More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΌχι άλλοι celebrities στο παιδικό βιβλίο, λέει ο Άντονι Χόροβιτς

    Όχι άλλοι celebrities στο παιδικό βιβλίο, λέει ο Άντονι Χόροβιτς

    Καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του Radio Times, ο γνωστός συγγραφέας ενηλίκων και νέων, Άντονι Χόροβιτς, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τους όλο και περισσότερους διάσημους και celebrities που καταπιάνονται με τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου, εκμεταλλευόμενοι τη φήμη τους και τις εξασφαλισμένες πωλήσεις.

    Ο Χόροβιτς (προφέρεται με ένα ένα βαθύ Χόρο(w)ουιτς), ανέφερε ότι τα παιδικά βιβλία που γράφονται από διασημότητες και σημειώνουν μεγάλες πωλήσεις συνήθως δεν είναι καθόλου λογοτεχνικά και δεν κάνουν τίποτα για να ανεβάσουν το επίπεδο γραμματισμού των παιδιών. Τα βιβλία αυτά, είπε ο Χόροβιτς, μπορεί να είναι ενίοτε διασκεδαστικά, αλλά η ποιότητα γραφής δεν είναι σε καμία περίπτωση «λογοτεχνική».

    Όταν ερωτήθηκε για την εμπορική επιτυχία βιβλίων από συγκεκριμένους ηθοποιούς, ο Χόροβιτς απάντησε:Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο που διαβάζει ένα παιδί είναι καλό, αλλά τα ράφια και οι λίστες μπεστ σέλερ είναι πλέον γεμάτα με βιβλία που δεν ανεβάζουν το επίπεδο παιδείας, αλλά απλώς διασκεδάζουν… Υπάρχουν συγγραφείς των οποίων η ποιότητα γραφής δεν είναι αυτό που θα έλεγα λογοτεχνική, αλλά αν τα βιβλία τους πουλάνε εκατομμύρια και δίνουν στους ανθρώπους ευχαρίστηση, ποιον είμαι εγώ να ασκήσω κριτική;”

    Υπάρχουν ηθοποιοί που με εύκολα, απλοϊκά βιβλία πούλησαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια βιβλία εκμεταλλευόμενοι τη φήμη και διεισδυτικότητά τους στο παιδικό και νεανικό κοινό. Η είσοδος διασημοτήτων στο χώρο θυμίζει το “είδα φως και μπήκα“. Πρόσφατα το φαινόμενο άρχισε να πληθαίνει και στην Ελλάδα, όπου είδαμε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν τι είναι παιδικό βιβλίο να γράφουν κάκιστα παιδικά βιβλία, με κακή ποιότητα και επικίνδυνα στερεότυπα.

    Ο Χόροβιτς έχει δίκιο. Κανείς δεν απαγορεύεται να γράψει, αρκεί να γίνει με μελέτη, με προσοχή και όχι για να εκμεταλλευθούμε τα θύματα παιδιά και τους γονείς τους λόγω της φήμης μας.

    Info

    Τα βιβλία του Anthony Horowitz κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διαβάστε:

    Η ποινή είναι θάνατος

    Παγωμένη σκανδάλη

    Ο θάνατος του 007

    Η λέξη είναι φόνος

     

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular