Η Χρυσή Λίστα 2019: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-16 ετών

0
6147

Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2019. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν από τις αρχές Απριλίου 2018 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2019.

Έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά του ελληνικού διαδικτύου, έχοντας συνεργασία με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, διαβάζοντας τα περισσότερα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής, επιλέξαμε και φέτος με μεγάλη προσοχή τα βιβλία που αξίζουν της προσοχής των παιδιών, αλλά και όσων ζουν και ασχολούνται με αυτά, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος. Αναλύσεις για τις τάσεις του χώρου του βιβλίου θα κάνουμε σε επόμενα άρθρα.

Μετά τη Χρυσή Λίστα 2019 με τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών (δείτε εδώ), στην παρούσα ανάρτηση θα βρείτε τα 40+2 καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-11 ετών (είκοσι+ένα από αυτά ανήκουν σε Έλληνες και είκοσι+ένα σε ξένους δημιουργούς) και τα 20+1 καλύτερα βιβλία για παιδιά 12-16 ετών. Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX, ο πολύτιμος οδηγός βιβλίου που το 2018 διαβάστηκε 54.000+ (βιβλία για παιδιά 0-8 ετών) και 17.000+ (βιβλία για παιδιά 9-16 ετών) φορές, υπερβαίνουν προσωπικές συμπάθειες και ισορροπίες και προτείνουν βιβλία που προχωρούν το βιβλίο μπροστά, δίχως ενδοιασμούς.

Διαγωνισμός Χρυσής Λίστας: Κερδίστε 5 βιβλία

Μαζί με τις Χρυσές Λίστες, δίνουμε τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 42+21 που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα Χρυσή Λίστα. Οι 5 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν την 4η Μαΐου 2019.

  • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
  • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 42+21 της Λίστας και δίπλα το hashtag #xrysh_lista_2019.
    Π.χ.
    Το ατρόμητο χαμόγελο #xrysh_lista_2019

#pare_kai_vivlio

Παράλληλα το ELNIPLEX, συνεχίζει και φέτος την προωθητική καμπάνια με το hashtag #pare_kai_vivlio. Πέρα από την αγορά βιβλίου σε όλα τα παιδιά από γονείς και νονούς/νονές ενόψει Πάσχα, εκτός από λαμπάδες και αβγά, το hashtag #pare_kai_vivlio χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή όπου ολοένα και περισσότερα παιδιά απομακρύνονται από το βιβλίο με τις ευλογίες του περιβάλλοντός τους, και απασχολούνται μόνο σε οθόνες. Δίχως να ενοχοποιούμε την τεχνολογία, τις δυνατότητες και την ευκολία που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, δίχως να παραγνωρίζουμε τα τεράστια οφέλη της, θέλουμε να διασπάσουμε αυτήν την συντριπτική υπέρ της τεχνολογίας μονομέρεια, φωνάζοντας… #pare_kai_vivlio. Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, με όσα κι αν απασχοληθούμε, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να λείπει το βιβλίο από την ημέρα μας. Έστω για λίγα λεπτά. Γιατί πάντα ένα βιβλίο είναι εύκολο, προσιτό και το ασφαλέστερο μέσο για ταξίδια και νέους κόσμους. Δυναμώστε το: #pare_kai_vivlio. 

(+-1-2 = τα ηλικιακά όρια δεν είναι απόλυτα και έγκεινται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, την εμπειρία και τη δυναμική κάθε αναγνώστη)

Πρόκειται για την κατηγορία με την μεγαλύτερη ποιοτική βελτίωση στην Ελλάδα. Πολλά τα βιβλία που ξεφεύγουν από το μέτριο, από τα συνήθη θέματα, από τις τετριμμένες φόρμες. Και εδώ έμειναν εκτός λίστας ιδιαιτέρως αξιόλογα βιβλία. Όσα όμως βρίσκονται σε αυτήν την λίστα είναι από αξιόλογα μέχρι εξαιρετικά. Και είμαστε περήφανοι για αυτές τις αναγνώσεις και τις επιλογές. 20+1 βιβλία ανήκουν σε Έλληνες δημιουργούς, 20+1 βιβλία σε ξένους. Επισημαίνουμε ξανά ότι τα ηλικιακά όρια είναι απολύτως… σχετικά. Αυτά σημαίνει ότι βιβλία που θα δείτε στην κατηγορία 8-11 ασφαλώς και διαβάζονται από παιδιά άνω των 11, ενώ και με κάποια ίσως βοήθεια, ενίοτε διαβάζονται και από παιδιά 6-7 ετών.

Η Λίστα των Ελλήνων Δημιουργών αποτελείται από 20+1 βιβλία. Η κατηγορία αυτή έχει κάποια βιβλία που εκπλήσσουν με την ποιότητά τους ενώ όλα είναι τουλάχιστον αξιόλογα και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επιλέξαμε τα εξής:

1. Το Ατρόμητο χαμόγελο, του Νικόλα Ρώσση

Εκδόσεις Πατάκη

Σπιρτόζικο, πνευματώδες, ξεχωριστό, εκρηκτικό, ένα από τα 3-4 κορυφαία βιβλία του 2018… Καλοκαίρι. Ο κήπος γεμάτος μυρωδιές και απουσίες. Ένα αγόρι μονομαχεί με το ξύλινο σπαθί με το φωτόσπαθο του ρομπότ του. Μα μόνο αυτό είναι εκεί. Οι γονείς του σε δουλειές, οι φίλοι του διακοπές, ο σκύλος του σε κάποια μυστική αποστολή και το τέρας της ντουλάπας ξεχασμένο κάπου στο χειμώνα. Ακουμπά το πρόσωπό του στον φράχτη, κοιτάζει το δρόμο, όλα είναι τόσο βαρετά. Και τότε όλα αρχίζουν! Όλη η παρουσίαση εδώ.

2. Ο παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι,
της Άννας Κουππάνου

Εκδόσεις Κέδρος

Ο κύριος Τιμόθεος μαθαίνει ότι σε λίγους μήνες θα γίνει παππούς. Κι αμέσως αρχίζει να εκπαιδεύεται για να γίνει ο καλύτερος! Θέλει να γίνει Σούπερ Παππούς! Μαζί με τον ενθουσιασμό όμως, ήρθαν κι οι αγωνίες… Κι αν το εγγόνι είναι αγόρι; Ο κύριος Τιμόθεος δεν ξέρει τίποτα από αγόρια γιατί απλούστατα μεγάλωσε μια υπέροχη κόρη, τη Μαργαρίτα. Ευτυχώς έχει τους φίλους του για να μοιράζεται τους προβληματισμούς του. Άλλωστε μέχρι να γεννηθεί το μωρό έχει χρόνο να εξασκηθεί ώστε να γίνει ο καλύτερος παππούς. Στο πίσω μέρος του υπερηχογραφήματος συμπληρώνει τον ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΠΠΟΥ: Ο καλός παππούς… Όλη η παρουσίαση εδώ.

3. Ουφόψαρα- Στα πέρατα του σύμπαντος, του Δημήτρη Μελικέρτη

Εκδόσεις Πατάκη

Αναγνωστική απόλαυση! Τα ουφόψαρα μας προκαλούν να τα γευτούμε και να ταξιδέψουμε ως την άκρη του σύμπαντος, σε έναν άγνωστο πλανήτη μιας διαγαλαξιακής ομοσπονδίας, χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή μας. Εκεί ζει και εργάζεται ένα αγόρι σε ένα άθλιο πανδοχείο χωρίς οικογένεια και φίλου. Δεν του ανήκει τίποτα, ούτε καν ένα όνομα. Οι κάτοικοι του πλανήτη του Μπλου63 τον αποκαλούν «Νολ» δηλαδή μηδενικό. Οι θαμώνες του πανδοχείου και ο ίδιος ο πανδοχέας Ζεφιράτ, δεν χάνουν την ευκαιρία να τον προσβάλλουν και να τον κακομεταχειριστούν… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

4. Παβ,ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά τζιτζίκια, του Φώτη Δούσου

Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Ένα βιβλίο κόντρα στην εθιστική μιζέρια, σύμμαχος της χαράς και της αισιοδοξίας, οδηγός του ταξιδιού που λέγεται ζωή… Ο φάλτσος τζίτζικας Παβ πηγαίνει στο φαλακρό βουνό όπου ζούσε ο φημισμένος δάσκαλος μουσικής Λυκάων, ένας γέρικος λύκος που ήξερε τα μυστικά της τέχνης. “Θα σε αναλάβω αν μου φέρεις το χρυσό σπυρί”, είναι η αποστολή που του αναθέτει. Και το ταξίδι του Παβ, μια άλλη Ιθάκη, ξεκινά… Όλη η παρουσίαση εδώ.

5. Αλλόκοσμος επισκέπτης, του Σπύρου Γιαννακόπουλου

Εκδόσεις Πατάκη

Μια γοητευτική ωδή στην ποπ κουλτούρα του 80′ και των παιδιών που ακόμα παίζουν και διαβάζουν πέρα από οθόνες… Όλα αρχίζουν να περιπλέκονται όταν ο “εκκεντρικός κάτοικος του πύργου”, όπως ήταν γνωστός στους κατοίκους της πόλης ο Δρ Αυγουστίνος, χάνει ένα αλλόκοτο πλάσμα, που κρατούσε σε κελί, και αυτό βρίσκεται λίγο αργότερα κάτω από τον καναπέ του υπογείου όπου παίζουν ο Νιλ και ο Φίλιπ. Έχει πλοκάμια στο πρόσωπο, φτερά νυχτερίδας, σώμα μικροκαμωμένου ανθρώπου, γκριζοπράσινο δέρμα σαύρας και δείχνει φοβισμένο. Ένα τρελό κυνηγητό αρχίζει και όλα οδηγούν όλους στον πύργο του παράξενου επιστήμονα… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

6. Εβδομηνταχρονη ετων 10, της Άντρης Αντωνίου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Καλογραμμένο, μυστηριώδες, τρυφερό! Μια μυστηριώδης γυναίκα με καπαρντίνα και γυαλιά παρακολουθεί πίσω από μια συστάδα δέντρων την παρέα τεσσάρων φίλων που κάνουν ποδηλατάδα. Ο Ντάνιελ, ο Σταύρος, η Μαργαρίτα και η Ειρήνη όμως την πήραν είδηση. “Είμαστε υπό παρακολούθηση”. Η γυναίκα δικαιολογήθηκε ότι παρατηρούσε τον δάκο που καταστρέφει τις ελιές και όχι τα παιδιά. Την επόμενη μέρα όμως η ίδια γυναίκα βρέθηκε στην πιτσαρία που πήγαν τα παιδιά να φάνε. Μια εβδομάδα μετά, στο πάρκο της γειτονιάς, τα ίδια. Τι θέλει και τους ακολουθεί παντού; … Όλη η παρουσίαση εδώ.

7. Καράβι στον ουρανό, της Λίνας Μουσιώνη

Eκδόσεις Παπαδόπουλος

Τρυφερό, ευφάνταστο, με χιούμορ και αμεσότητα… Τρία παιδιά στην προεφηβεία, ο Ανδρέας, ο Θάνος και η Ναυσικά, δυσανασχετούν με τις οικογένειές τους ενώ ζηλεύουν τις οικογένειες των φίλων τους. Οι οικογένειες είναι όπως τα δώρα. Ή σε πετυχαίνουν διάνα ή τα βλέπεις και θες να κρυφτείς. Ο Ανδρέας έχει μπαμπά αυστηρό, μαμά που έχασε δουλειά και μυαλά και γιαγιά που δεν…! Ο Θάνος έχει μπαμπά ποσοσφαιρόφιλο, μαμά της… καθαριότητας και γιαγιά που ασχολείται μαζί του. Και η Ναυσικά έχει γονείς χωρισμένους και μια οικογένεια χάλια!… Όλη η παρουσίαση εδώ.

8. Οι Ψηλοκάραβοι, της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Εκδόσεις Πατάκης

Ένα εξαιρετικό αλληγορικό παραμύθι από τα παλιά… Μια ιστορία που συνέβη σε μια όμορφη χώρα όπου βασίλευε ένας δίκαιος και σοφός ρήγας. Μα όταν αυτός πέθανε, τη θέση του πήρε ο σπάταλος ανιψιός του. Η σπατάλη, η απερισκεψία και τα μεγαλεία πήραν τη θέση της σωφροσύνης και δεν άργησε πολύ η ώρα που το θησαυροφυλάκιο της χώρας άδειασε και το συμβούλιο αποφάσισε “ο λαός να βάλει ένα χεράκι”. Κι ο λαός το έβαλε το χεράκι και ο επιπόλαιος ρήγας ανακουφίστηκε αλλά η σπατάλη δεν σταμάτησε και έγιναν ξανά τα ίδια. Κι όταν δεν υπήρχε στην άκρη πια για να σταθεί όρθια η πολιτεία, γίνηκαν ασεβείς και αποφάσισαν να ξεφορτωθούν όλους τους γέρους που πλέον “τα ‘χαν φάει τα ψωμιά τους”… Τι να ‘ταν οι Ψηλοκάραβοι; … Ήδη κέρδισε το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Όλη η παρουσίαση εδώ.

9. Εγώ ένας μικρός Οδυσσέας, του Μηνά Μητσόπουλου

Εκδόσεις Βάρφης

Στο πρώτο του βιβλίο ο Μηνάς Μητσόπουλος, δημιουργεί μια όμορφη διακειμενική ωδή στην ξακουστή Οδύσσεια. Με έναν σύγχρονο, 9χρονο Οδυσσέα που αφηγείται πρωτοπρόσωπα μικρές στιγμές από την καθημερινότητά του (καθημερινότητα πλειονότητας παιδιών), ο συγγραφέας συνθέτει μια ευρηματική σύμπλεξη, αντλώντας από τον μεγάλο παππού Όμηρο αυθεντικές διδαχές και τρόπους διαχείρισης εμποδίων και προβλημάτων, φέρνοντάς τα στη σημερινή εποχή… Όλη η παρουσίαση εδώ.

10. Μικρά Γατικά: Περικλής και Ασπασία, της Αργυρώς Πιπίνη

Eκδόσεις Πατάκη

Από τα πλέον πρωτότυπα εγχειρήματα της εκδοτικής χρονιάς, ένα σύγχρονο βιβλίο που υπαινίσσεται δεξιοτεχνικά τη γνώση… Τα Μικρά Γατικά (για παιδιά από 7 ετών) μας ξεναγούν στον Χρυσό Αιώνα του μεγάλου πολιτικού άνδρα της αρχαίας Αθήνας. Η διάσημη σχέση του με την Ασπασία από την Μίλητο, γυναίκα για την οποία διχάζονται οι ιστορικοί για τον ρόλο της στη ζωή του μεγάλου άνδρα, φωτίζεται μέσα από το ευφυές εύρημα μιας συνονόματης της γάτας Ασπασίας η οποία μας φανερώνει το περιβάλλον και τα πρόσωπα που έδρασαν γύρω από τον Περικλή… Όλη η παρουσίαση εδώ.

11. Αλλαγές, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

Εκδόσεις Διάπλαση

Ένα βιβλίο ιστορίας το οποίο αλλάζει χέρια γίνεται αφορμή για τη συγγραφή μιας τρυφερής ιστορίας. Ο Πέτρος είναι ένα αγόρι έντεκα χρονών. Κάποτε αγαπούσε τις αλλαγές αλλά τώρα πια τις φοβάται. Όταν στον αγιασμό του σχολείου ο διευθυντής ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να έρθουν καινούρια βιβλία και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία μαθητών της περασμένης σχολικής χρονιάς, ο Πέτρος δεν μπορεί να το δεχτεί. Ένα χρησιμοποιημένο βιβλίο ιστορίας σηματοδοτεί τη χειρότερη έναρξη της σχολικής χρονιάς… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

12. Ο Γκάρης, της Τασούλας Επτακοίλη

Eκδόσεις Πατάκη

Χιούμορ και ύμνος στην ενσυναίσθηση, την δοτικότητα και την αλληλεγγύη! Πετάει ο γάιδαρος; Ο Γκάρης, ο παππούς του Λούφα, πετούσε! Κάθε που ανατρίχιαζε και λυπόταν για κάτι, άρχιζε να σηκώνεται από το έδαφος και να ίπταται πάνω από το χωριό όπου ζούσε. Από γάιδαρος σκληρά εργαζόμενος και στην πείνα ανθεκτικός, έγινε ο γάιδαρος που πετούσε, αυτός που ζήλευαν όλοι, αυτός που θαύμαζαν όλοι, αυτός που γύρευαν όλοι. Για να τους βοηθήσει. Για να τους αλλάξει τον ρουν της προσωπικής τους ιστορίας. Και με θαυμασμό μιλούσαν γι’ αυτόν όλα τα οικόσιτα μα και άλλα πιο αδάμαστα…. Όλη η παρουσίαση εδώ.

13. Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της γης, της Ελένης Ανδρεάδη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Καλογραμμένη, κινηματογραφικής ατμόσφαιρας, περιβαλλοντική περιπέτεια χωρίς διδακτισμό και με αρκετή δόση χιούμορ από την εξπέρ των περιβαλλοντικών προβλημάτων, Ελένη Ανδρεάδη… Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες. Τη στιγμή όμως που βρίσκει το κουράγιο να ανακοινώσει στον καλύτερό του φίλο, τον Πραβ, ότι απoχωρεί από τη Λέσχη Υπερηρώων και Μυστικών Πρακτόρων, έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο. Διαβάζοντας το μυστικό μήνυμα μαθαίνει ότι του έχει ανατεθεί η αποστολή να σταματήσει ένα επικίνδυνο αέριο το οποίο απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη… Όλη η παρουσίαση εδώ.

14. Συγγνώμη μπορώ να πω κάτι; της Μαριέττας Κόντου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τον λένε Όμηρο και είναι δέκα χρονών. Δεν έχει καταλήξει αν αυτό το δέκα είναι πολύ ή λίγο. Νιώθει παιδί και λίγο μεγάλος. Κι αυτό οδηγεί το μυαλό του σε πολλές μπερδεμένες σκέψεις κι απορίες. Απορίες για τον εαυτό του, τον αδερφό του, τα κορίτσια, το σχολείο, τις απώλειες… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

15. Φραντζ Κλάφτα: τα λόγια είναι περιττά, της Κατερίνας Κρις

Εκδόσεις Πατάκη

Ευρηματικό χιούμορ, διασκεδαστική γραφή και οξεία σάτιρα με τον αναβλητικό, μεγαλομανή συγγραφέα Φραντζ Κλάφτα! Γιατί ο Φραντζ Κλάφτα είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας στον κόσμο… θα ήταν δηλαδή… αν έγραφε αυτό το βιβλίο που όλο υπόσχεται, όλο έρχεται, όλο βγαίνει από μέσα του και κατεβαίνει στα χέρια του, αλλά πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν το γράφει. Και όταν λέμε δεν το γράφει, το εννοούμε… Όλη η παρουσίαση εδώ.

16. Τελικά θα γράψουμε τεστ; της Ελένης Γεωργοστάθη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Από τα πλέον πρωτότυπα ελληνικά βιβλία. Ο Αργύρης παίρνει κρυφά από τον σπουδαίο εφευρέτη αδερφό του μια καταπληκτική συσκευή και την πηγαίνει στο δωμάτιο του φίλου του, του Βασίλη. Η συσκευή είναι καταπληκτική γιατί πληκτρολογώντας το όνομα κάποιου στην οθόνη βλέπεις αμέσως τι σκέψεις κυκλοφορούν εκείνη την ώρα μέσα στο κεφάλι του. Κι η πρώτη σκέψη του Αργύρη και του Βασίλη ήταν να πληκτρολογήσουν το όνομα Περσεφόνη. Δεν ήταν κάποια συμμαθήτριά τους, ούτε κάποιο πρόσωπο που κέντριζε το ειδικό βάρος ενός παιδιού δημοτικού. Ήταν η δασκάλα τους στο σχολείο και το μυαλό της ήταν πολύτιμο καθώς θα γνώριζε αν… τελικά θα γράψουν τεστ; … Όλη η παρουσίαση εδώ.

17. Ένα γράμμα για τον αρχηγό,
της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ιδιαιτέρως αξιόλογη ψηλάφηση των εγωκεντρικών παιδιών, των παιδιών-αρχηγών από την Εύη Τσιτιρίδου… Ο Άρης πάει στην τρίτη δημοτικού. Περηφανεύεται πως είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο γρήγορος, ο πιο… πρώτος σε όλη την τάξη. Οπότε αποφάσισε να είναι αρχηγός. Και μαζί… ενοχλητικός, διαρκώς εριστικός, ανυπόμονος, με διάθεση κυριαρχίας σε κάθε στιγμή και παιχνίδι. Ό,τι και όποιος δεν του κάθεται στα μέτρα του, το εκδικείται, με ρεπερτόριο ευρύτατο. Όλες αυτές οι συμπεριφορές αποκτούν το δικό τους ναρκοπέδιο από την πρόσκληση γενεθλίων της Έλενας, του μόνου κοριτσιού της τάξης που τον συγκινούσε. Όλη η παρουσίαση εδώ.

18. Η Ξένη στον Ρήνο, της Έλενας Αρτζανίδου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ηρωίδες του βιβλίου είναι η Ξένη, ένα νέο κορίτσι το οποίο μεγαλώνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια και η μητέρα της η οποία αναγκάζεται να εγκαταλείψει για δεύτερη φορά την Ελλάδα ως οικονομική μετανάστρια. Η Ξένη βιώνει τον επώδυνο αποχωρισμό αλλά κι αργότερα την απώλεια της αγαπημένης της γιαγιάς μαζί με τον βίαιο ξεριζωμό από το ελληνικό χωριό της. Μια μέρα εγκαταλείπει το σπίτι της και επιχειρεί να ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, για να συναντήσει τον πατέρα της. Η Ξένη κάνει ένα επικίνδυνο ταξίδι στις όχθες του  πλημμυρισμένου Ρήνου. Παράλληλα η μητέρα της ζει τη δική της αγωνία στην αναζήτηση του χαμένου της παιδιού…Όλη η παρουσίαση εδώ.

19. Το πίσω μπαλκόνι, της Φωτεινής Φραγκούλη

Εκδόσεις Πατάκη

Μια θαυμάσια, λυρική ιστορία από μια συγγραφέα που μας άφησε νωρίς… Μετά το Κατ-γατ-καραγάτ (2011) και την Ελιά στο πέλαγος (2015), ήρθε το Πίσω Μπαλκόνι… Μέσα στις γλάστρες και κάτω από τα εργαλεία της κηπουρικής, η πασίγνωστη ποιήτρια Πουπέτα Πουπετέλλη ανακαλύπτει τα ποιήματα της Μελένιας, την άλλης γάτας του σπιτιού τώρα που… έχει φύγει μακριά. Κι αρχίζει η Πουπέτα να διαβάζει τα ποιήματα της διακριτικής Μελένιας που είναι γραμμένα στη γατική και αναδύεται η ευαισθησία και η καρδιά της. Και ίπτανται οι όμορφες λέξεις που έκρυβαν τις σκέψεις της όσο καιρό ήταν παρούσα στο σπίτι και έμοιαζε τόνων χαμηλών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

20. Σερ Αμι, το περιστέρι του πολέμου,
του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Συγκινητικό, δυνατό μήνυμα αυτοθυσίας και αφοσίωσης… Η Σερ Αμί ήταν ένα ταχυδρομικό, που είχε εκπαιδευτεί να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα με εξαιρετική ακρίβεια και κατάφερε να σώσει το χαμένο τάγμα της 77ης Μεραρχίας Πεζικού στη μάχη του Μεζ Αργκόν, τον Οκτώβριο του 1918. Το περιστέρι απέκτησε τεράστια φήμη και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Σερ Αμί που στα γαλλικά σημαίνει «αγαπητός φίλος» και  έλαβε την ανώτατη τιμή, τον Σταυρό του Πολέμου – Croix de Guerre – για την ηρωική του πτήση. Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret.

21. Το κυνήγι του λουκουμά, της Λυδίας Μουτάφη

Εκδόσεις Θερμαϊκός

Η μικρή Ναυσικά, ένα κορίτσι που αγαπά την περιπέτεια, βλέπει να περνά έξω απ’ το παράθυρό της ένας λιλιπούτειος μελένιος λουκουμάς. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφασίζει να τον ακολουθήσει. Και τότε όλα αρχίζουν… «Βρε τον μπαγασάκο, πώς κατάφερε και το ’σκασε απ’ το τηγάνι;» σκέφτηκα κι έσκυψα να τον δω καλύτερα. Μα εκείνος έτρεχε κι όλο έτρεχε, κι εγώ έσκυβα κι όλο έσκυβα, ώσπου ένα δυνατό… «μπαμ!» ακούστηκε και βρέθηκα ξαπλωμένη φαρδιά πλατιά στην αυλή να κοιτάζω το παράθυρό μου, με μια γλάστρα φορεμένη καπέλο στο κεφάλι μου… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Η Λίστα των Ξένων Δημιουργών αποτελείται επίσης από 20+1 βιβλία. Βιβλία που συγκινούν, σε πολλές περιπτώσεις πρωτοτυπούν, που δημιουργούν συναρπαστικές πτυχές στη σκέψη, που ραγίζουν τα τετριμμένα. Υπενθυμίζουμε ότι τα ηλικιακά όρια, ακόμα πιο εμφατικά στα ξένα βιβλία, είναι σχετικά (περίπου στο +-2 έτη κινείται η ηλικιακή απεύθυνση).

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα 21 κορυφαία της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής που μεταφράστηκαν στα ελληνικά και απευθύνονται σε παιδιά περίπου 8-11 ετών:

1. Ο Μόλσα στα ίχνη της ευτυχίας, του Νταβίντ Σιρίσι

Εκδόσεις Καλέντης

Συγκινητικό, έξοχο, αισιόδοξο, πολυβραβευμένο αντιπολεμικό. Βρισκόμαστε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια χώρα που καταλαμβάνεται από τους Ναζί, δίχως να κατονομάζεται. Εκεί ζει ο Μόλσα, ο οποίος είναι σκύλος. Ζει με την οικογένειά του, αγαπάει τα δυο παιδιά της, αλλά βλέπει από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα να συντρίβονται. Το σπίτι βομβαρδίζεται, η οικογένεια εξαφανίζεται και τα ερείπια δεν του φανερώνουν τίποτα. Ο Μόλσα αρχίζει να τους αναζητά… Τη φρίκη του πολέμου την είδαμε πολλές φορές μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων, σπάνια με τη συγκλονιστική απλότητα ενός ζώου… Όλη η παρουσίαση εδώ.

2. Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι, του Κρίστοφερ Ετζ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια ιδιαίτερη ιστορία με αριστοτεχνική πλοκή, παιδικό βιβλίο της χρονιάς από τους New York Times! Η Μέιζι είναι δέκα ετών. Έχει δύο τρυφερούς γονείς και μια έφηβη αδερφή, τη Λίλι, η οποία δείχνει να τη μισεί. Η Μέιζι δεν πηγαίνει σχολείο, είναι ένα ακαδημαϊκά χαρισματικό παιδί το οποίο σπουδάζει ήδη Φυσική και Μαθηματικά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ωστόσο η ίδια δεν θεωρεί τον εαυτό της εξυπνότερο από τους άλλους… Η ιστορία εκτυλίσσεται το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. και διαδραματίζεται σε δύο παράλληλους κόσμους… Όλη η παρουσίαση εδώ.

3. Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους,
του Τζάκομο Ματσαριόλ

Εκδόσεις

253 απίστευτες σελίδες προσωπικής κατάδυσης στην ίδια τη ζωή του συγγραφέα… Όταν είσαι ένα αγόρι πέντε χρονών κι έχεις δυο αδερφές, ονειρεύεσαι να αποκτήσεις έναν αδερφό για να έχεις έναν σύμμαχο στην οικογενειακή ζωή, έναν συμπαίκτη στα αγορίστικα παιχνίδια. Κι όταν οι γονείς σου σού ανακοινώνουν ότι η επιθυμία σου θα γίνει πραγματικότητα είσαι το πιο ευτυχισμένο πλάσμα! Κι ύστερα έρχεται στον κόσμο και σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως είναι ένα πλάσμα διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Στην αρχή νομίζεις ότι διαθέτει σούπερ δυνάμεις κι αυτό είναι τέλειο! Αλλά στο τέλος ανακαλύπτεις και τη λέξη Down και ο ενθουσιασµός σου µετατρέπεται σε άρνηση και η άρνηση σε ντροπή… Όλη η παρουσίαση εδώ.

5. Ο μικρός βρικόλακας μετακομίζει, της Ανγκέλα Ζόμερ Μπόντενμπουργκ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ευχάριστη και χιουμοριστική ιστορία! Ο μικρός βρικόλακας ζητά τη βοήθεια του Αντόν καθώς έχει εξοριστεί από την οικογενειακή κατοικία στον τάφο εξαιτίας των φιλικών του σχέσεων με τους ανθρώπους. Έτσι αποφασίζει να μείνει στο υπόγειο της πολυκατοικίας του έντρομου Αντόν που μπορεί να λατρεύει το διάβασμα, κυρίως τις ιστορίες τρόμου, και ιδιαίτερα τις ιστορίες με βρικόλακες αλλά αυτό του φαίνεται πολύ επικίνδυνο να το ανακαλύψουν οι γονείς του. Θα μπορέσει ο Αντόν να τον βοηθήσει να σπάσει την απαγόρευση εισόδου στην οικογενειακή κατοικία δίχως να μυριστούν οι γονείς του τι κρύβεται στο υπόγειο;… Όλη η παρουσίαση εδώ.

6. Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ, Η Αλίκη στη χώρα της βαρεμάρας, του Έντουαρντ Μπέρι

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρωτότυπο, απολαυστικό, ένας ακραιφνής φόρος τιμής στις αθάνατες ιστορίες, την βιβιβλιοφιλία και την περιπέτεια. Η ωραιότερη και πιο πολυαναμενόμενη ιστορία που γράφτηκε ποτέ εξαφανίζεται από το βιβλίο μία μέρα πριν την κυκλοφορία του. «Το άσπρο κουνέλι ήταν πολύ βιαστικό, μέχρι που το απήγαγε μια τρομακτική μούμια…». Ο αλλεργικός στα βιβλία και καθετί χάρτινο Μίστερ Ζάργκο, προσπαθεί να καταστρέψει τις σπουδαιότερες κλασικές ιστορίες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ράφια των βιβλιοπωλείων και να εξαφανίσει τη λογοτεχνία. Και κάπως έτσι ήρθε η ώρα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, του Λιουίς Κάρολ. Η λογοτεχνία κινδυνεύει με καταστροφή… Όλη η παρουσίαση εδώ.

7. Οράτιος και Χάριετ, Κατακτούν την πόλη, της Κλαρ Έλσομ

Εκδόσεις Καλέντη

Η Χάριετ είναι επτά ετών. Και τριών μηνών. Ο Οράτιος είναι αιώνιος, για την ακρίβεια από τον δέκατο έβδομο αιώνα. Και ΑΓΑΛΜΑ! Αλλά η φιλία τους στεριώνει, παρά το δύσκολο ξεκίνημα… Ο Οράτιος θα αναγκαστεί να κατέβει από το βάθρο του και η Χάριετ θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στο πνεύμα της σύγχρονης ζωής. Οι δυο τους έχουν μια ξεκαρδιστική αποστολή: ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι για τον Οράτιο, και θα έρθουν αντιμέτωποι με τον άθλιο δήμαρχο της πόλης και μακρινό απόγονο του άσπονδου εχθρού του Οράτιου από τον δέκατο έβδομο αιώνα… Όλη η παρουσίαση εδώ.

8. Μορτίνα και ο φίλος φάντασμα, της Μπάρμπαρα Καντίνι

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ποιο είναι το μυστηριώδες παιδί φάντασμα που προσπαθεί να μπει στην Ξεπεσμένη Έπαυλη παραμονές της γιορτής της Παμπάλαιης Πρωτοχρονιάς; Η Μορτίνα θέλει πολύ να μάθει, εκείνο όμως δεν θυμάται ούτε το όνομά του! Πρέπει να μάθουν, αλλιώς το φάντασμα θα εξαφανιστεί. Μαζί με τον Μύθο, τον πιστό της αλμπίνο σκύλο, η Μορτίνα εξετάζει κάθε πληροφορία για να βρει την ταυτότητα του νέου της φίλου.
Μια ξεκαρδιστική έρευνα με πολλά χτυποκάρδια. Η σειρά που έγινε παγκόσμιο best seller.
Το πιο αστείο κορίτσι ζόμπι στον κόσμο επιστρέφει μαζί με μια έκπληξη: Το εξώφυλλο που λάμπει στο σκοτάδι!; Όλη η παρουσίαση εδώ.

9. Τσιπί, μια ιστορία από τα θρανία, του Μάριο Λόντι

Εκδόσεις Καλέντης

Η ιστορία του Τσιπί, του περίεργου και γενναίου σπουργίτη που ανακαλύπτει τον κόσμο, είναι μια ιστορία που συνοδεύει πάνω από πενήντα χρόνια γενιές μικρών παιδιών. Η κλασική πλέον ιστορία του μεγάλου Ιταλού παιδαγωγού και βραβευμένου συγγραφέα Μάριο Λόντι, με τον τίτλο Τσιπί, μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Η δημοφιλής αυτή ιστορία του μεγάλου δάσκαλου-συγγραφέα είναι εμπνευσμένη από έναν διάλογο με τους μαθητές του στο δημοτικό σχολείο του Βο στην Πιάντενα, ενόσω τα παιδιά παρακολουθούσαν τον κόσμο από το παράθυρο. Τους προέτρεψε να δουν έναν κόσμο αλλιώτικο, με τις δικές τους επιθυμίες, χωρίς να ξεχνούν αξίες, όπως η φιλία, η ελπίδα κι η ελευθερία… Διαβάστηκε και έρχεται στο ELNIPLEX.

10. Η Ούρσουλα, ο κύριος Μοβ και το Σαφάρι Πόλης, του Κρις Ριντέλ

Εκδόσεις Πατάκη

Φανταστική περιπέτεια, αγωνία, δράση, μυστήριο, χιούμορ… Η Ούρσουλα Μπράουν και ο καλύτερός της φίλος, ο μικροσκοπικός, μαλλιαρός με τις μεγάλες πατούσες, κύριος Ούλοφ, ζουν μαζί στο διαμέρισμα 243 του Μεγάρου Χόφλεν Ντίκεν. Μια μέρα η Ούρσουλα αποφασίζει να κάνει ένα πάρτι. Παίρνει το σημειωματάριό της και αρχίζει να το οργανώνει και να σιγυρίζει! Μαζί με τον Ούλοφ βάζουν τη στολή καθαριότητας και ξεκινούν από την αποθήκη. Βάζουν τα «άχρηστα» σε ένα κουτί και πάνε να το πετάξουν… Από τον κάδο Ν. 34 εμφανίζεται μπροστά τους ένας αλεπός με μοβ γούνα, τους ευχαριστεί για την υπέροχη κούτα και τους προσκαλεί στο… σπίτι του! Ο κύριος Μοβ προσφέρεται να τους οδηγήσει σ’ ένα νυχτερινό Σαφάρι Πόλης και άλλη μια φανταστική περιπέτεια ξεκινάει… Όλη η παρουσίαση εδώ.

11. Μαξ Τιλτ 1- Φωτιά κάτω από τη θάλασσα, του Πίτερ Λεράντζις

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο νεαρός Μαξ Τιλτ βρίσκει κατά τύχη το ανολοκλήρωτο και αδημοσίευτο χειρόγραφο του προ-προ-προ-προπάππου του, Ιούλιου Βερν, με τίτλο Οι Χαμένοι Θησαυροί, αλλά δε συνειδητοποιεί αμέσως ότι μαζί μ’ αυτό έχει βρει και τις λύσεις σε όλα τα προβλήματά του. Γιατί ο Μαξ έχει πολλά προβλήματα. Η μητέρα του είναι άρρωστη, ο πατέρας του άνεργος και το σπίτι τους υπό κατάσχεση. Όταν λοιπόν ανακαλύπτει μαζί με την ξαδέλφη του, Άλεξ, ότι όλα όσα έχει γράψει ο Βερν είναι αλήθεια και όχι φαντασία, αντιλαμβάνεται ότι το βιβλίο θα τον βοηθήσει να σώσει το σπίτι του και την οικογένειά του. Τα δύο ξαδέλφια δεν είναι οι μοναδικοί που γνωρίζουν για τα στοιχεία του Βερν… Διαβάστηκε και έρχεται στο ELNIPLEX.

12. Η μικρή ιστορία του Αντζελίνο Μπράουν, του Ντέιβιντ Άλμοντ

Εκδόσεις Πατάκη

Ευρηματικό και έξοχο… Ο Μπερτ Μπράουν, οδηγός λεωφορείου, καθώς οδηγεί το μεγάλο αυτό όχημα αισθάνεται ότι το φτερούγισμα στο στήθος του είναι.. έμφραγμα. Στην πραγματικότητα το “έμφραγμα” έχει όνομα: λέγεται Αντζελίνο και είναι ένας μικροσκοπικός άγγελος -μεγέθους τσέπης- που ξεπροβάλλει από την τσέπη του σακακιού του, τρυπώνει στην παλάμη του και… τον παίρνει σπίτι του. Ο Μπερτ και η σύζυγός του, η Μπέττυ, τον υιοθετούν με συνοπτικές διαδικασίες. Αρχίζουν να του φέρονται σαν τον μικρό γιο τους. Είναι ο κόσμος των ανθρώπων κατάλληλος για έναν άγγελο;… Όλη η παρουσίαση εδώ.

13. Στον καιρό των μάγων, της Κρεσίντα Κάουελ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένας νεαρός μάγος που όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμη τις μαγικές του ικανότητες κι ένα κορίτσι πολεμίστρια που όμως διαθέτει μαγική δύναμη (απαγορευμένη για τη φύση και τη φυλή της) αναγκάζονται να παραβλέψουν την προαιώνια έχθρα των φυλών τους και να συμμαχήσουν μπροστά στον κοινό κίνδυνο… Διαβάστηκε και έρχεται στο ELNIPLEX.

14. Τα δεκατρία ρολόγια, του Τζέιμς Θέρμπερ

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένα θαύμα! Τα δεκατρία ρολόγια δεν είναι παραμύθι, όπως δεν είναι ιστορία με φαντάσματα. Αλλά έχεις την αίσθηση πως είναι γιατί διαδραματίζεται στον χώρο του παραμυθιού. Είναι μικρό – όχι πολύ μικρό, μόνον όσο πρέπει. […] Νομίζω ότι αν θέλετε να ξέρετε πώς να διηγείστε σωστά μιαν ιστορία, θα το μάθετε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Κοιτάξτε: έχει έναν πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα και τον πιο άθλιο δούκα που γράφτηκε ποτέ. Έχει έναν Ακουστή, έναν Ψιθυριστή (κι έναν Αφουγκραστή). Για μεγάλη μας χαρά, έχει μια Χάγκα που κλαίει πετράδια, και για μεγάλο τρόμο μας έχει ένα Τόνταλ. Και το καλύτερο, το πιο θαυμαστό, το πιο απίθανο απ’ όλα,έχει έναν Γκόλουξ, μ’ ένα απερίγραπτο καπέλο που προειδοποιεί τον ήρωά μας. Διαβάστηκε και έρχεται στο ELNIPLEX.

15. Ο Ντετέκτιβ Ρόνι τρώει τους κακούς λάχανο, του Άντριου Κλόουβερ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ζει με την μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του και ο καλύτερος φίλος του είναι ο σκύλος λουκάνικο της κυρίας Γουέλκιν, της γειτόνισσας. Και γενικά η ζωή του είναι απίθανη. Εκτός από ένα πράγμα που δεν του λέει κανείς: “Γιατί εξαφανίστηκε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν τριών;” Τη μια στιγμή ήταν στο πάρκο και έσπρωχνε την κούνια του και την επόμενη… είχε εξαφανιστεί. Γιατί έφυγε; Και που πήγε; Κι αυτό… το να ανακαλύψει τι συνέβη στον μπαμπά του είναι που τον μετατρέπει σε έναν αληθινό ντετέκτιβ… Αυτή είναι η ιστορία του Ρόνι που έψαξε να βρει τι συνέβη στον μπαμπά του… Όλη η παρουσίαση εδώ.

16. Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν, του Νταβίντ Νέλο

Εκδόσεις Καλέντης

Θαυμάσιο!
Φιλήσυχος, λεπτολόγος, λάτρης του προγράμματος και της λογικής. Αυτός είναι ο κύριος Ρουτίν που ζει με την όμορφη γυναίκα του και τους δίδυμους γιους τους στη μικρή πόλη Βίσμπι. Εργάζεται ως ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Χαρούμενος τάρανδος και όλα δείχνουν όμορφα. Μια μέρα, όμως, συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι έχει ανάγκη από μια αλλαγή, μια αλλαγή που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ζωή. Παίρνει ένα λευκό φύλλο και γράφει πάνω πάνω: Σχέδιο για την αλλαγή της ζωής μου. Αρχίζει από την κατάργηση του “ναι” από το λεξιλόγιό του. Ύστερα καταργεί και το “όχι” κι αργότερα το “εγώ” και το “εμένα” αλλά και όλα τα ρήματα στο πρώτο πρόσωπο… Όλη η παρουσίαση εδώ.

17. Ντόρι, το μαύρο πρόβατο, της Άμπι Χάνλον

Εκδόσεις Πατάκη

Η Ντόρι, η ακαταμάχητη ζουζούνα, θέλει πολύ να μάθει να διαβάζει. Ξέρει πως το διάβασμα διευρύνει τη φαντασία. Αλλά η φαντασία της Ντόρι είναι ήδη μεγάλη – πολύ μεγάλη… Όλη η παρουσίαση εδώ.

18. Οικογένεια Ιντρίγκ: Το αίνιγμα του μπλε ζαφειριού, των Πιερντομένικο Μπακαλάριο και Αλεσάντρο Γκάτι

Εκδόσεις Διόπτρα

Αν τύχει κάποτε να πάτε στο Άμστερνταμ και να κάνετε βόλτα στα κανάλια, μπορεί να τη δείτε… ή μάλλον όχι, ούτε καν που θα την προσέξετε. Η οικία Ιντρίγκ είναι πράγματι μια μονοκατοικία που μοιάζει εντελώς φυσιολογική.
Μόνο που δεν είναι καθόλου φυσιολογική η οικογένεια που μένει εκεί. Ε, ναι, γιατί οι Ιντρίγκ ασχολούνται με κάτι πολύ ξεχωριστό… Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε μια πραγματική οικογένεια κατασκόπων… Όλη η παρουσίαση εδώ.

19. Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας: το ηφαίστειο της φωτιάς ξύπνησε, του Τζερόνιμο Στίλτον

Εκδόσεις Κέδρος

Μια από τις πλέον έξοχες περιπέτειες του Στίλτον με πλήθος καλοστημένων γρίφων και συμβολισμών… Προσμένοντας ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο, ο Τζερόνιμο κλείστηκε στο γραφείο να τελειώσει όλες τις δουλειές του, μέχρι που έλαβε έναν μυστηριώδη απόρρητο φάκελο. Το μήνυμα τον καλούσε να βρεθεί οπωσδήποτε αύριο το μεσημέρι στην κορυφή του Φοβερού Βουνού. Κάπως έτσι βρέθηκε… στο βάθος μιας σπηλιάς και από εκεί στο Βασίλειο των Ελφ! Μια ονειρική περιπέτεια ξεκινά για τον Τζερόνιμο που καλείται να βοηθήσει την Δρυάδα και τον φίλο του τον Βελανίδη να σώσουν το βασίλειό τους καθώς το Ηφαίστειο της Φωτιάς ξύπνησε και οι μοχθηροί νάνοι απεργάζονται σεισμούς και καταστροφές… Όλη η παρουσίαση εδώ.

20. Τα τελευταία παιδιά στη γη: Το κοσμικό υπερπέραν

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είναι ο πρώτος χειµώνας µετά την Τερατοαποκάλυψη. Αυτό για τον Τζακ και τους φίλους του σηµαίνει ελκηθροκαταπέλτες, επικούς χιονοπόλεµους και τερατώδεις χριστουγεννιάτικους εορτασµούς. Όµως η χειµερινή πανδαισία θα διαλυθεί όταν εµφανιστεί µια αναπάντεχη εχθρός. Και αυτή τη φορά η διώκτριά τους είναι εντελώς διαφορετική – είναι άνθρωπος! Όταν αυτή η σατανική ύπαρξη κλέβει από τον Τζακ το απόλυτο όπλο, τον Κόφτη του Λούιβιλ, ο ήρωάς µας ορκίζεται πως θα το πάρει πίσω. Δε θα είναι εύκολο όµως. Ο Τζακ και οι φίλοι του σύντοµα θα ανακαλύψουν ότι ο Κόφτης του Λούιβιλ είναι το κλειδί για ένα καταχθόνιο σχέδιο που απειλεί ολόκληρο τον κόσµο – αλλά και το υπερπέραν… Διαβάστηκε και έρχεται στο ELNIPLEX.

21. Το μαγικό αρωματοπωλείο: Ένα μυστικό πλανιέται στον αέρα, της Άννα Ρούε

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μέσα στην παλιά βίλα υπάρχει μια παράξενη μυρωδιά – μυρίζει σαν χίλια πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό είναι το πρώτο που παρατηρεί η Λούτσι όταν φτάνει στο νέο της σπίτι. Αλλά οι μυρωδιές δεν οδηγούν πουθενά και το κλειδί που βρίσκει κάτω από τις ξύλινες σανίδες δεν ταιριάζει σε καμιά κλειδαριά. Άραγε υπάρχει κάποιο κρυφό δωμάτιο στη βίλα; Μαζί με τον μικρό της αδερφό, Μπένο, και το γειτονόπουλο, Ματς, η Λούτσι αρχίζει την εξερεύνηση. Και όταν καταφέρνουν να μπουν στο μυστικό κομμάτι της βίλας, τα παιδιά δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Στο δωμάτιο υπάρχουν ράφια που φτάνουν ως το ταβάνι, φορτωμένα με αμέτρητα μπουκαλάκια αρωμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο. Κάποια λαμπυρίζουν, κάποια άλλα βγάζουν φυσαλίδες και όλα κρύβουν εκπλήξεις, αλλά και κινδύνους. Ειδικά ένα συγκεκριμένο μπουκαλάκι θα ήταν καλύτερο να έμενε για πάντα κλειστό… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Τα βιβλία που αποκαλούμε εφηβικά ή νεανικά είναι μια κατηγορία με την οποία δουλεύουμε πολύ τον τελευταίο καιρό στο ELNIPLEX, όχι μόνο γιατί θέλουμε να διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια των παρουσιάσεών μας, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κατηγορία συγκεντρώνει λίγα αλλά πολύ ξεχωριστά βιβλία, που θα είχαν τύχη και για εκτός Ελλάδος έκδοση και πορεία. Και ασφαλώς τα ξένα βιβλία 12+ είναι από τις πιο προσεγμένες επιλογές των εκδοτικών οίκων.

Οι 21 επιλογές μας (8 Ελλήνων και 13 ξένων δημιουργών) είναι οι εξής:

1. Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, Βιβλίο 3- Η δοκιμασία, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Η σειρά «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, «Όταν ήρθαν για εμένα» έλαβε την ιδιαιτέρως τιμητική διάκριση White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου ως ένα από τα πέντε ελληνόφωνα και διακόσια παγκοσμίως του 2017 και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου εφηβικού-νεανικού βιβλίου του περιοδικού Αναγνώστης. “Η Δοκιμασία” είναι το τρίτο βιβλίο της “Λέσχης” και ολοκληρώνει έξοχα έναν αφηγηματικό κύκλο με μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία! Ποιότητα γραφής, ρυθμός αφήγησης, απενοχοποιημένο χιούμορ, περιπετειώδης εξέλιξη, Και το τρίτο βιβλίο ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret + Εγώ για το βιβλίο μου, του Γ. Κ. Παναγιωτάκη

2. Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι, του Μάνου Κοντολέων

Εκδόσεις Πατάκη

Για ακόμα μία φορά, ένας από τους σημαντικότερους τεχνίτες του λόγου που έχουμε στην Ελλάδα, ο Μάνος Κοντολέων, προβαίνει σε μια τολμηρή συνομιλία με ένα παλιό του βιβλίο (το πρώτο του και βραβευμένο μάλιστα, 1979), το ξαναδιαβάζει, το επαναγράφει με τη σημερινή του ωριμότητα και δεξιότητα, το αναιρεί με ένα ΔΕΝ ήδη από τον τίτλο και αμέσως αναιρεί την αναίρεσή του, καθώς η ιστορία διατηρεί τους ίδιους κώδικες και με νέα θεμέλια προχωρά σε σθεναρές δηλώσεις. Θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο ή υπότιτλο “Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος”***, καθώς ο Φωκίων, και ο παλιός και ο καινούριος, είναι ένας αλληγορικός οδηγός αξιοπρέπειας και μια αισιόδοξη ωδή στους ανθρώπους που αντιστέκονται στα νοσηρά αποφθέγματα “έτσι τα βρήκαμε” και “δε θα αλλάξουμε εμείς τον κόσμο” … Όλη η παρουσίαση εδώ

3. Ο πυροβάτης των αστεριών, του Θοδωρή Κούκια

Εκδόσεις Κέδρος

Ένα από τα κορυφαία Young Adult βιβλία των τελευταίων χρόνων… Ο έφηβος Τίτος πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η εύλογη σε ένα βαθμό υπερπροστατευτικότητα των γονιών του και η κατάσταση της υγείας του τον έχουν εγκλωβίσει στο σπίτι. Σχολείο δεν πηγαίνει, ο κύριος Φίλιππος τον διδάσκει κατ’ οίκον. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Κωστής, κατανοεί την εύθραυστη σωματική κατάσταση του αδερφού του, βλέποντας τον όμως να μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό avatar, που δεν ζει παρά μόνο πίσω από μια οθόνη, αποφασίζει να τον πάρει μια μέρα, κρυφά από τους γονείς τους, στη δουλειά του, στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής της πόλης τους. Κι εκεί αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι στην πόλη που δεν είχε ποτέ δει… Όλη η παρουσίαση εδώ

4. Αδέσποτη πόλη, της Δέσποινας Μάντζαρη

Εκδόσεις Κέδρος

Η Αδέσποτη Πόλη της Δέσποινας Μάντζαρη σε παρασύρει κυριολεκτικά… Μια μεγάλη πόλη που βρίθει από ζωή. Σε μια εγκαταλειμμένη ζώνη της, ανάσαινε η  παραγκούπολη των μικροσκοπικών Τρίφλινγκ. Δεν ζούσαν μόνοι. Τη μεγάλη πόλη την όριζαν οι γίγαντες που εκτός από τεράστιοι ήταν και μάγοι. Ένας κόσμος στα μέτρα τους, μια ζωή στα πόδια τους… Κοντά στους δυο αυτούς κόσμους, υπήρχαν κι άλλα πλάσματα: οι Τούπεκ, οι Τίντλι, οι Σελίν, οι Ροντ… Σε μια επιδρομή τους για φαγητό, τέσσερις Τρίφλινγκ γίνονται… τρεις αφού η Έλλα εξαφανίζεται στη χούφτα μιας γιγάντισσας. Η Έλλα χάθηκε. Και πρέπει να βρεθεί. Πρέπει να τη σώσουν. Μα μόνο εύκολο δεν το λες αυτό. Το ταξίδι μόλις έχει ξεκινήσει… Όλη η παρουσίαση εδώ + συνέντευξη με το βιβλίο σε πρώτο πλάνο.

5. Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, Λένα Μανιέ, εξαφανίζεται, δεν επιστρέφει σπίτι της. Κανείς δεν το ‘χε δει να έρχεται. Κανείς δεν το ‘χε δει γιατί κανείς δεν ήθελε να δει πού εμπλέκεται σε όλο αυτό. Ακολουθούν αλυσιδωτές μικροεκρήξεις. Ενοχές και τύψεις αναδύονται και ξαναβυθίζονται, αλληλοκατηγορίες κινούνται δαιμονικά στα τρίγωνα του περίγυρου της εξαφανισμένης Λένας. Φίλοι και συγγενείς, συμμαθητές και καθηγητές, όλοι θέτουν εαυτόν σε ένα εδώλιο φροντίζοντας για αρχή να τον δικαιολογήσουν, αν όχι να τον αθωώσουν βροντερά. Ένα δεν ξέρω, δεν ήθελα, δεν κατάλαβα, δεν ένιωσα πλανιέται παντού. Και σχεδόν τρεις μήνες μετά όλα έχουν αλλάξει. Μέσα από εννιά πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις… Όλη η παρουσίαση εδώ

6. Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης, της Ελένης Δικαίου

Εκδόσεις Πατάκη

Ένα μεταφραστικό συνέδριο στην Σµύρνη τελειώνει τις ημέρες του Πάσχα. Στον κήπο της Αγίας Φωτεινής, δυο άνθρωποι συναντιούνται τυχαία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ένας νεαρός µεταφραστής, ο Ραφαήλ, κι ένας γέρος, ο κυρ Μανουήλ, παλιός µαθητής της ένδοξης Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης. Το ξεθωριασμένο γαλάζιο τετράδιο φεύγει από τα χέρια του αιωνόβιου Μανουήλ, του τελευταίου Έλληνα της Σμύρνης, και έρχεται σε εκείνα του μεταφραστή Ραφαήλ. Ένα παλιό χρέος που δεν ξεπληρώθηκε τώρα παίρνει έναν δρόμο που χρωστούσε στην ιστορία. Η “Σμύρνη μάνα καίγεται”, τα καραβάνια των Ελλήνων που φτάνουν στο λιμάνι της Σμύρνης από τις επαρχίες της Ανατολίας και το μαρτυρικό τέλος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, στο οποίο ο Μανουήλ δήλωνε παρών. Στη βραχεία λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου… Όλη η παρουσίαση εδώ

7. Μια τηγανιά πατάτες, της Ματίνας Παναγιωτελίδου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα μυθιστόρημα για νεαρούς εφήβους που αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό, θέματα που απασχολούν αυτή τη δύσκολη ηλικία με όλα τα ξεσπάσματα και τις ανησυχίες, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια τους… Με τον καθαρό αέρα της εξοχής και του χωριού, με την επιστροφή στις ρίζες και τις ασχολίες του χωριού σε μια μικρή κοινωνία όπως το Κρυονέρι εκτυλίσσεται μια ιστορία ενός κοριτσιού. Είναι η Ζωή, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, το όνομα της δεν επιλέχτηκε τυχαία, μια και έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια τη ζωή και την αναζήτηση της ταυτότητάς της. Η Ζωή πάνω στην τρέλα της εφηβείας και όταν έρχεται αντιμέτωπη με το διαζύγιο των γονιών της, αποφασίζει να δραπετεύσει στο σπίτι της γιαγιάς της στο χωριό… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

8. Πώς να μην σας ερωτευτεί ο κολλητός σας, της Άντρης Αντωνίου

Εκδόσεις Πατάκη

Αλεξάνδρα και Αιµίλιος. Συµµαθητές από το νηπιαγωγείο. Κολλητοί. Αδελφές ψυχές. Σχολείο, σπίτι, κοπάνες, ξενύχτια, φροντιστήριο – πάντα και παντού µαζί. Μέχρι µια µέρα που όλα αλλάζουν… Η Αλεξάνδρα υποψιάζεται πως ο Αιµίλιος έπαψε να τη βλέπει µόνο ως την καλύτερή του φίλη. Ο Αιµίλιος είναι ερωτευµένος µαζί της! Λες;… Άσε καλύτερα, σκέφτεται και κάνει τα πάντα ώστε να µην καταστραφεί η φιλία τους στον βωµό ενός (κατά πάσα πιθανότητα) αποτυχηµένου έρωτα. Tο πετυχαίνει όµως; Aυτή είναι η ιστορία του βιβλίου. Μπορεί και η δικιά σου ή της κολλητής σου. Ποτέ δεν ξέρεις… Όλη η παρουσίαση εδώ

9. Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ, του Φρέντρικ Μπάκμαν

Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος

Αστείο, εναλλάξ ευχάριστο και συγκινητικό, γνήσια ανθρώπινο, στα κορυφαία των κορυφαίων του 2018… Η Μπριτ-Μαρί, ετών 63, μανιώδης με την τάξη και την καθαριότητα, προφανώς κουβαλάει μια μορφή ιδεψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς αποσυντονίζεται πλήρως ακόμα και με μια μίνι ακαταστασία, τη λάθος σειρά πιρουνιών και κουταλιών ας πούμε. Φοβάται τα ταξίδια και τον θάνατο, σπάνια εγκαταλείπει το σπίτι της και είναι φαινομενικά οξύς σε όλες τις συνδιαλλαγές της. Μετά από σαράντα χρόνια προσκόλλησης και γάμο με τον Κεντ, δεμένη στη δική του ζωή και ανάγκες, αποφασίζει να μετρήσει τις συνέπειες όσων έζησε σε αυτήν την συμβίωση και να διαλύσει το γάμο της. Αναζητεί δουλειά και βρίσκει στο εγκαταλειμμένο Μποργ μια θέση… προπονήτριας μιας ομάδας ποδοσφαίρου φωνακλάδων εφήβων που δεν έχουν καμία ελπίδα να διακριθούν στην επερχόμενη διοργάνωση. Και η ίδια σιχαίνεται το ποδόσφαιρο… Όλη η παρουσίαση εδώ.

10. Ο αδερφός μου ο Έτσι Απλά, της Μαρί Οντ Μιράιγ

Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Το όνομά του είναι Μπαρναμπέ. Όλοι τον ξέρουν ως Simple, δηλαδή Έτσι Απλά. Είναι 22 ετών, ωστόσο η διανοητική του ηλικία είναι κάπου στα τρία. Ο Έτσι Απλά λέει πάντοτε αυτό που σκέφτεται, μετράει γρήγορα αλλά μπερδεμένα, παίζει με playmobil, παίζει σαν παιδί προνηπιακής ηλικίας. Ο Κλεμπέρ είναι 17 ετών, πηγαίνει στην τελευταία τάξη του λυκείου, είναι ο αδερφός του Έτσι Απλά. Πήρε τον Έτσι Απλά από το ίδρυμα που τον έκλεισε ο πατέρας του και προσπαθεί να τον βάλει ξανά στον κόσμο… Όλα θα κινήσουν για αλλού όταν ο Κλέμπερ αποφασίζει να μείνει μαζί με τον Έτσι Απλά σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους τέσσερις φοιτητές. Είναι ο δρόμος για να σωθεί ο Έτσι Απλά από το ίδρυμα Μαλικρουά. Αλλά εκεί, ο Έτσι Απλά αντιμετωπίζεται εντελώς παράξενα… Όλη η παρουσίαση εδώ.

11. Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο, του Μοχέντ Αλτράντ

Εκδόσεις Καλέντης, Μετάφραση: Τίνα Πλυτά

Η θαυμαστή αληθινή ιστορία του Μοχέντ Αλτράντ που ανέτρεψε το προδιαγεγραμμένο που τον κύκλωνε με μόνο όπλο του την πίστη και τη θέληση για γνώση. Ένα ακριβό και αξιομνημόνευτο μάθημα ζωής που σε διαβεβαιώνει πως όλα είναι εφικτά από τη στιγμή που θα τα αποφασίσεις και θα τα διεκδικήσεις. Ένα υπέρλαμπρο παράδειγμα πίστης, θέλησης, αφοσίωσης, προσπάθειας, αντίστασης στα παραδοτέο αποτελέσμα και… “τίποτα δεν είναι αδύνατο αν το θελήσεις πολύ”. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely 2003 και προτείνεται σε πολλά σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας ως ανάγνωσμα στα παιδιά… Όλη η παρουσίαση εδώ.

12. Η συμμορία του Μεσονυκτίου, του Ντέιβιντ Ουάλιαμς

Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Ένα μπαλάκι του κρίκετ σκάει το κεφάλι του Τομ και δίχως να το καταλάβει βρίσκεται με ένα παράξενο καρούμπαλο στον παιδικό θάλαμο του Νοσοκομείου Λορντ Φαντ που περισσότερο θύμιζε γηροκομείο. Στον παιδικό θάλαμο συναντά συνομήλικά του παιδιά που βρίσκονται αρκετό καιρό εκεί λόγω ασθενειών ή ατυχημάτων…Κάτι παράξενο όμως συμβαίνει στον θάλαμο. Τα μεσάνυχτα τα παιδιά δραπετεύουν από μια διπλή πόρτα. Πού πηγαίνουν με το χτύπημα του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν; Τι αναζητούν; Και… τι είναι αυτή η μυστική Συμμορία του Μεσονυκτίου που ξεκίνησε πριν… πενήντα χρόνια στο νοσοκομείο και τα παιδιά την συνεχίζουν; Όλη η παρουσίαση εδώ.

13. Σκύλος, του Άντι Μάλιγκαν

Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου

Οι γονείς του χώρισαν, η μητέρα του έφυγε από το σπίτι, τα οικονομικά δεν πάνε καλά, το νέο περιβάλλον και οι απαιτήσεις στο σχολείο βαραίνουν. Η ζωή του Τομ δεν είναι και πολύ ζηλευτή τώρα τελευταία. Σε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ορθώθηκε γύρω του, ο Σπάιντερ, ο χαριτωμένος σκύλος που προσγειώνεται στα χέρια του μέσα σε κούτα και γίνεται αυτοκόλλητος, φίλος σε έναν κόσμο μοναξιάς και σκληρών ανθρώπων. Ως τη στιγμή που ο Σπάιντερ προκαλεί την οργή του περιβάλλοντός του και… φεύγει! Ο Τομ είναι απαρηγόρητος. Η φιλία διακόπτεται. Μα και οι δύο θα σηκώσουν τον κόσμο όρθιο να ξανανταμώσουν; Θα τα καταφέρουν; Όλη η παρουσίαση εδώ.

14. Όλος ο κόσμος στα χέρια σου, της Τζέννιφερ Νίβεν

Εκδόσεις Πατάκη, Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου δύο έφηβοι μοιράζονται σκέψεις και στιγμές της ζωής τους με τους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα κορίτσι, τη Λίμπυ και ένα αγόρι, τον Τζακ. Tη Λίμπυ Στράουτ τη γνωρίζουν όλοι! Είναι το κορίτσι το οποίο έγινε γνωστό ως «Η Πιο Χοντρή Έφηβη Της Αμερικής». Η Λίμπυ είναι η έφηβη η οποία μεταφέρθηκε με φορτηγό σε κλινική αφού γκρεμίστηκε ένας τοίχος του σπιτιού της προκειμένου να απεγκλωβιστεί. Ο Τζακ Μάσλιν είναι ένα όμορφο, δημοφιλές, ταλαντούχο αγόρι. Στο λύκειο τον γνωρίζουν όλοι… ή νομίζουν πως τον γνωρίζουν. Ο Τζακ έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό το οποίο δεν έχει μοιραστεί ούτε με την οικογένειά του. Πάσχει από μία εγκεφαλική δυσλειτουργία η οποία δεν του επιτρέπει να αναγνωρίζει πρόσωπα, ούτε καν τα πιο οικεία… Μέχρι που συναντά τη Λίμπυ… Όλη η παρουσίαση εδώ.

15. Κάραβαλ, της Στέφανι Γκάρμπερ

Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά

Η Σκάρλετ Ντράγκνα δεν έχει φύγει ποτέ από το μικροσκοπικό νησί Τρίσντα όπου ζει με την αδελφή της, την Τέλλα. Όνειρο της Σκάρλετ είναι να λάβει μέρος στο Κάραβαλ, μια συναρπαστική ετήσια γιορτή που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. Τα συνεχή της γράμματα στον άρχοντα του Κάραβαλ, Λέτζεντ, μένουν αναπάντητα. Κι όταν ο αυταρχικός πατέρας τής της επιβάλει να παντρευτεί, το όνειρό της Σκάρλετ για το Κάραβαλ πάει περίπατο. Στο τελευταίο της γράμμα, ανακοινώνει στον Λέτζεντ ότι παντρεύεται και έτσι δε θα πάει στο Κάραβαλ. Και τότε φτάνει η πρόσκληση που ονειρευόταν τόσα χρόνια… Όλη η παρουσίαση εδώ.

16. Στο λόφο του Γουότερσιπ, του Ρίτσαρντ Άνταμς

Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Ο κουνελότοπος του Σάντλφορντ βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Πενταράκης, ο μικρός αδερφός του Φουντούκη, είναι σίγουρος ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται συμβεί. Κανείς όμως δεν του δίνει σημασία. Γιατί είναι άνοιξη και το χορτάρι άφθονο. Τα δύο αδέρφια και μερικά ακόμα θαρραλέα κουνέλια εγκαταλείπουν κρυφά την ασφάλεια του γνώριμου κουνελότοπου και κινούνται διστακτικά προς έναν αχανή και παράξενο κόσμο. Κυνηγημένοι από σκυλιά και αλεπούδες, αποφεύγοντας φάρμες και ανθρώπους, ο Φουντούκης και οι σύντροφοί του ονειρεύονται μια νέα ζωή στον ειδυλλιακό λόφο του Γουότερσιπ…Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ που έχει γίνει μίνι σειρά και προβάλλεται από το NETFLIX… Όλη η παρουσίαση εδώ.

17. Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ο Γιάκομπ Τερ-Οβανεσιάν έχει πατέρα Αρμένιο και μητέρα Γερμανίδα. Ο πατέρας του περπάτησε κάποτε κάμποση Ευρώπη μέχρι να φτάσει στη Γερμανία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην νέα συμμαθήτριά του, την Φατίμα από την Αλγερία, που τελικά κάθισε στο ίδιο θρανίο με εκείνον. Αυτή είναι η αρχή της σχέσης τους. Η Φατίμα είναι συνεσταλμένη, απρόσιτη, κουβαλά τον κόσμο της στη νέα χώρα. Όταν ο Γιάκομπ αντιλαμβάνεται ότι η Φατίμα είναι καταπληκτική δρομέας αντοχής, αποφασίζει να γίνει ο προπονητής της. Μόνο που τα πράγματα δεν έρχονται πολύ καλά. Ο Γιάκομπ διαγνώσκεται με μια επικίνδυνη κύστη στο κεφάλι. Και τότε αποφασίζει: πρώτον ότι δε θα πεθάνει και δεύτερον ότι θα προπονησει την Φατίμα για να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Όλη η παρουσίαση εδώ.

18. Μετά τον πρώτο θάνατο, του Ρόμπερτ Κορμιέρ

Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων

Ένα από τα πιο αιρετικά Young Adults μυθιστορήματα που θα διαβάσετε ποτέ…Η υπόθεση αφορά στην κατάληψη από μια ομάδα τεσσάρων τρομοκρατών ενός λεωφορείου με δεκαέξι μικρά παιδιά, τα οποία και κρατούν ως ομήρους. Η ομάδα των εφήβων τρομοκρατών, ο Μπέν ο διαμεσολαβητής, η Κέιτ η οδηγός. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται από καθαρή ατυχία εκεί, κάποιοι έχουν τον λάθος πατέρα τη λάθος στιγμή, όπως ο πρώτος αφηγητής και βασικό πιόνι της ιστορίας του Κορμιέρ. Είναι ο Μπέν(ζαμιν) Μάρσαντ, γιος του στρατηγού Μάρκους Λ. Μάρσαντ. Δεν υποψιάζεσαι απλώς. Αισθάνεσαι σίγουρος ότι τα πράγματα δε θα πάνε και πολύ καλά για κάποιους ή για όλους εκεί μέσα…Όλη η παρουσίαση εδώ.

19. Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα, της Λούσι Άντλινγκτον

Εκδόσεις Διόπτρα, Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Η Έλλα και η Ρόουζ. Δύο κορίτσια που το ένα συμπλήρωνε το άλλο, που έκοβε η μία και έραβε η άλλη, που η μία έβαζε το όνειρο, την ηθική επιβίωση και την ανάποδη μαγεία του Ρ. Μπενίνι στο “La vita e bella” και η άλλη την αντοχή, το τώρα και την σωματική απόδραση από την τραγωδία. Δυο κορίτσια που η μία ερχόταν όταν έλειπε η άλλη, που η μία ανακάλυπτε μία λύση όταν η άλλη έβλεπε ένα αδιέξοδο, που έφτιαχναν ζωή μέσα στο απόλυτο μαύρο, που έλπισαν να σωθούν στηρίζοντας τις ελπίδες τους σε ένα κομμάτι κόκκινη μεταξωτή κορδέλα. Όλη η παρουσίαση εδώ.

20. Πεταλούδα, η ιστορία μου: από τη βομβαρδισμένη Συρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, της Γιούσρα Μαρντίνι

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

Μια αληθινή ιστορία που εµπνέει και συγκινεί• το επικίνδυνο ταξίδι µιας έφηβης προσφυγοπούλας προς τη σωτηρία• ο αγώνας ενός κοριτσιού να διεκδικήσει το δικαίωµά του στο όνειρο… Η Σύρια Yusra Mardini, η νεότερη σήµερα πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που αγωνίστηκε µε την οµάδα των προσφύγων στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016, καταγράφει την προσωπική της µαρτυρία από τους βοµβαρδισµένους δρόµους της Συρίας µέχρι τις πισίνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Έρχεται στο ELNIPLEX.

21. Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών, του Φίλιπ Κερ

Εκδόσεις Κέδρος, Μετάφραση: Δέσποινα Μάντζαρη

Μια αφίσα πρόσκλησης σε ένα μυστηριώδες βιβλιοπωλείο που ειδικεύεται στα φαντάσματα τραβά την προσοχή του Μπίλι Σίβερς. Πηγαίνει. Καθώς οι μέρες περνούν, ο Μπίλι κερδίζει την εμπιστοσύνη του κύριου Ραπσκάλιον μέχρι που τον σκουντάει να δει την αφίσα του διαγωνισμού που καλούσε όλα τα παιδιά της πόλης να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε μια μοναδική μεταμεσονύχτια ανάγνωση της πιο τρομακτικής ιστορίας όλων των εποχών. Όμως μόνο το παιδί που δε θα τρομάξει θα κερδίσει το έπαθλο των χιλίων δολαρίων. Θα τολμήσει ο Μπίλι να ακούσει την πιο τρομακτική ιστορία του κόσμου; Τι πρόκειται να συμβεί εκείνη τη νύχτα; Και τελικά… ποιος θα είναι ο νικητής του διαγωνισμού; Όλη η παρουσίαση εδώ.


Το Σάββατο 11 Μαΐου θα ανακοινωθεί η Χρυσή Λίστα με τα καλύτερα βιβλία γνώσεων/γνωστικού προσανατολισμού.

Ραντεβού στις 11 Απριλίου 2020 με τις Χρυσές Λίστες του νέου εκδοτικού έτους.