειάζονται συνεχείς αλλαγές, προσθήκες και αφαιρέσεις κειμένου, προσαρμογή του στις ειδικές συνθήκες της εικονογράφησης και του χαρτιού. Οι ιδιαίτερα απαιτητικές αυτές σιλουέτες και περιγράμματα κοπής με λέιζερ δημιουργούν μοναδικά αποτελέσματα όπου το φως και το σκοτάδι, το προσκήνιο και το φόντο εναλλάσσονται γοητεύοντας τον αναγνώστη με το παιχνίδι τους.

    Η Druvert έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη την παραγωγή τέτοιων βιβλίων και με τη βοήθεια του επιτελείου των εκδοτών της, καθώς και του εκτυπωτικού κέντρου laser στο Παρίσι, μπορεί να υλοποιεί τις μοναδικές ιδέες που χαράζει στο μυαλό της, με καινοτομία, τεχνογνωσία, φαντασία.

    Για αναγνώστες από 6-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καπόν.

    Διακρίσεις

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Φυτά
    Τίτλος πρωτοτύπου: Végétal
    Συγγραφέας: Juliette Einhorn
    Εικονογράφος: Hélène Druvert
    Εκδόσεις: Καπόν, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Kατερίνα Δασκαλάκη
    Επιμέλεια: Γαβριέλλα Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 54
    Μέγεθος: 25 Χ 36
    ISBN: 978-618-218-009-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular