More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετών1821 - Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, της Μάρως Βασιλειάδου (επιστ....

    1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία, της Μάρως Βασιλειάδου (επιστ. επιμ.: Η. Κολοβός, εικ.: Θ. Μιμηλάκη)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12 – Βιβλίο γνώσεων

    Ἀπ’ τὰ κόκαλα βγαλμένη
    τῶν Ἑλλήνων τὰ ἱερά,
    καὶ σὰν πρῶτα ἀνδρειωμένη,
    χαῖρε, ὢ χαῖρε, Ἐλευθεριά!
    Η στροφή επαναλαμβάνεται 4 φορές μέσα στις 158 του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, στις στροφές
    2, 16, 74, 87

    Ένα πραγματικά μεγάλο εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία είναι το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Μάρως Βασιλειάδου που επιμελήθηκε ιστορικά ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εικονογράφησε, πάντοτε καλαίσθητα, η Θέντα Μιμηλάκη.

    Το ταξίδι ξεκινά ουσιαστικά από τον Ρήγα και τις παραμονές του 19ου αιώνα, όπου η ελληνική επανάσταση προετοιμαζόταν αργά, δίχως πλάνο και οργάνωση, αλλά με φωνές που πλήθαιναν και ζητούσαν την απελευθέρωση από τον κατακτητή και τον ντόπιο σύμμαχό του. Ο Θούριος του Ρήγα που πέρασε στον απλό κόσμο, ο λόγος του διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, το επαναστατικό πείραμα των Ιονίων Νήσων υπό σημαία Ναπολέοντα, η Φιλική Εταιρεία που ήθελε να ετοιμάσει την Επανάσταση και όρκιζε κρυφά μέλη, ο Ιερός Λόχος του Υψηλάντη, οι Φαναριώτες, η ναυτική δύναμη των Ελλήνων, οι σημαίες του Αγώνα, το δημοτικό τραγούδι, τα κλέφτικα, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Διονύσιος Σολωμός, οι δυο γενάρχες της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, οι γυναίκες στην Επανάσταση, το ξέσπασμα του πολέμου, οι μεγάλες μάχες, οι πρωταγωνιστές, τα όπλα, ο ξεσηκωμός και των υπόλοιπων περιοχών (νησιά, Μακεδονία), οι καταστροφές, η Χίος, το Μεσολόγγι, οι Φιλέλληνες, η ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Καποδίστριας, το νέο κράτος.

    Το ταξίδι η Μάρω Βασιλειάδου το κάνει όμορφα και ελκυστικά. Σε μικρά, δισέλιδα κεφάλαια, με πυκνό αλλά όχι υπερβολικό κείμενο, με πληρότητα στο πληροφοριακό υλικό και προσέγγιση με βάση τη σύγχρονη ιστοριογραφία, με καλή γραφιστική διάταξή του μέσα σε μικρά κειμενικά πλαίσια (text frames), με αρωγό τις αποχρώσεις και την αισθητική της Θέντας Μιμηλάκη, με όμορφη αποτύπωση μορφών, τοπίων, χαρτών, αντικειμένων, με διαφοροποιημένες στο χρώμα φόντου και μεγάλου μεγέθους σελίδες.

    Μέσα σε 90 περίπου σελίδες έχουμε μια σφαιρική επισκόπηση του ελληνικού αγώνα, ένα ταξίδι το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον και για παιδιά και για μεγαλύτερες ηλικίες, αφού δημιουργεί νύξεις σε θέματα που συχνά δίνουμε λιγότερη σημασία.

    Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 7-8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Ένα πραγματικά μεγάλο εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία είναι το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Μάρως Βασιλειάδου που επιμελήθηκε ιστορικά ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εικονογράφησε, πάντοτε καλαίσθητα, η Θέντα Μιμηλάκη.
    • Σε μικρά, δισέλιδα κεφάλαια, με πυκνό αλλά όχι υπερβολικό κείμενο, με πληρότητα στο πληροφοριακό υλικό και προσέγγιση με βάση τη σύγχρονη ιστοριογραφία, με καλή γραφιστική διάταξή του μέσα σε μικρά κειμενικά πλαίσια (text frames), με αρωγό τις αποχρώσεις και την αισθητική της Θέντας Μιμηλάκη, με όμορφη αποτύπωση μορφών, τοπίων, χαρτών, αντικειμένων, με διαφοροποιημένες στο χρώμα φόντου και μεγάλου μεγέθους σελίδες.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ἑστία Θεάτρου Ἐρινεώς

    Άκρα του τάφου σιωπή – Νίκος Ξυλούρης

    Τα Φυσικά Δίκαια – Ρήγας Φεραίος

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ-Μίλτος, Πασχαλίδης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: 1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία
    Συγγραφέας: Μάρω Βασιλειάδου
    Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάρτιος 2021
    Επιμέλεια έκδοσης: Λύντη Γαλάτη
    Επιμέλεια: Μαρία Γουρνιεζάκη
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Ηλίας Σούφρας, Διόπτρα
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 20,5 Χ 29
    ISBN: 978-960-653-339-6

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular